reklama 1 v magazínu pro ženy
reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Všeléky v kuchyni

 
celý článek | Mgr. Petra Králová | přečteno: 31368x 2014.02.13

Na nákupu v drogerii: Micelární vody

 
celý článek | Andrea Tomanová | přečteno: 31393x 2014.03.26

Tvarohová dobrota

 
celý článek | Andrea Tomanová | přečteno: 31375x 2014.11.24

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Co najdete na jaře v trávě: Zdánlivý plevel může být základem zdraví organismu

 
Co najdete na jaře v trávě: Zdánlivý plevel může být základem zdraví organismu

Jaro už se na nás valí v plné své síle, a tak můžeme odlehčit svůj jídelníček, který přes zimu bývá přeci jen bohatší na energeticky bohaté suroviny. Co se nejlépe hodí využít a proč?

 

Lepší trávení

Jarní kuchyně by měla být nízkokalorická a nízkotučná s poměrně malým zastoupením mléčných výrobků, masa a sladkostí.

Jako hlavní pilíř stravování se hodí naklíčená zelenina a svěží jarní lístky, tedy křehká jarní listová zelenina a bylinky, které mají příjemně nahořklou chuť. Ty podpoří lepší trávení a pomohou k jarní očistě, během níž se tělo zbavuje nepotřebných látek a nevyužitých tukových zásob ze zimy.

                                                                     

Za oknem

Jestliže žijete ve větší nadmořské výšce nebo nemáte jinou možnost, můžete si první pozdravy jara vypěstovat za oknem. V nabídce e-shopů najdete mnoho jednoduchých domácích pěstíren, v nichž se daří bylinkám a rostlinkám, ale většinu lze vypěstovat i v obyčejném květináči. Skvěle funguje například mungo, řeřicha, hořčice, pískavice, ředkev či hrášek.

                                                                     

Pokud žijete v teplých oblastech, první dary přírody můžete sklízet v přírodě už dřív. U pramenů potoků se daří potočnici, výtečné jarní bylině s lehce štiplavou chutí, která má největší oblibu ve Velké Británii. Poměrně snadno v přírodě najdete také divoký polníček, pikantní divokou pažitku nebo sedmikrásky, které nabízejí krásnou jedlou ozdobu vybraných pokrmů, zejména různých salátů.

                                                                     

Hořká se vyplatí

A existují i opravdu hořké listy a byliny, které hrají právě na jaře významnou očistnou roli a pomáhají ke správné funkci trávicího systému.

Nejznámější je asi rukola, oblíbená hlavně v italské a francouzské kuchyni, ale skvělé jsou i mladé listy pampelišek, jejichž výrazně hořkou chuť lze snížit jednoduchými způsoby: a) rostliny zakryjete květináčem, nebo b) listy ponoříte do ledové vody.

                                                                     

Největší hvězdou v kuchyni našich předků ovšem vždy bývala kopřiva, ke které se nyní vracíme pro její blahodárné účinky na tělo. Představuje osvěžující elixír, protože je plná železa a vitaminů C a B. Můžete z ní vykouzlit polévku, špenát i tradiční jarní nádivku.

2025.05.02 | Jana Brandtlová | přečteno: 31400x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: jarní rostliny plevel naklíčené rostliny klíčky pampeliška kopřiva zdraví trávení lepší trávení

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Plánujete rodinu? Nečekejte, jděte tomu naproti. Lepší dřív než pozdě

Červen už je sice za námi, ale o tématu tohoto měsíce se hovoří kdykoliv a čím dál častěji. Šestý měsíc v roce je S...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2025.08.10 | přečteno: 31386x

Jak začít sportovat a přitom se nezničit XVI – Trénink na běhátku /2.část

I když se zdá, že trénink v hale nebo na běžeckém pásu je zimní záležitost a v teplých jarních dnech se běhá už ...
 
celý článek | Eliška Anna Kubičková | 2015.05.30 | přečteno: 31417x

Rozmanité druhy parfémů – najděte ten pravý pro sebe

Najít parfém, který vás svou vůní okouzlí, není jednoduché. První dojem vůně bývá úplně jiný, postupem času totiž vysoké...
 
celý článek | Lea Kubová | 2022.09.15 | přečteno: 31370x

Posedlá

Závislost, posedlost?? Ano, jsem posedlá, nejsem si úplně jistá čím… …nejspíš proto, že je to k...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2013.12.18 | přečteno: 31376x
 

Portál pro ženy