newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Univerzální buchta - upečte si, na co máte chuť

 
Univerzální buchta - upečte si, na co máte chuť

Protože sezóna meruněk, rybízu, třešní i trnek přímo vybízí k pečení nejrůznějších sladkých dobrůtek, přináším vám recept na univerzální, lehké a rychlé třené těsto, z kterého mimo tradiční bublaniny či drobenkové buchty vykouzlíte i chutnou bábovku nebo vynikající perníkové řezy.

 

 

 

Pečete ráda a nebaví vás neustále pátrat po tom správném receptu? Hledáte naprosto jednoduchý a přitom tvárný recept, s kterým nebude žádné pečení problém? Zkuste jednoduchou a snadno zapamatovatelnou variantu sladkého těsta, které vás nikdy nevypeče…

 

Na UNI HRNÍČKOVOU BUCHTU budete potřebovat tradiční suroviny, které obvykle míváte při ruce:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 hrnek mléka
  • asi půl hrnku oleje
  • 2 celá vejce
  • kypřící prášek do pečiva

Příprava je také velice snadná. Vejce utřeme s krupicovým a vanilkovým cukrem do pěny, přidáme olej a mléko, a nakonec prosátou mouku s práškem do pečiva. Vznikne nám lehké těsto, které pomalu stéká z vařečky. To vlijeme do vymazané a vysypané pečící formy a pečeme při 160 - 170 stupních asi 35 - 40 minut. Respektujeme druh pečiva a vrstvu těsta, které jsme zvolili, a také zkušenosti s vlastní troubou. Zda je buchta hotová, vyzkoušíme spolehlivou špejlovou metodou.

Uvedené množství surovin odpovídá klasickému plechu. Pokud chcete mít buchtu nebo koláč vyšší, znásobte dávku nebo použijte formu menších rozměrů s vyšším okrajem.

 

Na co máte chuť?

Bublanina – těsto na plechu poklademe celými třešněmi nebo jahodami

Bábovka – do poloviny těsta zamícháme kvalitní kakao na pečení a obě těsta opatrně nalijeme na sebe, případně pomocí zapíchnuté špejle vytvoříme mramor

Perník – do těsta přimícháme několik lžic medu, kakaa a perníkového koření (přistrouháme-li navíc jedno jablko, mrkev nebo mladou cuketu, perníkové řezy ještě více zvláční)

Drobenkový koláč – těsto poklademe vypeckovanými meruňkami, švestkami, trnkami nebo jablky a posypeme drobenkou (chcete-li žmolenkou). Drobenku obyčejně tvoří máslo, cukr a hrubá mouka. Můžete ji však ozvláštnit mletými ovesnými vločkami nebo mletými či sekanými ořechy. Chutná výborně a sladkému potěšení dodá jiný, možná i trošku zdravější rozměr.  

 

 

 

Co dělat, když…

Každé hospodyňce se někdy stane, že nemá některou z potřebných ingrediencí. Co potom?

...nemáte vajíčka

Nevadí! Nahraďte je trochou smetany. Vyšlehejte ji s cukrem do pěny a další postup neměňte. Opravdu to jde i bez vajec.

...došel prášek do pečiva

Než se s prosíkem vypravíte k sousedce, zkuste se doma podívat po jedlé sodě. Lžička sody dokáže nejen zklidnit vaši rozpálenou žáhu, může ale i pomoci vaší bublanině „vyskočit“. Mezi další vyzkoušené tipy patří vyšlehaný sníh z bílků nebo pár lžic rumu, díky kterým si těsto v troubě také „nesedne“.

...olej

Nahraďte ho rozpuštěným máslem.

...olej ani mléko

Použijte šlehačku (případně rozřeďte několika lžícemi vlažné vody).

 

A kterou buchtu si upečete k nedělní kávě právě vy? Přeji dobrou chuť! 

 

 

2015.07.25 | Kateřina Pořízová | přečteno: 9711x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Recept na třené těsto univerzální buchta bublanina

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Co změnil nový spotřebitelský zákon

Změna, která se plánovala několik let. Zákon z roku 2010 byl nedávno nahrazen novým, do světa půjček přinesl obr...
 
celý článek | Admin | 2017.02.10 | přečteno: 9311x

Nesahej mi na něj!!!

Všimli jste si někdy, jak překvapivě hákliví jsou chlapi na svoje věci?? Občas to až nechápu. Na jednu stranu z&...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.10.02 | přečteno: 9095x

Od rýmy a ucpaného nosu vám pomůže nosní spray NeoRhin Phyteneo

  Nenechte se omezovat rýmou! Vyzkoušejte nosní spray NeoRhin Phyteneo a dejte sbohem rýmě i ucpanému nosu. ...
 
celý článek | Admin | 2016.04.16 | přečteno: 10060x

Jak získat levné letenky do celého světa?

Na světě je spousta krásných míst a byla by škoda alespoň některá z nich neprozkoumat. Láká vás poznávání nových míst...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.06.22 | přečteno: 9567x
 

Portál pro ženy