reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Life is too short

 
celý článek | Beáta Matyášová | přečteno: 30175x 2014.02.28

POPRASKANÉ KOUTKY - JAK VZNIKAJÍ A CO S NIMI

 
celý článek | Tereza Nechvílová | přečteno: 30993x 2018.11.18

Stará láska nerezaví

 
celý článek | Andrea Tomanová | přečteno: 30172x 2014.09.19

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

5 tipů, na co si dát pozor při zavařování

 
 

1. Vyberte vhodné ovoce

Chcete si zavařit meruňky, broskve, hrušky nebo třeba třešně jako kompot? Vybírejte ovoce zralé jen tolik, aby bylo pořád pevné. Díky tomu se vám nerozvaří, to pak nebývá výsledný kompot příliš lákavý. Naopak na marmelády a džemy se hodí ovoce hodně vyzrálé. Můžete tak ubrat množství cukru a marmeláda bude přirozeně sladší a chutnější. 

2. Pořádně umyjte sklenice

Na přípravě sklenic si dejte záležet. Nejdříve je umyjte v teplé vodě s mycím prostředkem, pak je opláchněte pod studenou vodou a pro jistotu je můžete ještě dát na několik minut do trouby se 100°C teploty. Díky tomu zlikvidujete případné zárodky bakterií a plísní, které by vám výsledek znehodnotily.  

3. Dobře volte, čím sladit

Nejlevnějším sladidlem je samozřejmě klasický bílý cukr. Ale do něj musíte při přípravě džemů a marmelád ještě přidat pektózu, látku zodpovědnou za rosolnatění. Jednodušší je sáhnout v obchodě rovnou po želírovacím cukru, který už pektózu obsahuje. 

4. Zavařeninu dobře uzavřete

Každou sklenici po naplnění (pozor, nikdy ji neplňte až po okraj) musíte uzavřít tak, abyste zabránili přístupu vzduchu a choroboplodných zárodků dovnitř. Víčka utěsňující se zavařovací hlavou nepoužívejte opakovaně. Při druhém a dalším použití už nemusí okraj víčka tak pevně držet. Naopak šroubovací víčka se dají používat opakovaně, můžete je utáhnout podle potřeby a dobře těsní, takže jsou velmi praktická. 

5. Zavařeniny si označte

Možná vám to připadá zbytečné, když přece víte, kam co ukládáte a jak vnitřek vypadá. Ale věřte tomu, že třeba u marmelád se po čase barvy trochu změní a nebude tak snadné jednotlivé druhy od sebe rozeznat. Označit si každou skleničku nálepkou s názvem zavařeniny je proto vhodné. A připište i datum výroby. Přece jen se může stát, že přes zimu vše nespotřebujete a další rok se vám zapletou s novou várkou. Takto budete mít ve spížce přehled a budete na první pohled vědět, co máte nejdříve spotřebovat.

 

| přečteno: 30112x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zavařování, léto, zavařeniny, sklenice, rady a tipy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Kvalitní a prostorné matrace? Můžete je sehnat i v akci 1+1

Výběr matrace je velice důležitý zejména s ohledem na kvalitní spánek. Právě kvalitu spánku bychom si měli opravdu hlída...
 
celý článek | Nina Albertová | 2020.03.11 | přečteno: 30176x

Tipy pro dlouhodobě šťastný vztah

Pokud to ve vašem milostném vztahu poslední dobou nefunguje tak, jak byste si představovala, je na čase zakročit, než va...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.08.28 | přečteno: 30165x

Seriál o grilování: 1. díl - Pro koho je ideální elektrický gril?

Léto se blíží mílovými kroky a s ním přichází i sezóna tolik oblíbeného grilování. Také už se nemůžete dočkat, a...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.04.28 | přečteno: 30141x

Nevypratelné skvrny a dírky na oblečení zakryjí nažehlovací obrázky

Kdo má doma malé děti, ten to velmi dobře zná. Jednou se vrátí s dírkou na kalhotách, podruhé s fixou na triku, příště z...
 
celý článek | Lea Kubová | 2020.09.21 | přečteno: 30151x
 

Portál pro ženy