Má moje dítě otřes mozku? Jak se projevuje a na co si dát pozor?

 
Má moje dítě otřes mozku? Jak se projevuje a na co si dát pozor?

Jak poznáte u dítěte otřes mozku po pádu? Na tyto příznaky si rozhodně dejte pozor a sledujte je. Všímejte si také chování dítěte.

 

Vaše dítě spadlo a uhodilo se při tom do hlavy? Záleží na síle nárazu, ale mohlo dojít k otřesu mozku. Tuto diagnózu přesně určí pouze vyšetření lékařem, ale doma můžete dítě a jeho projevy pozorovat. Základními příznaky a varovnými signály jsou určitě bolest hlavy a krku, nevolnost a zvracení, změny nálady a chování, poruchy vidění, závratě, ztráta vědomí. 

Otřes mozku, známý také jako mild traumatic brain injury (mTBI) nebo commotio cerebri, je stav, který vzniká v důsledku traumatického poranění hlavy. Vede k dočasnému narušení funkce mozku. Jedná se o nejběžnější typ traumatického poranění mozku. 

Otřes mozku je nejčastěji způsoben nárazem, úderem nebo otřesem hlavy. Může k němu dojít při autonehodě, pádu, kontaktním sportu, násilí nebo jiné podobné traumatické události.

Příznaky a diagnostika

Příznaky otřesu mozku jsou dočasné a obvykle se zlepší během několika dnů až týdnů. Někdy se však mohou prodloužit a přetrvávat i déle. Otřes mozku ovlivňuje různé mozkové funkce, včetně vědomí, paměti, pozornosti, rovnováhy, koncentrace a emočních reakcí. 

Každý člověk může na otřes mozku reagovat jinak a mohou se u něj projevit různé příznaky a závažnost. Někteří lidé se mohou zotavit rychleji, zatímco jiní mohou potřebovat delší dobu k obnovení normálních funkcí.

K diagnóze otřesu mozku se používají určitá diagnostická kritéria, jako je například Glasgow Coma Scale (GCS) k posouzení úrovně vědomí, otázky týkající se přítomnosti příznaků a fyzikální vyšetření. Byla vyvinuta v Glasgowské univerzitní nemocnici v 70. letech a zůstává jedním z nejčastěji používaných nástrojů k hodnocení stavu pacientů s traumatickým poraněním mozku. 

GCS se skládá ze tří složek, které se nezávisle hodnotí a následně bodují. Jedná se o otevření očí, verbální a motorické reakce. Většina zobrazovacích metod, jako je CT (počítačová tomografie) nebo MRI (magnetická rezonance), nemusí u osob s otřesem mozku ukázat žádné zjevné abnormality. To však neznamená, že úraz není přítomen.

Zvýšení pozornosti a sledování pacienta

Pokud má dítě některé z uvedených příznaků, rozhodně neváhejte a vyhledejte lékařskou pomoc. Nemusí být způsobeny otřesem mozku, ale více informací získáte od lékaře. 

V případě, že zaznamenáte silnou bolest, která je koncentrovaná v místě úrazu a šíří se do dalších částí hlavy, zpozorněte. Může jít o pulzující bolest, tlak a jiné nepříjemné pocity v oblasti hlavy i krku. Dítě se také může hůře koncentrovat, je nesoustředěné, a dokonce se mohou vyskytnout i problémy s pamětí. Mohou také nastat změny nálady v podobě podrážděnosti, nervozity, deprese, úzkosti nebo také nespavosti. 

Otřes mozku doprovázejí závratě, rozmazané vidění a problémy s rovnováhou. Může se také vyskytnout nevolnost a zvracení. Způsobuje ho podráždění mozkové tkáně, zvýšený nitrolební tlak, což souvisí i s poruchou rovnováhy. V horších případech otřes mozku způsobuje ztrátu vědomí. Ta může být krátkodobá i dlouhodobá, tj. jen několik sekund nebo i několik minut.

Každý úraz hlavy vyžaduje důkladnou pozornost a sledování příznaků, a pokud se objeví jakýkoli varovný příznak, je nezbytné vyhledat lékařskou pomoc. I když se může zdát, že poranění není vážné, je důležité sledovat stav dítěte, zejména v prvních hodinách po úrazu.

Vážnější poranění

Při úrazech hlavy mohou vzniknout závažnější poranění než jen otřes mozku. Tato poranění zahrnují zlomeniny lebky, obličejových kostí, krvácení do lebeční dutiny a mozku. U epidurálního krvácení může být doba latence až 6 hodin, což znamená, že obtíže se mohou dostavit až po této době od úrazu hlavy. Epidurální krvácení se vyskytuje mezi tvrdou plenou mozkovou a lebečními kostmi. Mozek je uložen ve třech obalech, z nichž jeden tvoří tvrdá plena mozková.

Obecně platí, že při pádech z výšky je třeba být opatrný nejen u dětí, ale i u dospělých. U dospělých jsou vysoce rizikové pády z výšek nad 6 metrů, zatímco u dětí je riziko úrazu přítomno při pádu z jakékoliv výšky. Stejně tak nehody při rychlosti vyšší než 64 km/h a deformace vozidla jsou indikátory vysokého rizika poranění hlavy. Rovněž pády z motorky nebo skútru při rychlosti nad 32 km/h jsou považovány za vysoce rizikové.

V případě jakéhokoli poranění hlavy je vhodné vyhledat odbornou lékařskou péči, protože pouze kvalifikovaný lékař může poskytnout potřebné vyšetření, diagnózu a vhodnou léčbu v souladu s individuálními potřebami pacienta.

Jak úrazům předcházet?

Prevence úrazů je důležitou součástí zdravotní péče o děti. Existuje řada opatření, která lze přijmout, aby se minimalizovalo riziko úrazů při hře, sportu, na ulici a v dopravě. Je důležité vybírat hračky a sportovní aktivity odpovídající věku a schopnostem dítěte. Hračky by měly být bezpečné, neměly by obsahovat malé části, které by dítě mohlo spolknout, a měly by splňovat bezpečnostní normy.

Při sportovních aktivitách je důležité zvolit správné vybavení a chrániče, jako jsou přilby a chrániče kolen a loktů. Dětské pokoje a hrací koutky by měly být bezpečné a přizpůsobené potřebám a schopnostem dětí. To zahrnuje minimalizaci ostrých a nebezpečných předmětů, zajištění nábytku proti převrhnutí a zajištění dostatečného prostoru pro pohyb.

Při aktivitách, jako je cyklistika, bruslení a další sporty, je důležité používat přilby a chrániče kolen a loktů. Tyto pomůcky snižují riziko vážných poranění při pádech a nárazech. Dětská hřiště by měla být jasně označena a vybavena bezpečnostními prvky, aby se minimalizovalo riziko úrazů. Stezky pro cyklisty a bruslaře by měly být oddělené a označené, v oblastech s vyšším výskytem dětí by měla být přijata opatření ke snížení rizika nehod.

Vyšší riziko úrazu u dětí

Dětský věk je charakteristický vyšším výskytem úrazů, které se nejčastěji vyskytují v domácnostech, na sportovištích, v mateřských, základních a středních školách a na silnicích. Obecně mají chlapci dvakrát více úrazů než dívky a děti z měst dvakrát více úrazů než děti z venkova.

Děti do dvou let jsou nejvíce ohroženy úrazy doma. Jejich zvědavost je nutí prozkoumávat různá místa a nedostatek zkušeností může vést k vyššímu počtu úrazů. Je důležité děti v jejich hrách neomezovat, protože hra rozvíjí jejich pohybové a mentální schopnosti. Důležitými opatřeními jsou organizace prostoru a neustálý dohled.

Úrazy způsobené dopravními nehodami tvoří samostatnou skupinu. V závislosti na mechanismu nehody můžeme očekávat vysokoenergetická traumata, která mohou způsobit vážná zranění. Mechanismus úrazu je důležitou informací pro lékaře, který bude dítě vyšetřovat. Podle toho lze předvídat rozsah a závažnost zranění. Pády při chůzi, z jiných úrovní, ze stromů, z kola, při bruslení a autonehody jsou jen některé z mnoha možných mechanismů úrazu.

Je důležité sdělit tyto důležité informace lékaři, aby mohl úraz správně vyhodnotit a ošetřit a poskytnout dítěti odpovídající péči.

Poučení a neustálá přítomnost

Důležitou součástí prevence úrazů je výchova dětí k bezpečnosti v dopravě, při hře a sportu. Děti musí být seznámeny se základními pravidly bezpečnosti a musí umět rozpoznat potenciální nebezpečí. U mladších dětí je nezbytný neustálý dohled dospělých. 

Dospělí by měli být neustále přítomni a ve střehu, aby mohli rychle reagovat v případě nebezpečí. Děti by měly být v dopravních prostředcích vždy připoutány a řádně zajištěny v dětské autosedačce. Během jízdy by neměly jíst ani pít, aby se minimalizovalo riziko vzniku nebezpečných situací.

Prevence úrazů je odpovědností nejen rodičů, ale i širší společnosti. Informovanost, osvěta a správné uplatňování bezpečnostních opatření jsou klíčem k minimalizaci rizika úrazů a zajištění zdraví a bezpečnosti dětí.

Zdroj obrázků: Shutterstock.com

 

2023.07.17 | Nina Albertová | přečteno: 676x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zdraví úrazy děti péče o děti léto pády otřes mozku lékař

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Kontakt

a ...
 
celý článek | Admin | 2013.11.27 | přečteno: 38118x

Plánujete neformální svatbu? Svatební stany jsou ideálním řešením

Tradiční svatby v kostele nebo luxusních sálech jsou nádherné, ale pro mnoho párů toužících po neformálním a uvolněném p...
 
celý článek | Nina Albertová | 2023.11.22 | přečteno: 429x

Recenze: Makeup Revolution Iconic Pro 2 paletka

Tento rok přišla do České Republiky anglická značka Makeup Revolution, otevřela oficiální e-shop a začala se i prodáv...
 
celý článek | Barbora Juřeníková | 2015.10.27 | přečteno: 30093x

Obývací pokoj podle Feng - shui 1. díl

Obývací pokoj je považován za srdce domu či bytu. Rodina se zde schází, jsou zde přijímány návštěvy. Je místem setkáv...
 
celý článek | Katka Mikulášková | 2015.08.31 | přečteno: 30069x
 

Portál pro ženy