reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Pracujete v práci?

 
celý článek | Meridene | přečteno: 30786x 2014.08.31

Co můžeš udělat dnes...

 
celý článek | Kateřina Pořízová | přečteno: 30994x 2014.06.30

Když barvy léčí

 
celý článek | Jana Brandtlová | přečteno: 30875x 2020.10.13

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Řeřicha ve vatě po celý rok

 
Řeřicha ve vatě po celý rok

 

Také milujete chuť a vůni bylinek? Možná jste se před zimou zásobili sušenými nebo zamraženými bylinkami z vaší zahrádky. Nebylo by ale i tak skvělé mít mimo sezónu vždy po ruce čerstvou, zdravou a chutnou bylinku z vlastního zdroje? Pěstujte řeřichu!

 

 

 

I když už jste vaše bylinkové záhonky nejspíš zazimovali, nemusíte se čerstvých bylinek tak úplně vzdávat. Jsou i takové, které rostou po celý rok a můžete si je vypěstovat v pohodlí domova. Patří sem například řeřicha.

 

Řeřicha posiluje a čistí

Řeřicha je aromatická bylinka, která má podobné použití i štiplavou chuť jako třeba pažitka. Ačkoliv je nenáročná na pěstování a můžeme ji sklízet vlastně po celý rok, není u nás až tak známá a rozšířená. A to je obrovská škoda – zejména v zimních měsících by si totiž zasloužila naši náležitou pozornost. Její blahodárné účinky byly známé již ve starověku, kdy se používala pro své antibakteriální vlastnosti jako prevence i lék. Pro ledviny, močové a dýchací cesty, ale i naše trávení je totiž řeřicha hotovým balzámem. Navíc je významným zdrojem vitamínu C a dalších cenných látek, které přijdou v těchto sychravých dnech každému vhod. Nemyslíte?

 

Úroda během pár dní

Jak už bylo řečeno, řeřicha je nenáročná rostlinka, která pro svůj růst nepotřebuje nic zvláštního. Po celý rok si ji můžete vypěstovat na talířku, mělké misce nebo plastovém tácku v obyčejné vatě s trochou vody. Semínka, která stačí na vlhkou vatu rovnoměrně rozsypat (viz obrázek), zakoupíte v každém zahradnictví či hobbymarketu. Díky velmi rychlému klíčení vám na okenním parapetu roste doslova před očima a je to skvělá podívaná jak pro dospělé, tak i pro malé děti. Ty také můžete zapojit do celého procesu tím, že budou řeřichu denně zásobovat vodou – vata totiž nikdy nesmí vyschnout, jinak by řeřicha chutnala hořce. V krátké době tak budete mít možnost společně sklízet lahodnou mladou bylinku, na které si pochutnáte v salátech, polévkách nebo pomazánkách. A protože čerstvé patří k čerstvému, nejchutnější je posypat si s ní chléb s máslem, lučinou nebo žervé.

 

       

 

Pár tipů závěrem

  • Řeřicha má velmi aromatickou vůni a pikantní, někdy až štiplavou chuť, která se také často přirovnává k ředkvičce. Ne vždy proto chutná dětem. Velmi mladé výhonky však mají o poznání jemnější chuť, proto řeřichu stříhejte hned, jakmile jí vyrostou a lehce ztmavnou lístečky. Můžete tak docílit nejen lepší chuti, ale také několikanásobné sklizně.
  • Nenechávejte řeřichu příliš dlouho stát bez povšimnutí, pokud už je vzrostlá kolem 4-5 cm. Rostlinky by začaly hořknout, žloutnout a uhnívat. Spotřebujte ji, dokud je čerstvá. Jedině tak si pochutnáte.
  • Heslo zní - sklidit a založit novou. Vata, v které řeřicha roste, totiž nevydrží věčně. Po seříznutí mladších lístků může ještě částečně dorůst, ale pokud už se tak neděje, je nejvyšší čas ji vyměnit. Vatu zlikvidujte a dejte klíčit nová semínka. Mohlo by se vám jinak stát, že se její kořínky spolu s vatou začnou kazit. A to už nebude vonět jako řeřicha.
  • Používejte řeřichu hlavně začerstva. Tepelnou úpravou ztrácí svou chuť i prospěšné vitamíny a minerály. Domácím pomazánkám i zeleninovým salátům dodá řeřicha skvělou chuť a navíc se perfektně hodí jako ozdoba při samotném servírování.
  • Pakliže se chystáte hřešit a spořádat nějaké mastnější jídlo, přidejte si jako zeleninovou oblohu právě řeřichu. Látky v ní obsažené aktivují vaše zažívání a vy se vyhnete pocitu těžkosti v žaludku. 
  • Nůžky v pohotovosti. Mějte je neustále po ruce. Při každé příležitosti si malou snítku ušmikněte a jen tak žvýkejte. Naučte to i své děti. Žádná infekce vás potom nepřekvapí.  

 

                           

 

 

 

Image courtesy of Mister GC at FreeDigitalPhotos.net

 

 

2015.11.14 | Kateřina Pořízová | přečteno: 31163x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: bylinky řeřicha klíčení pěstování bylinek v zimě

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Udělat z komára velblouda? Na to jsem mistr!

Po kom to dítě je? Nejspíš po nás. Taky máme svoje mouchy. A komáry s velbloudy jakbysmet. ...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.03.20 | přečteno: 30871x

Vánoční vídeňské trhy

Vánoce a Advent se kvapem blíží! Pro milovníky nakupování a Vánoc mám dobrou zprávu. Již od poloviny listopadu je možné ...
 
celý článek | Petra Zápotočná | 2017.11.16 | přečteno: 30926x

Jak stvořit formální oblečení?

Formální stylizace se vyznačuje především elegancí, ale je také stvořená se zachováním určitých, předem stanovených...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.02.23 | přečteno: 31190x

MyProtein recenze: Jak jsou na tom vitaminy a sladkosti této značky?

MyProtein je společnost z Manchesteru, jejímž cílem je zpřístupnit sportovní výživu širokému spektru zákazníků. Kromě vý...
 
celý článek | Nina Albertová | 2020.12.16 | přečteno: 31092x
 

Portál pro ženy