newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Porridge aneb zdravá snídaně v mnoha variantách!

 
Porridge aneb zdravá snídaně v mnoha variantách!

Ať už hledáte zdravou snídani, která vás dopoledne dostatečně zasytí nebo jen patříte mezi ty, jež se každé ráno potýkají s nedostatkem času, tzv. porridge neboli ovesná kaše se pro vás stane jistě tím pravým ořechovým a to doslova, neboť právě ořechy všech druhů jsou v kombinaci s ovesnými vločkami vynikající!

 

 

Porridge neboli v překladu kaše, tedy zejména ta z ovesných vloček, byla po tisíce let považována za jídlo chudých a v mnoha státech je tomu tak doposud. Nicméně v současnosti bychom si s  tímto původně britským pokrmem měli především spojit vyváženou, zdravou stravu a životní styl.

Základní příprava

Připravit si tu nejprostší variantu je opravdu snadné a zabere vám jen pár minut. Budete potřebovat ovesné vločky, mléko, vodu (tekutiny nejlépe v dvojnásobném poměru vzhledem k množství vloček) a špetku soli. To vše dejte vařit za občasného promíchání. Hotovou kaši poznáte jednoduše, vločky budou měkké a spolu s tekutinou vytvoří lehce lepkavou hmotu. To, zda zvolíte více vody, než mléka je spíše na vás, každopádně mléko dodá kaši na vydatnosti a výraznější chuti.

Varianty podle chutí

Pokud je pro vás základní chuť ovesné kaše neuspokojivá, je zde spousta možností, jak ji uzpůsobit vašim chuťovým buňkám. Samozřejmě jednou z prvních variant je kaši osladit, a to nejlépe třtinovým cukrem, medem nebo například javorovým sirupem. Toužíte-li po větší rozmanitosti a chcete zalahodit i oku, přimíchejte na závěr libovolné oříšky, sušené nebo čerstvé ovoce, či skořici. Pokud si chcete skutečně dopřát a nevadí vám sladší varianta, vyzkoušejte porridge s banány a kousky tmavé čokolády!

Varianty podle ročních období

Ačkoliv by se dle základní přípravy porridge mohlo zdát, že se jedná o pokrm vhodný výhradně do chladnějších dnů, lze jej připravit i jinak. Tak, že jej přivítáte i během parného letního rána a ještě ušetříte čas! Trik spočívá ve večerní přípravě, kdy si veškeré suroviny podle základního postupu (viz výše) nachystáte již večer, respektive alespoň pár hodin předem. Místo vaření pouze zalejte ovesné vločky dvojnásobným množství tekutiny a v uzavíratelné nádobě nechejte přes noc v lednici. Do rána vločky nasají tekutinu a stanou se vláčnými a vy tak máte základ vaší kaše hotov. Stačí už jen přidat vaše oblíbené ovoce, oříšky nebo třeba marmeládu a máte hotovo. Věřte, že kolem této kaše dlouho chodit nebudete! 

   

 

 

Image courtesy of Mister GC at FreeDigitalPhotos.net

2015.08.22 | Adela Rychtáriková | přečteno: 30395x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zdravá snídaně porridge ovesné vločky

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak začít sportovat a přitom se nezničit II – místo a doba pro běh

Už jsme odhodlaní, oblečení a obutí – stačí jen vyběhnout. Pokud jste žena / muž činu, tak se pravděpodobně neb...
 
celý článek | Eliška Anna Kubičková | 2014.03.14 | přečteno: 30337x

Okořeňte a vyšperkujte svá hobby

Možná už jste prošly fází zkoušení všeho možného, a nic vás neuchvátilo dostatečně. Ruční práce, sport a mnohé další. Tř...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.05.18 | přečteno: 30149x

Pampeliškový med - ten musíte mít!

Dlouhá léta se mu říká med, ale pravým medem ve skutečnosti není. Pampeliškový sirup, jak by se měl správně nazývat, je ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.05.11 | přečteno: 30549x

Jaké přírodní čističe na skvrny máte doma a možná o tom ani nevíte?

Skvrny na oblečení, rozlité pití, pokapaný gauč od jídla. Podobné nepříjemné nehody se čas od času stanou snad každému z...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2024.03.10 | přečteno: 241x
 

Portál pro ženy