newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Nepodceňujte péči o zdraví očí. Víte, jak na to?

 
Nepodceňujte péči o zdraví očí. Víte, jak na to?

Naprostou většinu informací o okolí získáváme prostřednictvím zraku. Proto právě jeho kvalita ovlivňuje i kvalitu samotného života. Osvojte si jednoduché každodenní návyky, které sníží riziko očních problémů a podpoří zdraví očí.

 

Odličujte se každý večer

Začneme tím nejdůležitějším. Večerní odlíčení make-upu a vyčištění pleti by mělo být součástí každodenní rutiny. Nikdy tento krok nevynechávejte, oči by byly zbytečně namáhány a mohlo by dojít až ke vzniku zánětu. Ze stejného důvodu si s kamarádkami navzájem nepůjčujte oční kosmetiku (například řasenku, tužku či stíny).

Sluneční brýle mají smysl

Zvláště v letních měsících je sluneční záření velmi intenzivní a pro oči nepříjemné. Nezřídka může vést až k bolestem hlavy. Působení UV záření dokáže navíc vyvolat také podráždění nebo v horším případě poškození očí. Kvalitní sluneční brýle škodlivé UV záření efektivně blokují, a proto má jejich nošení rozhodně význam. 

                                                                

Čtení oči unavuje

Začetli jste se do knihy tak, že ji nemůžete pustit z ruky? Dlouhé čtení není pro oči zdravé, dělejte si proto během čtení přestávky. Nejpozději po 20 minutách knihu na chvíli odložte a nechte oči odpočinout. Aby se vám podařilo interval dodržet, můžete si přednastavit budík, který čas pohlídá.

I u počítače si dělejte přestávky

Dlouhé koukání do monitoru počítače nebo na displej mobilu nejenže namáhá oblast šíje a ramen, ale zároveň unavuje oči. Ačkoliv se nepodařilo prokázat, že by docházelo ke zhoršení ostrosti zraku, může se objevit nepříjemný syndrom suchého oka. A lidskému zdraví rozhodně nesvědčí ani modré světlo. Dělejte si proto při práci pravidelné přestávky a každých 20 minut zaměřte zrak na nějaký vzdálenější bod.

                                                               

Pozor na mnutí očí

Suché oči, alergie, stejně jako obyčejná únava a ospalost. To vše jsou situace, během kterých se objevuje tendence si promnout oči. To ale jejich zdraví rozhodně nesvědčí, protože může dojít k přenosu bakterií a virů z rukou do očí. Při usilovném mnutí hrozí dokonce poškození zraku, především deformace a ztenčení oční rohovky. V případě alergie si nechte předepsat oční kapky, které eliminují svědění a pálení očí. V případě únavy a suchosti nezapomínejte oči prokapávat zvlhčujícími kapkami.

Kouření škodí i očím

O tom, že kouření škodí lidskému zdraví, snad ani nelze pochybovat. Mimo jiné se podařilo prokázat, že náruživí kuřáci mají až třikrát vyšší pravděpodobnost, že je postihne makulární degenerace. Jedná se o onemocnění, během něhož dochází ke vzniku takzvaných slepých míst v centrální části sítnice. Kromě toho mají kuřáci vyšší sklon k šedému zákalu a syndromu suchého oka.

                                                                

Co ještě udělat pro zdraví očí

Pravidelná aerobní aktivita stejně jako silový trénink ovlivňují nejenom fyzickou kondici člověka, ale zdraví jako celek. Mimo jiné působí pozitivně na zrak. Tomu prospívá rovněž zdravý a vyvážený jídelníček. Dbejte zejména na dostatečný příjem vitamínů A, C, E, betakarotenu, omega-3 mastných kyselin, luteinu, zeaxanthinu a zinku. To vše jsou cenné látky, které přispívají k dobrému zdraví očí, chrání před volnými radikály a působí protizánětlivě.

2024.01.06 | Jana Brandtlová | přečteno: 317x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: oči zdravé oči péče o oči tipy pro zdravé oči

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Pláčete??

Já ano, možná až příliš často. Odvážím se říct, že nejsem plačka. Jen jsem velmi emotivní člověk a i slzy jsou projev...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.02.24 | přečteno: 30214x

Krása v průběhu času. Hladce oholená v době kamenné a dnes

Dnes už si většina žen nedokáže představit, že by vyšla bez dokonale hladkých nohou, podpaží, případně i intim...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.08.06 | přečteno: 30143x

Yamato bubeníci

YAMATO bubeníci “ ROJYOH – the beat on the road“ 20thanniversary tour 2013   S...
 
celý článek | Irena Lochmanová | 2013.03.10 | přečteno: 30120x

Potřebujete vybrat povlečení, ale nevíte jak? Poradíme vám

Myslíte si, že vybrat nové povlečení není nic složitého? Pokud to neděláte poprvé a víte, na jaké parametry se zaměřit, ...
 
celý článek | Lea Kubová | 2020.09.26 | přečteno: 30059x
 

Portál pro ženy