newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Kakaovo-kávové muffiny

 
 

 

Muffiny jsou malé sladké bábovičky známé dnes po celém světě. 

Zemí jejich původu je Anglie v sedmnáctém století. Tenkrát byly kynuté „cup of tea“ podávány návštěvníkům  k čaji. „Boom“ tyhle sladkosti zažily až cestou do Ameriky a zjednodušením těsta. Kynuté „cup of tea“ se změnily ve třené muffiny, dnes dostupné kdykoliv a kdekoliv.



Je to už řadu let, co jsem mlsně obcházela regály hypermarketů a tyhle drobné dortíčky rozbalovala pohledem. Je to už řadu let, co jsem při cestě do Londýna ochutnala ty nejlepší čokoládové muffiny na světě. Byly tak dobré, že jsem ještě pořád nepřišla na jejich tajemství.

Pojďte si se mnou vyzkoušet jednu z nepřeberného množství muffinových variant. Ochutnejte kakaovo-kávové muffiny plněné kontrastní bílou čokoládou.

 

 

 

Co budete potřebovat?

-       250g polohrubé mouky

-       2 lžíce kakaa

-       2,5 lžičky kypřícího prášku do pečiva

-       0,5 lžičky jedlé sody

-       1 vejce

-       150g cukru

-       80ml oleje (já jsem měla olivový z druhého lisování)

-       250g tučného tvarohu

-       4 lžičky instantní kávy (je možné použít i mletou kávu, po slití i se socem)

-       250g bílé čokolády

-       Papírové košíčky nebo tuk na vymazání formy a mouka

 

 

Co s tím vším?

Připravíme si všechny potřebné ingredience, tedy mouku, kakao, kypřící prášek, sodu, vejce, cukr, olej, tvaroh, kávu a bílou čokoládu.

Do větší mísy si nasypeme mouku, přidáme kakao, půl lžičky sody a dvě a půl lžičky kypřícího prášku do pečiva. Sypké ingredience důkladně promícháme a odložíme stranou.

Do vyšší šlehací mísy si rozklepneme vejce, přidáme krystalový cukr, přilijeme olej a přidáme celý tvaroh. Mezitím si do hrnku nachystáme kávu, asi čtyři lžičky a zalijeme ji takovým množstvím horké vody, abychom dostali silnou kávu - nápoj, maximálně 1,5dl, respektive asi do ½ , maximálně do  ¾, běžného hrnku. Kávu pak přilijeme ke zbytku „mokrých“ ingrediencí a prošleháme metličkou.

Plech na muffiny si vyložíme košíčky, případně si jednotlivé důlky vymažeme tukem a vysypeme moukou. V případě, že máte formu silikonovou, nedělejte ani jedno z toho.

Tekutou směs přilijeme ke směsi sypké a důkladně promícháme, aby nám vzniklo hladké těsto. Ďolíky na muffiny naplníme těstem do poloviny. Doprostřed umístíme co největší množství nasekané bílé čokolády a znovu překryjeme muffinovým těstem tak, ať je důlek téměř plný.

Když naplníme celý plech, dáme jej péct na 25 minut při 180°C. Jestli jsou muffiny hotové zjistíme vpichem špejle. Když je hotovo a špejle nám zůstala čistá, muffiny z trouby vytáhneme a necháme vychladnout.

 

Osobně mám ráda kombinaci s bílým jogurtem, ale muffiny můžete podávat i se šlehačkou, posypané cukrem nebo jen tak samotné. Jsou totiž ideálním jídlem na cesty.

 

| přečteno: 30051x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky:

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Fenomén kočárky

Jak se žilo bez kočárků? Když si člověk představí dětský kočárek, připadá mu jako úplná samozřejmost do výbavy p...
 
celý článek | Irena Lochmanová | 2013.03.10 | přečteno: 30103x

MATNÉ RTY JSOU ZPĚT! NA VÝBĚR JSOU MATNÉ BALZÁMY, LESKY I RTĚNKY

V čem spočívá kouzlo matných rtů? Proč jsou efektivní ženskou zbraní? Dosažení svého cíle lze učinit prostřednictvím mat...
 
celý článek | Kateřina Lulková | 2019.06.13 | přečteno: 30070x

Jak začít sportovat a přitom se nezničit II – místo a doba pro běh

Už jsme odhodlaní, oblečení a obutí – stačí jen vyběhnout. Pokud jste žena / muž činu, tak se pravděpodobně neb...
 
celý článek | Eliška Anna Kubičková | 2014.03.14 | přečteno: 30361x

Přírodní péče o pleť během zimy

Nízké teploty a suchý vzduch mohou způsobit ztrátu lesku a vlhkosti pleti, a proto je důležité ji během zimy věnovat zvý...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2024.02.18 | přečteno: 300x
 

Portál pro ženy