newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Máta jako přírodní lék i chutný pokrm

 
 

Mátě se přezdívá balšám či větrové koření. Její aromatickou vůni ihned rozpoznáte, je opravdu nezaměnitelná. Tato zeleně zbarvená bylinka kvete od července do září. Její listy můžete trhat a využívat celé léto. Dá se i sušit, je vhodná i do čaje nebo do pokrmů, třeba do salátů. Rychle roste a dá se jednoduše namnožit, usušit, ale i zamrazit, takže ji nikdy nebudete mít nedostatek. Důležité je hlavně to, že má spoustu různých využití nejen v kuchyni, ale i jako přírodní lék.

Pomáhá při nachlazení

Ať už vás trápí rýma, kašel, bolest v krku nebo i hlavy, všechno to mohou být projevy počínajícího nachlazení, od kterých si chcete určitě ulevit. S tím vám může třeba i máta, ideálně by se měla inhalovat.  

                                                                     

Zklidňuje žaludek

Jedním z pozitiv je, že má blahodárný vliv na trávicí ústroji a uklidňující účinky na podrážděný žaludek. Dokáže uvolnit křeče, zastavit pocity na zvracení, díky účinným látkám působí protizánětlivé a zmírňuje i nadýmání. Celkově navrací chutě k jídlu. Je proto vhodná nejen při střevní chřipce, ale třeba i na cestách při nevolnostech.

                                                                     

Zmírňuje bolesti v ústech i poranění

Každého z nás občas trápí bolavé dásně, zuby nebo afty v ústech či na jazyku. Máta je přírodním dezinfekčním lékem, který má antibakteriálními účinky. V takových případech si připravte silný odvar, který využijete na kloktání i několikrát za den. Je o ní známo, že obsahuje látku zvanou Mentol. Ta je hojně využívaná na různá postižená místa pro svůj chladivý a znecitlivující pocit. Doporučuje se proto například při popálení, opaření, ale i zanícení nebo bodnutí hmyzem.

                                                                     

Nepostradatelný pomocník v kuchyni

Je výhodné ji pěstovat doma, protože čerstvé nebo i sušené listy využijete hojně ve své kuchyni, třeba do omáček, salátů, k masům, ale i do různých alkoholických i nealkoholických nápojů. Nejznámější je Mojito. Z listů také vylouhujete čaj, vyrobíte likér nebo sirup.   

                                                                     

Recept na mátový salát

  • 1 okurka
  • Bílý jogurt
  • Stroužek česneku
  • Svazek nasekané máty
  • Půl červené cibulky
  • Koření dle chuti
  • Šťáva z citronu
  • Olivový olej

Do jogurtu dejte nasekanou mátu, prolistujte česnek a zakápněte šťávou. Oloupejte a nakrájejte okurku a přidejte. Na závěr dejte na drobnou nakrájenou cibulku a případně dochuťte kořením a olejem dle potřeby. Je to výborné jen tak, nebo i k pečenému masu.

                                                                     

| přečteno: 30172x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: máta, máta peprná, bylinky, léčivá bylinka, léčivka, nachlazení, čaj, limonáda, salát

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Kompozitní a keramické fazety „no prep” bez broušení zubů

Mezi moderní stomatologické metody umožněné vývojem nových materiálů a technologií patří i stále vyhledávanější zubní fa...
 
celý článek | Lea Kubová | 2020.02.24 | přečteno: 30669x

7 bylinek pro vaše zdravé zuby

Léčivé účinky některých bylin naši předci znali už 3000 let před naším letopočtem. V této tradici pak pokračovaly i všec...
 
celý článek | Admin | 2018.05.25 | přečteno: 30162x

Tipy na poškozené vlasy z kadeřnictví Klier – salónní ošetření Premiére a řada Résistance

Chybí vašim vlasům lesk, jsou oslabené, lámavé, hrubé a mají roztřepené konečky? Pak máte možná poškozené vlasy. Péče o ...
 
celý článek | Nina Albertová | 2024.04.16 | přečteno: 204x

Vyhrajte Perfect Dish - zdravé jídlo z konjaku

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům! ...
 
celý článek | Admin | 2016.10.25 | přečteno: 30246x
 

Portál pro ženy