newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Poutavá historie spodního prádla

 
Poutavá historie spodního prádla

Dokážete si představit, že byste si každý den pod oblečení neoblékaly spodní prádlo, ale chodily naostro? Já tedy ne. A přesto je spodní prádlo v lidské historii poměrně novinkou. Zajímá vás, jaká je minulost těchto pro nás tak samozřejmých součástí šatníku? Pak se s námi vydejte napříč historií spodního prádla.

 

 

Od bederní roušky ke kalhotkám

Za první spodní prádlo se považují bederní roušky, které nosili naši dávní předci. Nebylo to ale ani tak kvůli studu, jako kvůli ochraně intimních partií. Účel spodního prádla, jak ho známe dnes, se dlouho neřešil. A nebyly to ani ženy, kdo začal první nosit spodky, které by se daly přirovnat k opravdovému spodnímu prádlu. To muži ve středověku nosili jako spodní prádlo kalhoty od pasu až po lýtka, ženám stačily bohatě vrstvené šaty. Oděv, který se dal považovat za dámské kalhotky, se objevil až v 18. století a podobal se oněm mužským spodním kalhotám. V průběhu 19. století se potom tyto kalhoty zkracovaly, až se díky kankánovým tanečnicím a jejich odhalování nožek prosadily kalhotky podobné těm dnešním.

 

Dlouhá historie korzetů

Napadlo by vás, že první korzety nosily již ženy ve starověké Krétě, tedy někdy 1800 let před n.l.? Právě tam datují vědci nálezy oděvů z měděných plátků, které se nápadně podobají právě korzetům. Větší rozmach módy vosího pasu a tvarované postavy se dostavil znovu kolem 13. století, ale na svou velkou slávu si korzety ještě chvíli počkaly. Tato popularita přišla v průběhu 16. století, kdy korzety doplnily volné spodní košile. Zásluhu na tom má podle historiků Kateřina Medicejská a nestálo za tím nic jiného, než žárlivost na ženy více obdařené v určitých partiích. Korzety zanedlouho následovali šněrovačky, které měly ten samý účel, ale oblékaly se přímo jako svrchní oděv. Korzety se na výsluní držely až do počátku 20. století, kdy zájem o ně opět upadl, protože je nahradila mnohem pohodlnější a zdravější podprsenka. Ovšem dnes je korzet zase oblíbenou částí spodního prádla, i když už naštěstí nemá za úkol stáhnout pas ženy do extrémně malého průměru, což kdysi vedlo k mnohým zdravotním problémům. Ženy jej dnes rády oblékají hlavně kvůli svým partnerům, protože v nich každá postava působí velmi sexy.

 

Podprsenka z kapesníků

Klasická podprsenka, kterou dnes považujeme také za samozřejmou, vznikla vlastně náhodou na počátku 20. století. Podle tradované historky se jistá Marie Phelps Jacobová chystala na ples, ovšem její korzet se nehodil pod plesové šaty. Napadlo ji tedy vytvořit si ze dvou kapesníků a stužky provizorní podprsenku, a protože se jí nápad osvědčil, nechala si ho v roce 1914 patentovat. Patent pak brzy prodala firmě vyrábějící korzety, a tak se podprsenka začala masově šířit i mezi další ženy, u kterých si rychle získala oblibu.

 

O spodním prádle přemýšlíme v souvislosti s jeho barvou, materiálem či střihem, ale o jeho minulosti toho většina z nás moc neví. A přitom je to tak poutavá historie.

 

2014.09.13 | Martina Limbergová | přečteno: 30240x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Historie spodního prádla; korzety; podprsenky; kalhotky; móda; ženy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Fitbox – sport, při kterém se zaručeně odreagujete

Přemýšlíte nad tím, že začnete sportovat, ale běh ani posilovna vás nebaví? Nebo byste se zkrátka jenom chtěla odreagova...
 
celý článek | Tereza Zelinková | 2017.12.02 | přečteno: 30569x

Pravčická brána – symbol Českého Švýcarska

Léto přímo vybízí k výletům do přírody, a pokud se zrovna nechystáte k moři, můžete si tak dopřát svěžího vzdu...
 
celý článek | Adela Rychtáriková | 2015.08.09 | přečteno: 30093x

Honí vás pořád chuť na sladké? Utečte jí

Asi i vám se už někdy v životě stalo, že jste klidně v noci vstala z postele a vyplenila všechny sladké dobrůtky, c...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.03.06 | přečteno: 30106x

Aneta (25): Trápí mě moje nerozhodnost

Už delší dobu mě trápí moje nerozhodnost. Nedokážu se bez obav rozhodnout ani u běžných věcí, natož abych se rozhodla u ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.09.28 | přečteno: 30216x
 

Portál pro ženy