newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

TYMIÁN – OCHRÁNCE IMUNITY

 
TYMIÁN – OCHRÁNCE IMUNITY

Tymián je bylinka, kterou pěstujeme v létě na našich zahradách a používáme v kuchyni při přípravě pokrmů. Výborně dochutí pečená masa nebo brambory. Ovšem ani v jiných ročních obdobích bychom na ni neměli zapomínat. Je známá svými silnými antioxidačními a antibakteriálními vlastnostmi, a tudíž je skvělým pomocníkem při léčbě nachlazení a k podpoře imunitního systému. Díky přítomnosti těkavých olejů thymolu a karvacrolu navíc krásně voní.

 

PĚSTOVÁNÍ

Tymián obecný (Thymus vulgaris) je divoká bylina pocházející ze Středomoří, daří se jí v slunečném teplém prostředí, sušších a lehčích půdách. Dobře snáší i velmi vysoké teploty. Existuje více jak 100 odrůd a hybridů tymiánu, které se od sebe liší nejen tvarem listů a květenství, ale i vůní a chutí.

HISTORIE

Jelikož má skvělé konzervační schopnosti, už staří Egypťané používali tymián při procesu mumifikace k balzamování zemřelých. Řekové zase tuto bylinku zapalovali a pomocí kouře zaháněli zlé duchy, vyvolávali božstvo a čistili vzduch. Užitek našel také při uzení masa. Ve staré době tato bylina byla též spojována s odvahou, takže gladiátoři používali tymián před bojem k posílení síly a sebevědomí. Ve středověku nosila šlechta snítku tymiánu připevněnou nebo vyšitou na oblečení, aby je uchránila před nemocemi. Kromě symbolu síly, odvahy a činu sloužil tymián i jako symbol něhy a dobroty a dodnes je v jižní Francii sázen k ochraně před zlými sny.

ZDRAVOTNÍ ÚČINKY

Tyminán obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek, hlavně vitamínů skupiny B, C a E, dále vitamín K, železo, vápník, selen, měď a mnoho dalších zdraví prospěšných látek, například silice, třísloviny či flavonoidy.

Díky těmto látkám je označován jako přírodní antibiotikum a hodí se k léčbě nemocí dýchacích cest, především ulevuje od kašle, působí při potížích s trávením, nadýmání a průjmu či nechutenství. Pozitivně působí i na psychiku a spánek.

POUŽITÍ

Nejčastěji se užívá bylinka vnitřně jako tinktura, kapky nebo čaj, lze jej také aplikovat zevně. Koupele a obklady vám pomou při proleženinách, vředech či mykózách.

Nemáte-li po ruce v zimě zrovna čerstvou bylinku, prokáže vám stejnou službu i tymián sušený. Připravit si můžete například domácí tymiánový sirup. Stačí, když do hrnce nalijete hrnek studené vody, přimícháte půl hrnku cukru a necháte svařit. Poté odstavte a přisypte 10 – 12 g sušeného tymiánu a necháte louhovat do druhého dne. Poté přeceďte a uchovávejte v chladu.

 

 

2019.11.19 | Tereza Nechvílová | přečteno: 30696x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: tymián imunita zdraví kašel

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Vychytávky, jak se zbavit zápachů v kuchyni

Asi každé z nás vadí, když se kuchyní rozlézají různé zápachy, ať už z přípravy večeře, odpadkového koše nebo ledničky. ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.01.26 | přečteno: 31157x

Můj stoletý hrdina

Tahle knížka mě zaujala tak, že mám potřebu o ní napsat. Nechci fušovat do řemesla literárním kritikům, jen se podělí...
 
celý článek | Jitka Rázková | 2014.02.06 | přečteno: 30745x

babysitting - hlídání dětí

Potřebujete se vzdálit od svého dítka na pár hodin nebo na celý den? Babičky nemají čas, aby vnoučka pohlídaly? Zkuste b...
 
celý článek | Aneta Vlkanová | 2014.01.25 | přečteno: 30850x

Podzim jako stvořený k tvoření

Není nad to, vytvořit si nějakou pěknou dekoraci vlastníma rukama. Navíc tak můžete dle libosti neustále měnit vzhled je...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2020.09.28 | přečteno: 30763x
 

Portál pro ženy