newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

5 tipů, na co si dát pozor při zavařování

 
5 tipů, na co si dát pozor při zavařování

Léto se překlopilo do druhé poloviny a to znamená jediné, sezóna zavařování je v plném proudu! Tak ji nepromeškejte a pusťte se do toho taky. Až se zima zeptá, co jste dělali v létě, budete mít jako odpověď spížku plnou vlastních zavařenin. A ty se v zimních měsících budou náramně hodit, tomu věřte. Nejste v této oblasti zatím příliš zkušení? Poradíme, na co si dát největší pozor.

 

 

1. Vyberte vhodné ovoce

Chcete si zavařit meruňky, broskve, hrušky nebo třeba třešně jako kompot? Vybírejte ovoce zralé jen tolik, aby bylo pořád pevné. Díky tomu se vám nerozvaří, to pak nebývá výsledný kompot příliš lákavý. Naopak na marmelády a džemy se hodí ovoce hodně vyzrálé. Můžete tak ubrat množství cukru a marmeláda bude přirozeně sladší a chutnější. 

2. Pořádně umyjte sklenice

Na přípravě sklenic si dejte záležet. Nejdříve je umyjte v teplé vodě s mycím prostředkem, pak je opláchněte pod studenou vodou a pro jistotu je můžete ještě dát na několik minut do trouby se 100°C teploty. Díky tomu zlikvidujete případné zárodky bakterií a plísní, které by vám výsledek znehodnotily.  

3. Dobře volte, čím sladit

Nejlevnějším sladidlem je samozřejmě klasický bílý cukr. Ale do něj musíte při přípravě džemů a marmelád ještě přidat pektózu, látku zodpovědnou za rosolnatění. Jednodušší je sáhnout v obchodě rovnou po želírovacím cukru, který už pektózu obsahuje. 

4. Zavařeninu dobře uzavřete

Každou sklenici po naplnění (pozor, nikdy ji neplňte až po okraj) musíte uzavřít tak, abyste zabránili přístupu vzduchu a choroboplodných zárodků dovnitř. Víčka utěsňující se zavařovací hlavou nepoužívejte opakovaně. Při druhém a dalším použití už nemusí okraj víčka tak pevně držet. Naopak šroubovací víčka se dají používat opakovaně, můžete je utáhnout podle potřeby a dobře těsní, takže jsou velmi praktická. 

5. Zavařeniny si označte

Možná vám to připadá zbytečné, když přece víte, kam co ukládáte a jak vnitřek vypadá. Ale věřte tomu, že třeba u marmelád se po čase barvy trochu změní a nebude tak snadné jednotlivé druhy od sebe rozeznat. Označit si každou skleničku nálepkou s názvem zavařeniny je proto vhodné. A připište i datum výroby. Přece jen se může stát, že přes zimu vše nespotřebujete a další rok se vám zapletou s novou várkou. Takto budete mít ve spížce přehled a budete na první pohled vědět, co máte nejdříve spotřebovat.

 

2022.08.08 | Martina Limbergová | přečteno: 30078x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zavařování léto zavařeniny sklenice rady a tipy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Co byste řekli na jarní výlet do Amsterdamu?

Jaro je tady a s tím i krásné, slunečné počasí, které je perfektní pro jarní výletování. Pokud byste se rádi podívali do...
 
celý článek | Petra Zápotočná | 2018.04.19 | přečteno: 30163x

Jak jíst, abychom se vyhnuli nafouknutému břichu?

Máte po jídle často nafouknuté břicho? Trápí vás nepříjemný tlak v něm? Pak by to chtělo přehodnotit svůj jídeln...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.03.28 | přečteno: 30080x

Pošírovaný losos jako zdravé zpestření vánočního jídelníčku

Dodržujete i během Vánoc zdravou životosprávu? Jíte s mírou a jste zastánci pořekadla, že od všeho trochu a s rozumem...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.12.18 | přečteno: 30159x

Dětský pokoj podle Feng – shui

Dětský pokoj je místnost s kombinovanou funkcí. Patří nejen k bujarým dětským hrám a kreativnímu řádění vaš...
 
celý článek | Katka Mikulášková | 2015.10.25 | přečteno: 30106x
 

Portál pro ženy