newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Bylinková zahrádka - jak na ni?

 
Bylinková zahrádka - jak na ni?

Jarní čas přímo láká k založení vlastní voňavé bylinkové zahrádky, která povzbudí snad všechny naše smysly. Že nevíte, jak na to? Tady je pár praktických rad pro úspěšný začátek.

 

 

Možná už dlouho toužíte po bylinkovém království naditém vzrostlými keříčky. Teď se svému snu konečně můžete přiblížit…

Kam s ní?

Ráda byste si sama pěstovala bylinky, jenže nevlastníte zahradu nebo nemáte dostatek prostoru? Nevadí – bylinky pro běžné domácí využití můžete vysadit stejně dobře na malý záhonek jako na terasu nebo třeba do truhlíku na balkón. V péči o ně nehledejte složitosti - vyžadují podobně jako všechny rostliny dostatek světla, vláhy a propustnou půdu, obohacenou nejlépe čerstvým kompostem, se spodní vrstvou drenáže. Protože většina těch nejpoužívanějších aromatických bylinek má svůj původ ve Středomoří, ideálně orientovaným stanovištěm pro jejich zdárný růst je jih nebo východ. Ne všechny ale snesou přímé sluníčko. Proto je dobré najít takové místo, kde se snoubí dostatek slunečního svitu i částečného odstínění například u zahradní zídky nebo v zátiší vzrostlého stromu. Pokud máte velkou zahradu, snažte se umístit záhonek poblíž domu tak, abyste měla bylinky ihned po ruce. Budete je přece používat každý den!

Papír, tužka a pastelky

Sepište si, bez kterých bylinek se nehodláte obejít, a uvidíte, že pro každou z nich najdete vhodné místečko. Při nejhorším prostě dokoupíte truhlík navíc. Pokud vás neomezuje prostor a můžete tedy s vaším bylinkovým záhonem čarovat, zkuste si namalovat třeba plánek oblíbené bylinkové spirály, kde každý druh má své specifické místo splňující ty nejvýhodnější podmínky, a kromě klasických kuchyňských bylinek se můžete zaměřit i na léčivky. Další možností je pěstování bylinek v kombinaci se zeleninou, které přináší řadu výhod. Můžete tak například účinně předcházet parazitům jako jsou slimáci a červi.

Semínka nebo sazeničky?

Jaro je v plném proudu a na vysetí semínek už je většinou pozdě. Lépe tedy uděláte, vyjedete-li na trh nebo do zahradnictví, a zakoupíte silné a dobře zakořeněné výpěstky. Nejlepší jsou samozřejmě ty od českých pěstitelů. Možná že i některý z vašich sousedů nebo známých vám rád poskytne kousek ze své pěstované chlouby, v zahrádkách se někdy skrývají skutečné skvosty. A pozor – pro účely dalšího pěstování nekupujte bylinkové květináčky v supermarketech! Ty jsou totiž určené pouze k přímé konzumaci.

Kdy s nimi do země?

Velmi mladé rostlinky přesazujte do prohřáté půdy až v půlce května, po „zmrzlých mužích“. Byla by škoda, kdyby vám je některý z nich spálil. Myslete také na to, že ne všechny bylinky jsou trvalky, proto zejména u těch vysazených přímo v zahradě počítejte s případným obměňováním a dokupováním dalších druhů, nebo výsevem vlastních semínek (například bazalky) v příštím roce brzy zjara.

Která je která?

Dobrá rada nejen pro začátečníky: Označte je! Ať už jste zkušenými matadory nebo poznáte jen kudrnku od šnytlíku, popisky jsou součástí každé správné bylinkové zahrádky. Štítky se dají koupit v každém zahradnictví a výběr je skutečně veliký – od klasických dřevěných nebo plastových zápichů po designové tabulky, které zapůsobí jako pravá třešnička na dortu. Vlastní fantazii se také meze nekladou. Přehledné rozvržení bylinkové zahrádky včetně popisků můžete vytvořit třeba ze starých hliněných nádob a květníků, které je vám líto vyhodit, nebo plochých kamenů či pálených cihel.  

  

 

Do kuchyně či jako odpuzovač komárů

Rostlinky vhodné do bylinkové zahrádky mohou mít různé využití a ne všechny jsou tak rozšířené a známé jako právě ty kuchyňské.

Které v kuchyni jistě upotřebíte:

  • petrželka, pažitka, řeřicha, libeček, tymián, kopr, majoránka, oregano (dobromysl), bazalka, bobkový list, máta

Které také stojí za to vyzkoušet:

  • kerblík, roketa (rukola), estragon, mateřídouška, saturejka, koriandr, rozmarýn, šalvěj, meduňka, mateřídouška, čechřice, stévie

Pro domácí lékárničku se bude hodit:

  • měsíček lékařský, šalvěj lékařská, kozlík lékařský, kostival lékařský, plicník lékařský, aloisie trojlistá, třezalka tečkovaná, smil úzkolistý, yzop lékařský, anýz vonný

Omamnou vůní, která může zapůsobit i jako přírodní repelent, se pyšní:

  • rozmarýna lékařská, levandule lékařská, hvozdík zahradní, routa vonná

A některé pro potěchu oka:

  • brutnák lékařský, topolovka růžová, česnek hlíznatý, levandule, šalvěj, kakost skvrnitý

 

V příštím dílu seriálu o bylinkách se můžete těšit na podrobnější informace a zajímavosti o konkrétních druzích a jejich využití nejen v kuchyni.

 

Image courtesy of Paul and Simon Howden at FreeDigitalPhotos.net

2015.04.23 | Kateřina Pořízová | přečteno: 30150x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: bylinková zahrádka bylinky pěstování bylinek využití bylinek léčivé bylinky bylinky v kuchyni

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Co byste měli vědět, pokud se rozhodnete užívat vitamíny ve formě doplňků stravy

Doplňky stravy se stávají zejména v období zimy velmi důležité. Čerstvého ovoce a zeleniny máme na talířích bezespo...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.01.12 | přečteno: 30137x

6 jednoduchých tipů, jak oživit nudný outfit

Oblečení je pro nás ženy silná doména. Rozumíme mu mnohem lépe nežli muži a máme v aktuálních trendech daleko větší...
 
celý článek | Nina Albertová | 2022.08.22 | přečteno: 30120x

Voňavý svatý Valentýn

Pravděpodobně málokomu se podaří v dnešní době nevšimnout si skutečnosti, že se blíží svátek svatého Valentýna. Toto ...
 
celý článek | Vendula Králová | přečteno: 30034x

Jak začít sportovat a přitom se nezničit II – místo a doba pro běh

Už jsme odhodlaní, oblečení a obutí – stačí jen vyběhnout. Pokud jste žena / muž činu, tak se pravděpodobně neb...
 
celý článek | Eliška Anna Kubičková | 2014.03.14 | přečteno: 30318x
 

Portál pro ženy