reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Jak udržet v pořádku věci vašeho mazlíčka?

 
celý článek | Admin | přečteno: 30042x 2021.01.22

Šperky Trash Made

 
celý článek | Martina Limbergová | přečteno: 30098x 2014.01.07

Bulka

 
celý článek | Beáta Matyášová | přečteno: 30158x 2013.05.02

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

5 rad, jak zvládnout kojení na jedničku

 
5 rad, jak zvládnout kojení na jedničku

S příchodem miminka na svět začíná pro ženu krásné, ale také velmi náročné období. Jednou z jeho součástí je kojení, pro dítě ten nejlepší zdroj síly a zdraví. Ovšem ne vždy jde vše hladce a čerstvou maminku přepadají pochybnosti. Kojím správně? Jak často a jak dlouho by mělo moje miminko pít? Pokusíme se vám dát odpovědi na nejčastější otázky.

 

Mám správnou techniku kojení?

Jestli kojíte správně, nebo ne, zjistíte poměrně rychle. Pokud miminko špatně pije a málo přibírá, může být problém v tom, že není dobře přisáté. Důsledkem špatné techniky jsou také bolavé bradavky. Jak dítě dobře přiložit k prsu vám ukážou už sestry v porodnici, nebojte se jich na cokoliv ptát. Pokud se vám ale ani po jejich radách nedaří a doma marně bojujete, zkuste si vyhledat v okolí laktační poradkyni, která přijede k vám domů a v klidu vám pomůže s nácvikem. Kojení by mělo být příjemnou záležitostí, nikoliv bolestivým zážitkem.

Jak dlouho může být dítě přisáté?

Délka kojení je zcela individuální záležitostí. Některé dítě pije hltavě a po pár minutách má dost, jiné se krmí třeba i tři čtvrtě hodiny. Stanovit pro všechny tu správnou délku je nemožné. Jestli má váš drobeček dost, nebo by si ještě trochu dal, brzy poznáte bezpečně sama. Dejte na svůj instinkt a uvidíte, že si s ním rychle porozumíte. Pokud by dítě v průběhu kojení usínalo, zkuste jej jemně pošimrat na bradičce a uvidíte, jestli má ještě o mléko zájem, nebo je příliš unavené.

Jak často bych měla kojit?

Dříve se čerstvým maminkám kladlo na srdce (a někdy to tak pořád bývá), že se dítě nemá kojit častěji než v tříhodinových intervalech. Toto je už ale přežitek, který rozhodně neplatí. Obzvlášť v prvních dnech a týdnech mají miminka potřebu pít častěji, zhruba 12 – 15 krát za 24 hodin. Jestli se vaše děťátko už po hodině dožaduje další dávky mlíčka, klidně mu ji dopřejte. Až po několika týdnech si postupně utvoříte nějaký řád, ale měl by být individuální podle potřeb vašeho dítěte, ne podle umělých tabulek. A i tak přijdou období, kdy se opět zvýší četnost jednotlivých kojení. Obzvlášť v takzvaných růstových spurtech, které nastávají v období kolem třetího týdne, šesti týdnů, třech a šesti měsíců věku dítěte.

Prsa se mi tak nalila, že bolí. Bude to tak pořád?

Tvorba mléka se spouští postupně v prvních dnech po porodu. Nekontrolovatelná laktace se obvykle spustí kolem třetího dne po porodu. Během toho můžete mít až bolestivě nalitá prsa, někdy se přidá i horkost v nich. I když je to nepříjemné, je potřeba vytrvat, přikládat dítě k prsu častěji a mezi kojením si ulevit pomocí studených obkladů. Podle babských rad pomáhá na horká a bolestivá prsa přikládat list hlávkového zelí, nejlépe vychlazený z ledničky a trochu rozválený válečkem na těsto. Tak deset minut před kojením zkuste prsa naopak nahřát teplým obkladem nebo sprchou a mléko v nich rozproudit pomocí masáže. Tento stav by měl po několika dnech odeznít, jak se tvorba mléka srovná.

Mám pro svého drobečka dost mléka?

Obvykle platí, že nabídka se vyrovná poptávce. Pokud tedy máte pocit, že mléka není dost, zkuste dítě přikládat častěji. Můžete mezi kojením také odstříkávat mléko, i to zvýší jeho produkci. Určitě nic nepokazíte ani různými čaji na podporu tvorby mléka, homeopatiky a dalšími prostředky, tipů najdete na internetu dost. V každém případě zvyšte svůj pitný režim a hlavně se zkuste uvolnit a netrápit se tím, psychika hraje velkou roli.

 

Kojení je pro dítě ten nejlepší dar. Nenechte se odradit a vytrvejte i přes možné počáteční nezdary. Uvidíte, že vy a váš drobeček vše zvládnete. Další rady najdete třeba na https://www.sunar.cz/jak-dlouho-a-casto-kojit-novorozence/.

 

2018.03.13 | Martina Limbergová | přečteno: 30071x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: kojení miminko rodina žena

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Letní láska, aneb škubánky s mákem

Jedním z našich nejoblíbenějších sladkých jídel jsou klasické škubánky, a nejraději s mákem. Mám je spojené...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.06.16 | přečteno: 30149x

Šalvěj hispánská čili Chia v kuchyni

Šalvěj hispánská, dnes hojně označována často jen jako Chia najde své místo v kuchyni nejen u aktivních sportovkyň, a...
 
celý článek | Adela Rychtáriková | 2016.04.01 | přečteno: 30106x

Ochutnejte rozmanitost růžových vín

Svatovavřinecké, Frankovka, Zweigeltrebe, Rulandské modré, Cabernet Sauvignon… Modré odrůdy, ze kterých na Mor...
 
celý článek | Admin | 2015.09.30 | přečteno: 30123x

Udělat z komára velblouda? Na to jsem mistr!

Po kom to dítě je? Nejspíš po nás. Taky máme svoje mouchy. A komáry s velbloudy jakbysmet. ...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.03.20 | přečteno: 30046x
 

Portál pro ženy