newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Co najdete na jaře v trávě: Zdánlivý plevel může být základem zdraví organismu

 
Co najdete na jaře v trávě: Zdánlivý plevel může být základem zdraví organismu

Jaro už se na nás valí v plné své síle, a tak můžeme odlehčit svůj jídelníček, který přes zimu bývá přeci jen bohatší na energeticky bohaté suroviny. Co se nejlépe hodí využít a proč?

 

Lepší trávení

Jarní kuchyně by měla být nízkokalorická a nízkotučná s poměrně malým zastoupením mléčných výrobků, masa a sladkostí.

Jako hlavní pilíř stravování se hodí naklíčená zelenina a svěží jarní lístky, tedy křehká jarní listová zelenina a bylinky, které mají příjemně nahořklou chuť. Ty podpoří lepší trávení a pomohou k jarní očistě, během níž se tělo zbavuje nepotřebných látek a nevyužitých tukových zásob ze zimy.

                                                                     

Za oknem

Jestliže žijete ve větší nadmořské výšce nebo nemáte jinou možnost, můžete si první pozdravy jara vypěstovat za oknem. V nabídce e-shopů najdete mnoho jednoduchých domácích pěstíren, v nichž se daří bylinkám a rostlinkám, ale většinu lze vypěstovat i v obyčejném květináči. Skvěle funguje například mungo, řeřicha, hořčice, pískavice, ředkev či hrášek.

                                                                     

Pokud žijete v teplých oblastech, první dary přírody můžete sklízet v přírodě už dřív. U pramenů potoků se daří potočnici, výtečné jarní bylině s lehce štiplavou chutí, která má největší oblibu ve Velké Británii. Poměrně snadno v přírodě najdete také divoký polníček, pikantní divokou pažitku nebo sedmikrásky, které nabízejí krásnou jedlou ozdobu vybraných pokrmů, zejména různých salátů.

                                                                     

Hořká se vyplatí

A existují i opravdu hořké listy a byliny, které hrají právě na jaře významnou očistnou roli a pomáhají ke správné funkci trávicího systému.

Nejznámější je asi rukola, oblíbená hlavně v italské a francouzské kuchyni, ale skvělé jsou i mladé listy pampelišek, jejichž výrazně hořkou chuť lze snížit jednoduchými způsoby: a) rostliny zakryjete květináčem, nebo b) listy ponoříte do ledové vody.

                                                                     

Největší hvězdou v kuchyni našich předků ovšem vždy bývala kopřiva, ke které se nyní vracíme pro její blahodárné účinky na tělo. Představuje osvěžující elixír, protože je plná železa a vitaminů C a B. Můžete z ní vykouzlit polévku, špenát i tradiční jarní nádivku.

2025.05.02 | Jana Brandtlová | přečteno: 247x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: jarní rostliny plevel naklíčené rostliny klíčky pampeliška kopřiva zdraví trávení lepší trávení

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Podzimní dýňobraní aneb jaké druhy určitě stojí za pozornost

Podzim a dýně, to patří neodmyslitelně k sobě. Malé, velké, oranžové, žluté, bílé nebo vícebarevné... Sezóna dýní začíná...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2024.09.22 | přečteno: 957x

Jak mít život bez bolesti zad a kloubů?

Bolesti zad, svalů a kloubů patří mezi časté zdravotní potíže, se kterými se potýká alespoň občas téměř každý. U někoho ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.11.18 | přečteno: 31030x

Emocionální hygiena: Účinné způsoby, jak si udržet svou psychiku v rovnováze

Emoce hrají důležitou roli v našem životě. Často se však můžeme dostat do situací, kdy svým pocitům začneme propadat, co...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.07.26 | přečteno: 31092x

Vtipná trička s potiskem jsou v kurzu!

Trička všech druhů a barev jsou základem prakticky každého šatníku. Nosíme je každý den, protože jsou praktická a poh...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.05.29 | přečteno: 30959x
 

Portál pro ženy