newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Klára (28): Když se opiju, dělám věci, které si nepamatuji a za které se stydím

 
Klára (28): Když se opiju, dělám věci, které si nepamatuji a za které se stydím

Poprosila bych o radu, jak se vypořádat s morální kocovinou. Snad pokaždé, když jdu s přáteli na párty nebo na sklenku vína, se opiji tak moc, že si většinu věcí nepamatuji. Ale vzbudím se s hrůzostrašným pocitem, že je něco špatně. Zkouším si vzpomenout, co jsem dělala, ale mám úplné "okno". Naštěstí nepiju zas až tak často, ale tyhle trapasy mě opravdu trápí. Dá se s tím něco dělat? Tedy kromě toho, že bych se alkoholu musela úplně vzdát.

 

S „morální kocovinou“ se pravděpodobně někdy setkal asi každý z nás. Pro ty, kteří ji přeci jen nikdy nezažili, téma nejprve trochu osvětlím. Jde o stav spojený s pocitem viny, studu či obavami, že jste něco udělali špatně. Obvykle jí lidé pociťují po alkoholovém opojení (ale ne nutně!), kdy si nepamatují, co dělali předešlý den na party s přáteli, narozeninové oslavě nebo třeba firemním večírku – přesto ale tuší nějaký problém. 

Co se tedy týče vašeho problému, zkusím vám poradit pár tipů, které můžete příště použít.

V první řadě je důležité říct si, že se nejedná o něco neobvyklého nebo zapovězeného. Morální kocovina tady prostě je. Občas přichází, ale také postupně odchází, tedy není třeba se úplně hroutit a zkusit se na věc podívat z nadhledu. Morální kocovina vás může dostihnout z mnoha různých důvodů a je dobré mít na paměti, že některé její příčiny mohou být téměř nesmazatelné. Pozor tedy zejména na sociální sítě, SMS, MMS či e-maily – vždy si dobře rozmyslete, co, kam nebo komu napíšete/pošlete (a nikdy tak nečiňte v opilosti!). To mohou být stopy, které přetrvají a budou vás ještě dlouho tížit. Tady je nejlepší možná rada si pro jistotu prostě vypnout mobilní telefon. I v opilosti vás pak pravděpodobně zaskočí, že je mobil vypnutý a vy si lépe vzpomenete, proč to tak je.

A pak tu máme chyby, které napácháte osobně někde ve společnosti. Jsou stejně tak složité, jako ty ve virtuálním prostoru, ale jdou snáze řešit. Po adekvátní omluvě vám jistě spadne kámen ze srdce.

Od provedeného trapasu ale nikdy neodvracejte zrak, podvědomě byste s tím stejně zápasila, i když se budete snažit zapomenout úplně na všechno. Problém, který jste vytvořila, jen tak nezmizí. Ignorace není řešení a může celou věc ještě více zhoršit. Buďte tedy odvážná a podívejte se pravdě do očí. Čelte všemu s hlavou vztyčenou a řešte, co můžete. To je efektivní způsob, jak se zbavit morální kocoviny. Pokud jste někomu ublížila (ač nechtěně), přísluší mu upřímná omluva.

Nicméně, není třeba si nic vyčítat. Po tom, co se omluvíte, celou věc pusťte a jděte dál. Nenechte se pohltit negativními emocemi. Nejste to vy, kdo to "zpackal", byl to alkohol. A většina lidí to pochopí právě tak. Samozřejmě, že to nesmí být příliš často, pak už vám lidé začnou naznačovat, že asi máte s pitím problém.

Základem je vždy prevence. Bude nutné nastavit si nějaké osobní (či řekněme morální) hranice. Když tedy víte, že nemáte pomyslnou "záklopku“ při pití alkoholu, pijte raději jen ve společnosti s někým, komu důvěřujete. Řekněte mu, aby vás odvedl včas domů, než napácháte v opilosti nějakou nepřístojnost. Může také kontrolovat, zda neposíláte SMSky či videa.

Obecně, nejen po opileckém "oknu", stačí přijmout fakt, že chybovat je lidské. Chyby zkrátka k životu patří. Nechtějte tedy po sobě úplnou dokonalost, protože jedině tak si můžete užít radost z příjemného okamžiku. Neustálé kontrolování každého kroku je ostatně poněkud patologické a vezme vám dobrý pocit z vlastního bytí. Dělejte tedy všechno tak, jak nejlépe umíte a neohlížejte se zpět. Dejte do svých činností kus srdce i pozitivní energie a morální kocovina se vám vyhne obloukem.

Doufám, že vám mé vysvětlení alespoň trochu pomohlo a držím vám palce.

Jana

 

Máte nějaký dotaz nebo problém, se kterým si nevíte rady?

Napište na e-mailovou adresu jana.b@portalprozeny.cz naší psycholožce Janě Brandtlové.

 

2024.03.06 | Jana Brandtlová | přečteno: 233x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: ostuda důsledky činy v opilosti "okno" provinění

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Tajemství krásné a mladé pleti odhaluje finská sauna

Mladistvě vypadající pleť bez vrásek je snem každé ženy. Málokterá však tuší, že kromě různých kosmetických přípravků, s...
 
celý článek | Lea Kubová | 2020.09.08 | přečteno: 30138x

Trápí Vás suché a popraskané paty?

Pokud jste odpověděli ano, pak rozhodně nejste sami. Problém se suchou, drsnou a popraskanou kůží na patách trápí vel...
 
celý článek | Admin | 2014.06.27 | přečteno: 30109x

6 nejvtipnějších svatebních darů

Na svatbách se tradičně sejde spousta rozličných svatebních darů. Někteří hosté dávají přednost darům finančním, za k...
 
celý článek | Nikol Mohoritová | 2014.05.19 | přečteno: 30080x

Naslouchejme svému tělu!

Přišla jsem na to nedávno. V mládí jsem mu dávala docela zabrat. Pak mi dalo dvě skvělé děti a taky poslední šanci. C...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.03.16 | přečteno: 30047x
 

Portál pro ženy