Nepřehlédněte
Tisíc a jedna rada, jak si usnadnit úklid v domácnosti
5 tipů, jak si užít nejlepší dámskou jízdu letošního podzimu
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Exotické ovoce (nejen) na vánoční stůl
Vánoce jsou svátky tradic, ale proč si je občas neozvláštnit? Exotické ovoce dodá sváteční tabuli barvu, lehkost i špetku dobrodružství. Skvěle funguje jako dezert, součást ovocných salátů, ozdoba dortů i jako svěží protipól k těžším vánočním jídlům. Pokud si nejste jistá, jak chutnají a jak se jedí, máme pro vás malého průvodce těmi nejzajímavějšími kousky.
Vánoční stůl nemusí patřit jen jablkům, mandarinkám a cukroví. Exotické ovoce přináší svěžest, barvy i nové chutě, které krásně vyváží tradiční sváteční menu. Navíc působí dekorativně a často stačí málo, aby díky nim z obyčejného dezertu vznikl malý gurmánský zážitek.
Kiwano – rohatý fešák s osvěžující chutí
Kiwano zaujme už na první pohled svou oranžovou slupkou s výraznými ostny. Uvnitř se skrývá zelená, rosolovitá dužina plná semínek. Chuť je velmi osvěžující, lehce sladkokyslá a připomíná kombinaci okurky, kiwi a banánu. Kiwano se jí rozkrojené napůl, dužina se jednoduše vydlabe lžičkou. Skvělé je dobře vychlazené, samotné nebo jako součást ovocných salátů, kde dodá svěží kontrast.
Papája – tropická klasika
Papája patří k jemnějším exotickým plodům a často si ji oblíbí i ti, kteří s exotikou teprve začínají. Má měkkou, oranžovou dužinu a sladkou, lehce máslovou chuť s nádechem melounu a meruněk. Plod se rozkrojí podélně, odstraní se černá semínka a dužina se jí lžičkou nebo nakrájí na kousky. Na vánočním stole vynikne s pár kapkami citronu či limetky, které její chuť krásně zvýrazní.
Karambola – hvězda vánočního stolu
Karambola je doslova hvězdou mezi ovocem – a to nejen tvarem. Po nakrájení na plátky vytváří pravidelné hvězdičky, které působí velmi efektně. Chuť je lehká, šťavnatá a osvěžující, s jemnou kyselinkou připomínající jablko s citrusovým tónem. Karambola se jí celá, včetně slupky, stačí ji omýt a odstranit konce. Je ideální jako jedlá dekorace na dezerty, dorty nebo slavnostní ovocné mísy.
Pitahaya (dračí ovoce) – krása v jednoduchosti
Pitahaya, známá také jako dračí ovoce, okouzlí svým exotickým vzhledem – růžová nebo žlutá slupka skrývá bílou či růžovou dužinu posetou drobnými černými semínky. Chuť je velmi jemná, lehce nasládlá a nepřehluší ostatní ingredience. Plod se rozkrojí napůl a dužina se vyjí lžičkou nebo nakrájí na kostky. Na vánočním stole vynikne v kombinaci s výraznějším ovocem, jako jsou maliny nebo mango.

Physalis – malý zázrak v lampionku
Physalis, drobné oranžové plody ukryté v suchém „lampionku“, působí nenápadně, ale chuťově překvapí. Je sladkokyslá, lehce připomíná angrešt s exotickým nádechem. Před konzumací se odstraní suchý obal a plod se jí čerstvý. Physalis je ideální jako ozdoba dezertů, dortů nebo čokoládových pochoutek a na vánoční tabuli dodá jemný, elegantní akcent.
Nashi – asijská hruška
Nashi, někdy nazývaná asijská hruška, spojuje to nejlepší z jablka a hrušky. Je velmi šťavnatá, křupavá a osvěžující, s jemně sladkou chutí. Jí se podobně jako jablko – oloupaná i se slupkou, nakrájená na plátky. Na vánočním stole se hodí nejen do ovocných salátů, ale i k sýrům nebo jako lehký dezert po vydatné večeři.
Kaki – sametová sladkost zimy
Kaki, známé také jako tomel, je ovoce, které se na vánočním stole objevuje stále častěji. Zralé plody mají krásnou oranžovou barvu a jemnou, krémovou dužinu. Chuť je velmi sladká, připomíná kombinaci meruněk, medu a dýně. Důležité je počkat, až je kaki skutečně zralé, jinak může být nepříjemně trpké. Jí se nejčastěji rozkrojené napůl a vyjedené lžičkou, případně oloupané a nakrájené na plátky. Na vánočním stole se skvěle hodí do ovocných salátů, k jogurtu nebo jen tak samotné jako přirozeně sladký dezert, který krásně doplní těžší sváteční pokrmy.
Nebojte se experimentovat, exotické ovoce není jen o chuti, ale i o zážitku. Na vánočním stole krásně vynikne, potěší hosty a přinese pocit svěžesti do zimních dnů. A klidně si ho dopřejte i po svátcích jako malý útěk do tropů, aniž byste opustila domov.


Poslat článek
Tisk
Štítky: Vánoce exotika ovoce gastronomie jídlo