reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Buďte originální na den matek!

 
celý článek | Admin | přečteno: 31187x 2015.04.30

Obývací pokoj podle Feng - shui 1. díl

 
celý článek | Katka Mikulášková | přečteno: 30879x 2015.08.31

Rekonstrukce kuchyně v několika otázkách

 
celý článek | Admin | přečteno: 30758x 2015.02.27

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Super - zdravé luštěniny aneb proč je jíst pravidelně?

 
Super  - zdravé luštěniny aneb proč je jíst pravidelně?

Luštěniny by měly být součástí každého zdravého jídelníčku. Jsou ale zcela nedoceněnou potravinou. Ať už je to špatnými vzpomínkami na školní jídelny nebo nadýmáním, které způsobují. Když se je ale naučíme správně připravovat, zjistíme, že mají velký přínos pro naše zdraví. Na co všechno mají vliv a jak často bychom je měli konzumovat?

 

Vliv luštěnin na zdraví

Ovlivňují:

  • Kardiovaskulární systém
  • Trávicí trakt
  • Fungování organismu

Snižují:

  • Hladinu cholesterolu
  • Riziko vzniku diabetu

Chrání:

  • Před vznikem nádorového onemocnění
  • Před vznikem rakoviny a aterosklerózy

Aby měly luštěniny takové přínosy pro zdraví, je důležitá pravidelná konzumace, a to alespoň 1× týdně. Přesto je tu ale nepříjemný faktor, kterým je nadýmání.

Jak nadýmání eliminovat?

I těchto negativních následků se dá zbavit. Jak se říká, zvyk je železná košile. A proto stačí luštěniny jíst opravdu pravidelně. Nadýmání však můžeme ovlivnit i způsobem přípravy. Jak na to?

 

 

  • Necháme luštěniny po určitou dobu namočené ve vodě (například přes noc)
  • Před vařením vodu slijeme, vaříme je v nové, čisté vodě (namočením se odplaví látky, které způsobují negativní vlivy)
  • Před vařením necháme luštěniny naklíčit
  • Vaříme je s aromatickými bylinkami (saturejka, bazalka, …)
  • Při vaření přidáme kousek mořské řasy (doplní minerální látky – lepší stravitelnost)

Kromě pravidelnosti je důležité taky to, aby se luštěniny připravovaly opravdu důkladně. Měli bychom je vařit, dokud opravdu nezměknou a nebudou stoprocentně poživatelné.

Pokud neholdujete klasickým druhům, jako je hrách, čočka či fazole, nebojte se sáhnout po netradičním řešení. Výborné pokrmy se dají uvařit i ze sóji, arašídů nebo cizrny. Vaší fantazii se meze nekladou!

 

2019.02.22 | Hana Grmelová | přečteno: 31254x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zdraví luštěniny stravování

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Výměna vychovatelek USA, výměna služek ČR

Ačkoliv ženská emancipace už se vyhřívá na výsluní mnoho let, reality show Výměna manželek její základní principy pop...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.06.04 | přečteno: 30842x

Jak se starat o pokožku těla na sklonku léta?

Léto pomalu končí a brzy nastanou chladnější dny, kdy se budeme zase muset zahalovat do více vrstev oblečení. Nastává...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.08.31 | přečteno: 30883x

Hypopresivní metoda pro štíhlé bříško i lepší sex

Zeštíhlí pas, zpevní bříško, srovná držení těla a zlepší i sex - to všechno umí nová metoda cvičení, která je založen...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.02.03 | přečteno: 31399x

S JARNÍ OČISTOU VÁM POMŮŽE OSTROPESTŘEC

Ostropestřec mariánský je bylina s fialovými květy pocházející původem ze Středomoří. Přirozeně roste také v Malé Asii, ...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.03.10 | přečteno: 30996x
 

Portál pro ženy