newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Domácí granola aneb zapečte si müsli

 
Domácí granola aneb zapečte si müsli

Jakkoli zní název granola vznešeně, nejedná se vlastně o nic jiného než o zapečené müsli. To si můžete buď už hotové koupit v obchodě, nebo si ho v různých variantách upéci doma. Podob a chutí granoly je celá řada, výhodou té domácí je ale hlavně fakt, že víte, co jíte. Připravit si granolu doma není nikterak složité a zvládne to opravdu každý. Při jejím pečení docílíte kromě vynikající a zdravé pochoutky i překrásně provoněného bytu. 

 

 

Zapečené müsli patří k velmi oblíbeným a vyhledávaným snídaňovým chodům. Jak by také ne. Pro svou vysokou výživovou hodnotu se perfektně hodí jako zdravý start každého nového dne. Populární je jeho kombinace s čerstvým ovocem a šťávami, stejně jako mlékem nebo jogurtem. Své o tom ví nejen vegetariáni, ale také sportovci, vyznavači zdravého životního stylu a vůbec všichni ti, kterým chutná život.

 

Co všechno do granoly patří

  • obilné vločky (ovesné, ječné, špaldové, pohankové, kukuřičné, jahelné či žitné)
  • obiloviny v jakékoliv podobě - výborné jsou pohankové, špaldové či jahelné pukance, otrubové tyčinky apod.
  • mouka (kukuřičná, sójová) – není nezbytně nutná, lze ji také nahradit pomletými ořechy
  • sušené ovoce – švestky, meruňky, brusinky, fíky, rozinky, křížaly, goji
  • ořechy – vlašské, lískové, pekanové, arašídy, kešu, kokos, mandle
  • semínka – sezamové, lněné, slunečnicové, dýňové, chia
  • obilné klíčky
  • koření podle chuti - skořice, zázvor, směs na perník apod. a špetka soli
  • třtinový cukr, med, sirup – javorový, agáve, rakytníkový, rýžový, rýmovníkový apod.
  • trocha kvalitního oleje (řepkový, slunečnicový, kokosový a další) - rozhodně nesmí v granole chybět
  • banán, šťáva z ovoce, arašídové máslo, ovocné pyré a další ingredience

 

Domácí je domácí

Nevýhodou kupovaných směsí je většinou vyšší obsah cukru a tuku, než je zdrávo, a také řada pro nás neznámých a vlastně zbytečných ingrediencí. Já vám proto dnes nabízím návod, jak si připravit tuto lahůdku z poctivých surovin, přesně podle vaší chuti a v pohodlí vašeho domova. Domácí granolu nikdy nemůžete pokazit (pakliže ji tedy na uhel nespálíte), protože do ní dáváte jen ty přísady, které máte sami rádi, v poměru, který máte rádi. Můžete ji tak mít pořád napečenou do zásoby a zkoušet další a další obměny.

 

Základní hrníčkový recept na granolu (do zásoby)

 

2 vrchovaté hrnky ovesných vloček (nebo kombinace obilných vloček)

1 hrnek směsi nasekaných ořechů (podle vaší chuti)

2 lžičky skořice

1 větší špetka soli

4 lžíce rostlinného oleje

2 vaječné bílky

½ hrníčku javorového sirupu nebo tekutého medu (lze rozředit vodou)

 

Jak na to: Troubu předehřejeme na 150 ˚C. Ve velké misce důkladně promícháme všechny suché přísady – vločky, ořechy, skořici a sůl, poté postupně přimícháme olej, sirup a rozšlehané bílky. Směs mícháme tak dlouho, dokud nejsou všechny přísady dokonale spojené. Poté ji přesuneme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi hodinu až hodinu a půl dozlatova. Při pečení je potřeba brát v úvahu zkušenosti s vlastní troubou. Zhruba v polovině pečení směs zlehka promícháme nebo otočíme – záleží, jak velké křupavé hrudky chceme mít. Po celou dobu pečení ale hlídáme, aby se nám granola nespálila. Semínka, kokos a sušené ovoce přidáváme ke směsi až v druhé půlce nebo na samém konci pečení, aby se nespálily a granola po nich nezhořkla. Po upečení necháme směs zcela vychladnout a teprve poté uložíme do uzavíratelné skleněné nebo plechové nádoby. A nebo rovnou servírujeme.

TIP: Granola dobře poslouží nejen jako zdravá snídaně nebo uzobávací mlska, ale dá se použít i pro zpestření moderních dezertů. Zkuste ji například jako korpus k nepečenému dortu nebo cheesecaku. Uvidíte, jak vám tato zajímavá změna zachutná.

Dobrou chuť!

 

                     

 

Image courtesy of Michelle Meiklejohn, Mister GC and tiramisustudio at FreeDigitalPhotos.net

2016.02.23 | Kateřina Pořízová | přečteno: 10144x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: granola zapečené müsli domácí granola

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Kličkujeme aneb co nás v práci nemine

Nová práce se zdá vždy jako splněný sen. Člověk chodí hrdě po chodbách svého nového pracoviště, vše se mu zdá skvělé ...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.05.14 | přečteno: 9072x

Jak hubnout bez hladovění a chemických přípravků?

  Možná se vám to nezdá, ale opravdu lze hubnout bez zbytečného hladovění a bez nepřírodních preparátů, kter...
 
celý článek | Admin | 2014.07.11 | přečteno: 9111x

Svatební hostina v historickém srdci Prahy, jak by se Vám líbila?

Svatební den je nezapomenutelný, měli bychom si tedy dát záležet na tom, aby vzpomínky na něj byly krásné. Velmi důle...
 
celý článek | Admin | 2014.06.27 | přečteno: 8987x

Mandle

O mandlích se všeobecně ví, že prospívají zdraví, jsou chutné a navíc nám pomohou zachránit situaci, když nám během h...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2014.12.28 | přečteno: 9209x
 

Portál pro ženy