newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Posilovací vs. dynamické sporty

 
Posilovací vs. dynamické sporty

,,Cardio cvičení je fajn, ale musíš si občas zacvičit i něco pořádnýho". Proč jsou rychlé formy cvičení utlačovány posilovacími lekcemi? Co ženy láká na budování svalové hmoty pomocí činek víc než tanečními prvky? Pojďme se podívat na možné důvody.

 

 

1. Technika posilování je jednodušší

Při posilovacích lekcích je daleko nižší pravděpodobnost, že budete kazit techniku a zvýšíte riziko zranění. Tempo cvičení je pomalejší a lektorka má navíc většinou čas porozhlédnout se po svých svěřenkyních a upozornit na možné chyby. To je v rychlém tanečním rytmu prakticky nemožné.

 

2. Nemusíte tolik zapojovat mozek

Znáte to. Hopsáte si a jste sami se sebou spokojení. Do chvíle, kdy přijde další prvek a vy se zcela ztratíte ve složité choreografii. Motáte se nešťastně po sále a snažíte se najít záchytný bod, od kterého byste se mohli odpíchnout k části choreografie, kterou už zhruba znáte. Neplašte. Perfektně si tak trénujete mozek.

Zapomeňte na výmluvy typu ,,mozek si můžu cvičit v práci a stačí mi to". Toto je zcela jiný druh tréninku mozku a věřte nebo ne, vaše hlavinka právě takový zápřah a mírný šok potřebuje. Pak budete moci zamávat vyššímu procentu nebezpečí Alzheimerovy choroby z rychlíku.

Nicméně protože je člověk od přírody líný tvor, preferuje často posilování, kde může mozkové závity nechat válet na gauči.

 

3. Chceme svaly, ne šlachy

Six pack na bříšku, pořádné bicáky, zadek jako z oceli...Pružné vyskákané tělo je fajn, ale číslo jedna je dnes tvarování postavy. Čím vyrýsovanější svaly, tím lépe.

 

4. Litry potu a zlé pryč

Ačkoliv se můžete řádně zpotit i u "obyčejného" posilování, neriskujete, že z vás bude stříkat pot a při každém dalším poskoku orosovat podlahu tělocvičny.

 

5. Obézní jsou vítání

Obézní lidé by se měli dynamickým cvičením vyhýbat. Zatěžují si klouby a své zdraví si tak spíše ničí. Nejprve si musí vybudovat svalový základ, který by tlumil nárazy při doskocích v tanečnějších lekcích. Faktem bohužel je, že na posilování se častěji objevují subtilnější ženy, kdežto silnější neváhají trýznit své tělo v anaerobním pásmu (v němž už nemohou spálit ani deko) při rychlých formách.

 

6. Au, cítím to hned

Posilování bolí. Při správném provedení tedy bolí jen v průběhu lekce, závěrečné protažení by mělo zabránit tomu, abyste druhý den měli problém sejít ze schodů. A právě proto, že bolí a my to cítíme už během cvičení, máme dobrý pocit, že už nyní se naše tělo formuje a štíhlí na těch správných místech.

 

7. Je to in!

Kdo dnes nechodí na posilovací lekce, jako by nebyl. Případně posilujeme doma. Málokdo si pustí v obýváku hudbu a začne si skákat pro radost a fit tělo. Sklapovačky a dnes tolik oblíbené squaty si však s chutí zacvičí řada z nás. Jako motivační obrázky vídáme v časopisech fotografie žen s činkami s vypracovanými a vyrýsovanými svaly. Je to zkrátka v módě.

 

8. Zrcadlo,  řekni mi, kdo je nejkrásnější mezi těmito zdmi

Neoddiskutovatelná pravda je, že je nutné při posilování kontrolovat v zrcadle správnou techniku provedení cviku. Spousta "bodybuilderů" se však sleduje v zrcadle i z jiných důvodů. Není to nádhera, když je možné na vlastní oči vidět, jak konkrétní sval, případně celé tělo pracuje?

 

9. Všechno unesu, všechno dokážu

Když zvládnu zvedat činky a dostávat své tělo téměř na hranice jeho možností, proč bych nedokázala vše, co si i v běžném životě zamanu? Přestože toto nadšení většinou zanedlouho při opětovném shledání s realitou odpadne, pro tento pocit se rádi znovu vrátíme do tělocvičny. Je to drobná závislost :)

 

10. Disco není pro mě

Na tanečních lekcích se její účastníci musí (často rádi) smířit s tím, že budou trávit hodinu v rytmu hlasité dynamické hudby. Kdo má k tomuto druhu hudby negativní vztah, zamíří raději do posilovny, kde hraje sice podobný druh hudby, ale daleko nižší hlasitosti.

 

Ať už spadáte do kategorie posilovacích nadšenců nebo do slábnoucí skupiny vyznavačů tanečních lekcí, nejdůležitější je, že pro sebe a své zdraví něco děláte a je jedno, jakým způsobem.  Hlavně nepřestávejte.

 

 

Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net

2015.04.07 | Mgr. Daniela Krejčí | přečteno: 30653x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: sport posilování tanec

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Netradiční ekologický materiál dá nový vzhled celému domu

Součástí rekonstrukce či opravy domu po zimě bývá také nová fasáda. Pokud nechcete klasickou omítku, můžete se poohlé...
 
celý článek | Admin | 2016.04.01 | přečteno: 30030x

Jak kouřit zdravěji?

  Víte, že jedno z nejčastějších novoročních předsevzetí zní PŘESTAT KOUŘIT? Možná právě vy ho také mát...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.01.11 | přečteno: 30144x

Dětský pokoj podle Feng – shui

Dětský pokoj je místnost s kombinovanou funkcí. Patří nejen k bujarým dětským hrám a kreativnímu řádění vaš...
 
celý článek | Katka Mikulášková | 2015.10.25 | přečteno: 30111x

Rozhovor s kapelou Queenie

  Rozhovor s Michaelem Kluchem, frontmanem skupiny Queenie. Dne 22.3. bude mít v Domě kultury koncert kapela...
 
celý článek | Andrea Sýkorová | 2013.03.16 | přečteno: 30134x
 

Portál pro ženy