newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Zobněte si slané sýrové sušenky

 
Zobněte si slané sýrové sušenky

Slané pečivo nesmí chybět na žádné silvestrovské oslavě! Upečte ještě dnes domácí sýrové sušenky, po kterých se jen zapráší. Recept se skládá ze surovin, který má na Silvestra doma snad každý.

 

 

 

K Silvestru vedle jiného neodmyslitelně patří také konzumace alkoholu. Abyste se vyvarovali bolavé hlavy nebo podrážděného žaludku, je dobré prokládat ho vhodným jídlem. Ideálním a velmi oblíbeným se k tomuto účelu stalo právě drobné slané pečivo – crackery, tyčinky, preclíky. A není nic jednoduššího, než si ho upéct doma.

 

Slané sýrové sušenky

Suroviny na 1 dávku (množství pečiva odpovídá fotce)

  • 15 dkg  jemně nastrouhaného eidamu (nebo jiného sýra)
  • 15 dkg změklého másla
  • 21 dkg polohrubé mouky
  • asi 6 lžic mléka
  • 1 vejce na potření
  • mouku na podsypání
  • oblíbené koření - hrubozrnná nebo bylinková sůl, kmín, grilovací koření apod.

 

Postup

Ze strouhaného sýra, másla a mouky vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové folie a necháme alespoň hodinu odležet v lednici.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Na dobře pomoučeném válu rozválíme plát silný 3 - 4 mm, potřeme ho vajíčkem rozšlehaným se lžící vody a posypeme oblíbeným kořením. Potom ozdobným rádýlkem rozkrájíme na námi zvolené tvary a pomocí nože přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Praktické jsou například tyčinky, čtverečky, nebo trojúhelníčky, které můžeme pro vzhled skutečného sýra propíchat brčkem. Pokud používáme formičky na cukroví, postup obrátíme – nejprve vykrájíme tvary, vajíčkem a kořením zdobíme až posléze přímo na plechu. Kvůli rovnoměrnému propečení ale zachováme vždy přibližně stejnou velikost kousků na jednom plechu. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme dozlatova (cca 8 minut). Sušenky jsou po vychladnutí ihned připravené ke konzumaci. Pokud je potřebujeme uskladnit, stačí obyčejný sáček, na větší množství pak uzavíratelná plechová nebo plastová nádoba. Garantuji vám ale předem, že do zásoby nezbydou.

 

                          

 

Přeji dobrou chuť a příjemnou silvestrovskou zábavu!

 

2015.12.31 | Kateřina Pořízová | přečteno: 30281x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: domácí slané pečivo sýrové pečivo slané sýrové sušenky

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak vybrat zimní bundu a na co si dát pozor?

Pokud se v zimě chystáte sportovat, bez kvalitní zimní bundy se prostě neobejdete. Zimní bunda se vám bude hodit i k běž...
 
celý článek | Admin | 2018.10.24 | přečteno: 30071x

Twerking

Tak jsem se konečně odvážila vyzkoušet si open class twerkingu, "toho třepání zadkem". Jednak jsem byla zvě...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.01.26 | přečteno: 30253x

Je libo dort do skleničky?

  Chcete oslnit návštěvu, nebo vlastní rodinu, jemným smetanovým dortíkem, ale necítíte se na všechno to vym...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.02.01 | přečteno: 30139x

Dřevěné postele s úložným prostorem jako skvělá volba do každé ložnice

Pro většinu z nás znamená každý den kromě radostí i mnoho povinností a starostí, které unaví. Není proto nic lepšího ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.08.21 | přečteno: 30592x
 

Portál pro ženy