newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Barvení vajíček v cibulových slupkách - klasika, která se nikdy neomrzí

 
Barvení vajíček v cibulových slupkách - klasika, která se nikdy neomrzí

Velikonoce nejsou jen svátky jara, ale také obdobím krásných tradic a obyčejů. Jedním z těch nejznámějších je barvení vajíček, které čeká během velikonočního víkendu většinu hospodyněk. Možností, jak ozdobit velikonoční vajíčka, je sice celá řada, ale asi mi dáte za pravdu, že nejkrásnější jsou pořád přírodní barvy. Pokud tedy ještě stále přemýšlíte, čím letos koledníky obdarujete, vsaďte na klasiku.  

 

 

Nechováte-li slepičky, které snášejí barevná vajíčka, zbyde zřejmě jejich dekorování na vás. Velmi rychle, jednoduše a efektně je můžete obarvit prastarým způsobem - v cibulových slupkách. Díky této metodě dostanou překrásný odstín, který nepouští barvu a nešpiní, jako je tomu u většiny syntetických barev. Tato technika má navíc další alternativy, jak vzhled vajíček ještě zdokonalit. A zvládne to opravdu každý!

 

Jak obarvit vejce v cibulových slupkách?

1. Tradiční barvení - pro jednobarevné vajíčko

 

Potřebujeme:

  • vajíčka (bílá či hnědá)
  • slupky z cibule - pro intenzivnější barvu alespoň malou část červených
  • větší hrnec, voda, sůl, ocet, případně sáček černého čaje

Postup: Čerstvá vajíčka nejprve dobře umyjeme a odmastíme pomocí octa. Pokud používáme vajíčka kupovaná v obchodě, odstraníme takto bez problémů i kód natištěný na vejci. Pro barvení v cibuli vajíčka nemusíme předvářet, vaření i dekorování zvládneme naráz - tzv. dvě mouchy jednou ranou. Cibulové slupky vložíme do hrnce, zalijeme vodou a lehce osolíme, čímž zabráníme pozdějšímu praskání vajec při vaření. Obsah hrnce přivedeme k varu a vaříme na středním stupni asi 10 minut, během kterých se uvolní barvivo. Pokud nemáme dost slupek, přidáme sáček černého čaje, který s barvením pomůže. Poté už pomocí lžíce opatrně vkládáme vajíčka do vroucí vody tak, aby byla zcela ponořená a pokud možno se nedotýkala. Pokud je předem opláchneme v horké vodě, předcházíme prasknutí skořápky. Vaříme asi 12 minut, během kterých každé vajíčko několikrát pootočíme, aby všechna získala rovnoměrnou barvu. Sporák vypneme a necháme vajíčka ještě chvíli dojít, ne však déle než 20 minut celkového času. Převařená vajíčka totiž nejsou příliš vhodná ke konzumaci. Vejce vyjmeme, osušíme utěrkou a po zchladnutí naleštíme sádlem.  

 

TIP: Kouzelné barvy nevytváří jen cibule, ale i další snadno dostupné suroviny. Některé máte jistě doma. Vyzkoušejte i další jednoduché triky, jak si poradit bez umělých barviv. 

2. Vajíčka s otisky z přírodnin

Navíc potřebujeme:

  • silonku, gázu, síťku po koupeném ovoci nebo obyčejný obvaz z lékárničky
  • provázek, nit nebo gumičku
  • bylinky, trávy, sedmikrásky, řebříček, různé druhy drobného plevelu - čím střapatější, tím krásnější vzor

Postup: Příprava vajec nám bude trvat trochu déle než v prvním případě. Po umytí a odmaštění totiž na každé vajíčko připevníme vybranou bylinku (jednu nebo z každé strany) - a to pomocí silonky, gázy, síťky po ovoci apod. (sítka po uvaření vytvoří na vajíčku pěkný vzor) a zafixujeme provázkem, nití nebo gumičkou. Dále postupujeme stejně jako v prvním případě. Po uvaření a opatrného odstranění obalu necháme vejce dobře uschnout a teprve poté leštíme sádlem.

   

  

3. Mramorovaná vajíčka

Na vajíčkách můžeme vytvořit i velmi zajímavé mramorování. Stačí natrhat cibulové slupky na malé kousky a pomocí vody je nalepit na vajíčka. Poté vložit do silonky, upevnit a uvařit stejně jako v předchozím případě.

4. Vajíčka s obrázky a jmény  

Přejete si nejpovedenější vajíčko darovat vybranému koledníkovi? Není nic jednoduššího! Podepište ho jeho jménem. Stačí k tomu jen vajíčko obarvené v cibulových slupkách a párátko namočené v citrónové šťávě nebo octu. A můžete tvořit dokonce i obrázky! Obsažená kyselina octová nebo citrónová nanášená pomocí párátka barvu z vajíčka odstraní přesně tam, kde budete sami chtít. Výsledek vypadá opravdu dokonale!

 

Cibulová vajíčka se podle mého názoru nikdy neomrzí a zároveň nikdy nezklamou. Barvíme je tak každoročně a každý rok co kus, to originál. A jakým způsobem dekorujete velikonoční vajíčka vy?

Krásné Velikonoce a bohatou pomlázku!

 

Foto: archiv autorky

 

 

  

2016.03.25 | Kateřina Pořízová | přečteno: 32279x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Barvení vajec barvení vajíček v cibulových slupkách bylinky tradice zvyky Velikonoce

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Doplňte do těla kolagen. S čím vším pomůže?

Když se rozhodnete pro užívání doplňků stravy, mělo by se jednat o výrobky, které obsahují látky pro organismus. Nejde t...
 
celý článek | Lea Kubová | 2021.06.16 | přečteno: 30035x

Studujte v USA s možností stipendia! Je to zkušenost k nezaplacení!

Studium v zahraničí je zkušeností, kterou se v dnešní době rozhodně nemůže chlubit každý, a proto se velmi cení. Plat...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.06.08 | přečteno: 30124x

Netradiční Vánoce v exotice

Chcete zažít netradiční Vánoce v zahraničí? Chcete strávit vánoční svátky na pláži u moře?  Pokud i vy pa...
 
celý článek | Petra Zápotočná | 2017.10.26 | přečteno: 30266x

5 důvodů, proč si dávat pozor na cukr

Není nic sladšího než si po náročném dni hodit nohy na stůl a dát si něco sladkého. Všechny samozřejmě dobře víme, pr...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2014.07.31 | přečteno: 30125x
 

Portál pro ženy