newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

reklama 6 v magazínu pro ženy

Zobněte si slané sýrové sušenky

 
Zobněte si slané sýrové sušenky

Slané pečivo nesmí chybět na žádné silvestrovské oslavě! Upečte ještě dnes domácí sýrové sušenky, po kterých se jen zapráší. Recept se skládá ze surovin, který má na Silvestra doma snad každý.

 

 

 

K Silvestru vedle jiného neodmyslitelně patří také konzumace alkoholu. Abyste se vyvarovali bolavé hlavy nebo podrážděného žaludku, je dobré prokládat ho vhodným jídlem. Ideálním a velmi oblíbeným se k tomuto účelu stalo právě drobné slané pečivo – crackery, tyčinky, preclíky. A není nic jednoduššího, než si ho upéct doma.

 

Slané sýrové sušenky

Suroviny na 1 dávku (množství pečiva odpovídá fotce)

  • 15 dkg  jemně nastrouhaného eidamu (nebo jiného sýra)
  • 15 dkg změklého másla
  • 21 dkg polohrubé mouky
  • asi 6 lžic mléka
  • 1 vejce na potření
  • mouku na podsypání
  • oblíbené koření - hrubozrnná nebo bylinková sůl, kmín, grilovací koření apod.

 

Postup

Ze strouhaného sýra, másla a mouky vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové folie a necháme alespoň hodinu odležet v lednici.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Na dobře pomoučeném válu rozválíme plát silný 3 - 4 mm, potřeme ho vajíčkem rozšlehaným se lžící vody a posypeme oblíbeným kořením. Potom ozdobným rádýlkem rozkrájíme na námi zvolené tvary a pomocí nože přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Praktické jsou například tyčinky, čtverečky, nebo trojúhelníčky, které můžeme pro vzhled skutečného sýra propíchat brčkem. Pokud používáme formičky na cukroví, postup obrátíme – nejprve vykrájíme tvary, vajíčkem a kořením zdobíme až posléze přímo na plechu. Kvůli rovnoměrnému propečení ale zachováme vždy přibližně stejnou velikost kousků na jednom plechu. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme dozlatova (cca 8 minut). Sušenky jsou po vychladnutí ihned připravené ke konzumaci. Pokud je potřebujeme uskladnit, stačí obyčejný sáček, na větší množství pak uzavíratelná plechová nebo plastová nádoba. Garantuji vám ale předem, že do zásoby nezbydou.

 

                          

 

Přeji dobrou chuť a příjemnou silvestrovskou zábavu!

 

2015.12.31 | Kateřina Pořízová | přečteno: 14609x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: domácí slané pečivo sýrové pečivo slané sýrové sušenky

 
archiv

Nejzajímavější články

 

JSTE ZERO WASTE?

Zamýšleli jste se někdy nad tím, kolik odpadu za rok vy nebo celá vaše domácnost vyprodukujete a co se s ním děje potom?...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.03.22 | přečteno: 5779x

Jak si správně zvolit místo obřadu

Blíží se Váš velký den? Váháte, kde mít obřad? Zda venku, na radnici či snad na zámku? Říká se, že svatba je jen jedn...
 
celý článek | Zuzana Ditzelová | 2014.07.01 | přečteno: 13273x

Zámek Loučeň rozehřmí rocková smršť

Kdekdo by na barokním zámku očekával koncert Vivaldiho nebo Bacha. Na zámku Loučeň si ale neberou servítky a v pátek ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.07.25 | přečteno: 13858x

Jak pěstovat rýmovník

Rýmovník je atraktivní a vděčná rostlinka, kterou by měl mít doma opravdu každý. Tato pokojovka neobyčejně zkrášlí in...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.07.09 | přečteno: 23937x
 

Portál pro ženy