reklama 1 v magazínu pro ženy

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

S příchodem jara začíná první sběr bylinek. Po kterých se porozhlédnout?

 
S příchodem jara začíná první sběr bylinek. Po kterých se porozhlédnout?

Se začátkem jara odchází poslední zbytky sněhu, pod kterými vyrůstají první jarní bylinky. Právě mladé výhonky obsahují nejvíce blahodárných látek, proto určitě vyrazte na jejich sběr, případně posbírejte ty, které vám vyrůstají na zahrádce. A které bylinky jsou v jarních měsících ty nejlepší?

 

Kopřiva dvoudomá

Pro spoustu lidí zbytečný plevel, který však překvapí svými blahodárnými účinky. Nejvyhledávanější je kopřiva pro jarní detox, kdy se konzumuje formou čaje. Ten se připraví výluhem čerstvě utržených listů. Během Velikonoc se kopřiva dvoudomá přimíchává do nádivek nebo se z ní připravuje chutný špenát. Bylinka svými detoxikačními schopnostmi pomáhá při vodnatosti, čímž zmírňuje i otoky. Stejně tak je kopřiva skvělým pomocníkem během urologických problémů nebo potížích s ekzémem a akné.

                                                                

Sedmikráska chudobka

S prvními rostlinkami sedmikrásky chudobky se můžeme setkat již v únoru. Nachází se především na zahradách či loukách, kdy je vyhledávanou částí právě její květ. Pro podpoření detoxikace organismu je doporučované každý den sníst 10 očištěných hlaviček. Významnou pomocnicí je sedmikráska u jedinců, které sužují problémy s kašlem či zánět průdušek. Sedmikrásková čajová směs je vhodná i v boji proti nachlazení nebo při poruchách trávení. Tento přírodní antioxidant zkuste přimíchat i jako ozdobu do salátů nebo na chléb s pažitkovou pomazánkou.

                                                                                                                               

Pažitka pobřežní

Jednou z prvních bylin, která na jaře začíná růst, je pažitka pobřežní neboli šnytlík. Rostlina obsahuje velké množství vitaminů, především C a B, minerálních látek, jako je vápník či železo, a vlákniny. Jelikož se jedná o příbuznou česneku, tak i pažitka obsahuje alicin, tedy antibakteriální látku, která podporuje lidskou imunitu. Mimo jiné podporuje šnytlík i chuť k jídlu a pomáhá snižovat vysoký krevní tlak či cholesterol. Nejčastěji se pažitka používá pro ochucení tvarohových pomazánek nebo jako posypka na chléb. Vhodná je i jako přísada do polévek či salátů.

                                                                                                                                

Medvědí česnek

Ve srovnání s paličkovým česnekem je ten medvědí chuťově jemnější, avšak stejně účinný. Listy obsahují vysoké množství vitaminu C a hořčin. Ty pozitivně působí na revmatické bolesti, průjmy nebo bolesti břicha spojené s nadýmáním. Medvědí česnek je účinným rostlinným antioxidantem, který pomáhá posilovat imunitu. V kuchyni se může medvědí česnek zužitkovat jako pesto, jako součást pomazánek a stejně tak lze pár lístků vhodit pro posílení imunity i do smoothie.

                                                      

Mezi další vyhledávané bylinky, které začínají rašit na jaře, patří i podběl lékařský, prvosenka jarní, plicník lékařský. Vždy si však pečlivě nastudujte vzhled bylinky, aby během sbíraní nedošlo k záměně s jedovatými rostlinkami.

2022.04.10 | Jana Brandtlová | přečteno: 31406x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: jaro bylinky sběr bylinek kopřiva pažitka sedmikráska medvědí česnek jarní bylinky

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Nádoby na domácí bioodpad

Bioodpad byl vždy cennou surovinou pro výrobu kompostu, kterým jsme obohacovali půdu o potřebnou organickou hmotu, hu...
 
celý článek | Vendula Králová | přečteno: 31547x

Inspirujte se při zařizování krásného domova

Domov není jen místem, kde složíme hlavu, abychom si odpočali od všednodenních povinností. Je to místo, kde je nám ne...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.06.30 | přečteno: 31431x

Nepodceňujte výběr interiérových dveří

Interiérové dveře jsou nedílnou součástí každého domu či bytu. Přirozeně oddělují jednotlivé místnosti, přináší soukr...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.12.15 | přečteno: 31394x

4 recepty regionálních specialit, které musíte ochutnat

Každý tuzemský region má recepty, které jsou jedinečné a rozhodně stojí za vyzkoušení. Jaká tradiční jídla jsou typická ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2023.06.14 | přečteno: 31430x
 

Portál pro ženy