reklama 1 v magazínu pro ženy

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Včelí úly jinak: tradiční i moderní variace, které si zamilujete

 
Včelí úly jinak: tradiční i moderní variace, které si zamilujete

Včelí úly (nebo také vosí hnízda) patří k nejoblíbenějším druhům nepečeného cukroví. Vůně rumu, kakaa a másla v kombinaci s jemným krémem evokuje dětství, pohodu a sváteční klid. Ale kdo říká, že úly musí být jen klasické? Dnešní moderní kuchyně si ráda hraje s chutěmi i barvami a právě úly jsou ideálním prostorem pro kreativitu.

 

 

Přinášíme výběr tradičních i netradičních receptů, které ozvláštní sváteční stůl a potěší i ty nejnáročnější gurmány. Úly se obvykle uzavírají klsickými piškoty, ale můžete použít i linecká kolečka. Hotové úly skladujte v chladu a suchu, ideálně v uzavřené dóze. Nejlepší jsou po několika dnech, kdy se chutě krásně propojí.

Klasické ořechové včelí úly

Ingredience (cca 25 kusů):

Těsto:

  • 200 g mletých vlašských ořechů

  • 100 g moučkového cukru

  • 2 lžíce kakaa

  • 1 bílek

  • 2–3 lžíce rumu

Krém:

  • 100 g másla

  • 100 g moučkového cukru

  • 1 žloutek

  • 1 lžička rumu

Navíc:

  • kulaté piškoty

Postup:

Všechny suroviny na těsto zpracujte v hladkou, nelepivou hmotu. Natlačte do formiček na úly, vytvořte důlek, naplňte krémem a uzavřete piškotem. Nechte alespoň přes noc ztuhnout v chladu.

Kakaové úly s čokoládovým krémem

Intenzivní chuť pro milovnice čokolády.

Ingredience:

Těsto:

  • 180 g mletých piškotů

  • 120 g moučkového cukru

  • 3 lžíce kvalitního kakaa

  • 2 lžíce rozpuštěného másla

  • 3 lžíce rumu

Krém:

  • 100 g hořké čokolády

  • 80 g másla

  • 2 lžíce smetany

Tip:

Část kakaa můžete nahradit tmavým holandským kakaem pro výraznější barvu a plnější chuť.

Kokosové včelí úly s vanilkovým krémem

Lehká, exotická varianta, která krásně kontrastuje s klasickými cukrovinkami.

Ingredience:

Těsto:

  • 200 g strouhaného kokosu

  • 100 g moučkového cukru

  • 1 bílek

  • 2 lžíce kokosového likéru nebo rumu

Krém:

  • 100 g mascarpone

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • 2 lžíce moučkového cukru

Servírování:

Úly můžete lehce obalit v kokosu nebo ozdobit bílou čokoládou.

Pistáciové úly s malinovým krémem

Elegantní a barevná varianta ideální i na slavnostní příležitosti.

Ingredience:

Těsto:

  • 150 g mletých pistácií

  • 80 g moučkového cukru

  • 1 bílek

  • 1–2 lžíce citronové šťávy

Krém:

  • 100 g másla

  • 80 g malinového pyré (nebo malinové marmelády)

  • 2 lžíce moučkového cukru

Tip redakce:

Přidejte do krému pár kousků lyofilizovaných malin pro výraznější chuť i strukturu.

Růžové malinové nebo jahodové včelí úly

Romantické, jemně ovocné a nepřehlédnutelné – ideální pro slavnostní tabuli nebo jako jedlý dárek.

Ingredience:

Těsto:

  • 200 g mletých piškotů

  • 100 g moučkového cukru

  • 2 lžíce sušených malin nebo jahod (rozmixovaných na prášek)

  • 1 bílek

  • 2–3 lžíce malinového nebo jahodového sirupu

Krém:

  • 100 g mascarpone

  • 2–3 lžíce malinového nebo jahodového pyré

  • 1–2 lžíce moučkového cukru

Tip:

Pro výraznější růžovou barvu můžete přidat špetku přírodního barviva z červené řepy.

Mangové včelí úly s bílou čokoládou

Exotická varianta, která překvapí svěžestí a krásnou barvou.

Ingredience:

Těsto:

  • 180 g mletých piškotů

  • 100 g moučkového cukru

  • 2 lžíce sušeného manga (jemně rozmixovaného)

  • 1 bílek

  • 1–2 lžíce mangového pyré

Krém:

  • 100 g bílé čokolády

  • 80 g másla

  • 1 lžíce mangového pyré

Servírování:

Úly ozdobte kouskem sušeného manga nebo poprašte kokosovou moučkou.

 

Včelí úly jsou důkazem, že i tradiční cukroví může mít moderní tvář. Nebojte se kombinovat chutě, barvy ani textury. Ať už vsadíte na klasiku, nebo překvapíte pistáciovo-malinovou variantou, jedno je jisté, domácí úly jsou vždy sázkou na jistotu.

 

Zdroj fotografií: Veronika Levová

2025.12.15 | Alena Imrichová | přečteno: 43x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: recepty Vánoce cukroví včelí úly vosí hnízda

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Velikonoční osení - dekorace i vitamínová bomba

Velikonoce jsou za dveřmi a první jarní den už přímo klepe na dveře. Je tedy nejvyšší čas pozvat jaro k vám domů. Jedním...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.03.16 | přečteno: 31441x

Játra - očista po vánočních svátcích

Vhodná doba na očistu jater je na jaře, ale jsme po svátcích a jistě jsme měli hojnost různého "nezdravého"...
 
celý článek | Vendula Králová | přečteno: 31436x

Proč jsou koberce stále oblíbené? A jaký vybrat do obývacího pokoje?

Třebaže existuje celá řada podlahových krytin, které je možné si dát do bytu, koberce stále neztrácejí nic na své oblíbe...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.06.17 | přečteno: 31452x

Gastro club Mušlárna - vyrazte do Olomouce za nevšedním kulinářským zážitkem

Léto už sice skončilo, ale užít si atmosféru přímořské dovolené můžete i na podzim. A nemusíte kvůli tomu ani cestovat d...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2022.09.08 | přečteno: 31471x
 

Portál pro ženy