newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Zbořte svatební stereotypy

 
Zbořte svatební stereotypy

Svatba má být nezapomenutelným dnem nejen pro všechny svatební hosty, ale hlavně pro samotné snoubence. Proto by měla být přesně taková, jakou si ji vysnili. Jestli do představ nevěsty a ženicha o dokonalé svatbě nezapadají letité tradice, není potřeba se do nich nutit. Pokud se nejedná o tradiční katolickou svatbu v kostele, možnosti organizace svatebního obřadu a celého dne jsou téměř neomezené. Jak bude obřad probíhat, co se bude servírovat na hostině i jaké mají hosté přinést svatební dary je v režii snoubenců.

 

Nevěsta v bílém

Dle tradice se nevěsta vdává ve sněhobílé. Symbolizuje čistotu a nevinnost dívky, která se stává ženou a manželkou. Kdysi určitě tradice, přes kterou nejede vlak. Ale dnes? Bílá vám nesluší? Neradi se podřizujete staletým tradicím? Chcete se vzít na louce a bílá róba se do takového prostředí nehodí? Zapomeňte na tradici a oblékněte se na svatební den tak, abyste se cítili co nejlépe a nejpřirozeněji. Svatba je jen vaše a bude taková, jakou si ji uděláte.

Kdo povede nevěstu

Se zajímavým postřehem přichází autor knihy Dobrodružství zvané svatba Petr Samojský. Proč by měl nevěstu k oltáři vést jen otec? Copak ji svorně nevychovali oba rodiče? Organizace svatebního obřadu nemá žádná pevně daná pravidla, a proto si vytvořte vlastní! Nevěstu mohou k oltáři vést oba rodiče, družičky, kamarádi, nebo může přijít sama, přitančit, přijet na koni…fantazii se meze nekladou.

Svatební dary

Peníze do obálky nebo něco pěkného do bytu. Není to nuda? Pokud si snoubenci nenapsali seznam toho, co by si opravdu přáli, můžete vymyslet něco originálnějšího. Co třeba nějaký zážitek? Tandemový seskok, víkend na plachetnici nebo let balónem pořídíte dnes za rozumnou cenu a na svatbě tak určitě překvapíte víc než obligátní obálkou.

Prstýnky být musí!

A přece nemusí! Zákonem stanovené části obřadu jsou pouze vyslovený souhlas se vstupem do manželství (slib) a podepsání formálních dokumentů. Výměna prstýnků je čistě symbolický akt, který sice většina snoubenců považuje za automatický, ale rozhodně není povinností. Pokud z nějakého důvodu prstýnky nechcete, nemusíte se nutit. Existují jiné symbolické projevy sounáležitosti – třeba přípitek z jedné číše nebo pro odvážné vzájemné tetování.

Bez svíčkové není hostina

I když je 35°C ve stínu a všichni by si raději zakousli jen něco lehčího, vývar s knedlíčky a svíčková s knedlíkem musí být, přes to nejede vlak. Dobrá zpráva – i tento zvyk už je dávno přežitý. Svatební hostinu uzpůsobte tématu a stylu svatby. Někdy se omáčková klasika hodí, a pokud ji máte rádi, proč ne. Ale jsou tisíce dalších možností nejen pokrmů, ale i jejich servírování. Na zahradní svatbě bude určitě přirozeněji působit všem přístupný raut než servírované hlavní chody. 

 

2017.06.22 | Nikol Mohoritová | přečteno: 30104x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: svatba dary svatební zvyky tradice

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Kratom. Jaké druhy existují a jak působí?

Asi jste zaregistrovali, že se v poslední době mluví o kratomu. Informace o něm jsou však rozdílné, proto si tuto látku ...
 
celý článek | Lea Kubová | 2022.12.07 | přečteno: 30366x

Jak si správně vybrat spodní prádlo?

Spodní prádlo někdy vypadá jako skutečná věda. Je jedno jestli jste žena nebo muž, zorientovat se na trhu tohoto zcela b...
 
celý článek | Lea Kubová | 2019.12.30 | přečteno: 30079x

Když je mi ouvej

Někdy se možná špatně vyjádříme nebo vidíme věci jinak, než jaké jsou. Někdy máme strach z nejistoty a taky svého sel...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.05.21 | přečteno: 30165x

6 nejčastějších chyb v líčení a jak je napravit

Když jste začala v pubertě experimentovat s makeupem, pravděpodobně to nevypadalo zrovna růžově. Možná to právě naopak v...
 
celý článek | Barbora Juřeníková | 2015.09.24 | přečteno: 30249x
 

Portál pro ženy