newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Hledáte stylové a kvalitní vybavení kuchyně? Vsaďte na léty prověřené smaltované nádobí

 
Hledáte stylové a kvalitní vybavení kuchyně? Vsaďte na léty prověřené smaltované nádobí

Když si vzpomenu na oblíbenou vůni svého dětství, vždycky se mi vybaví babička a její neodolatelná bábovka. Ačkoliv se jí během let nastřádalo více pečících forem z různých materiálů, stejně nedala dopustit na svou stařičkou smaltovanou formu, protože bábovka z ní byla prostě nejlepší. A v čem zadělávala těsto na kynuté buchty nebo knedlíky? Na to měla zásadně smaltované mísy. Já jsem dlouho smaltované nádobí považovala za příliš velké retro a dávala přednost moderním materiálům jako je nerez nebo teflon, případně plast pro studenou kuchyni. Poslední dobou ale objevuji kouzlo smaltu a pomalu mu začínám propadat. Ona ta babička měla pravdu, že smaltované nádobí do kuchyně prostě patří.

 

Prababičky a babičky nedaly na smalt dopustit

Smaltované nádobí má poměrně dlouhou tradici. Začalo se rozšiřovat zhruba od poloviny 19. století a v minulém století už bylo nedílnou součástí každé domácnosti. S přílivem nových technologií se smalt dostal do pozadí, ale z pultů domácích potřeb a z kuchyní nikdy úplně nevymizel. V posledních letech pak zažívá doslova znovuzrození. Díky svým skvělým vlastnostem a nekonečným designovým možnostem si totiž úspěšně razí cestu zpátky do našich domovů.

Možná se ptáte, co je to vlastně ten smalt. Jde o povrchovou úpravu kovu. Na kovovou nádobu se nanese křemičitá tavenina, která je příbuzná porcelánu nebo sklu. Po vypálení při vysoké teplotě vznikne hladký a lesklý povrch, který je sice sám o sobě křehký, ale také velmi odolný vůči opotřebení. Díky cenové dostupnosti a dlouhé životnosti se smaltované nádobí opravdu vyplatí pořídit. Navíc skvěle vede teplo a pokrmy jsou v něm rychle a rovnoměrně připraveny, takže ušetříte i na energiích.

Univerzální nádobí do každé kuchyně

Smaltované hrnce můžete použít na plynové, elektrické, sklokeramické i indukční sporáky, což s hrnci z jiných materiálů bývá někdy problém. I smaltované pekáče můžete použít ve všech typech trouby, samozřejmě kromě mikrovlnné. Určitě je velkou výhodou také nízká hmotnost nádobí ze smaltu, což nejedna kuchařka při práci ocení. A snadná je i údržba. Kvalitní smalt zabraňuje připalování i při vyšších teplotách. Pokud se vám ale přece jen podaří něco spálit, stačí nechat nádobu pořádně odmočit a pak houbičkou umýt. Pozor si musíte dát jen na drátěnky a hrubé kartáče, které by mohly povrch poškodit.

V neposlední řadě je třeba vyzdvihnout designovou stránku věci. Při výrobě smaltovaného nádobí je možné použít prakticky jakýkoliv design. Můžete si tak pořídit takový vzor a barvu, jaké se vám nejvíc líbí. Smaltované nádobí skvěle doplní moderní i rustikální kuchyni. Hrnce, pekáče, mísy, hmoždíř na koření, oblíbené hrnky plecháčky nebo třeba džezva na přípravu kávy tak mohou být i stylovým doplňkem, který ani nebudete chtít schovávat ve skříňkách.

Chcete si pořídit kvalitní smaltované nádobí do kuchyně a smaltované doplňky české výroby? Pak se podívejte na produkty tradičního českého výrobce Belis, který ve své firmě v Českých Budějovicích vyrábí a prodává známé smaltované nádobí Sfinx. Věřím, že si v jejich nabídce určitě vyberete.

 

2022.03.23 | Martina Limbergová | přečteno: 30074x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: hrnce vaření pekáče smaltované nádobí smaltované doplňky kuchyně smalt

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Veronika (28): Mívám záchvaty paniky a nedokážu se z ničeho radovat

Vlastně nevím, jak svůj problém popsat. Jsem teoreticky hrozně spokojená žena, která má vše, co kdy chtěla. Mám mil...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.04.10 | přečteno: 30111x

Fígle pro správný výběr sportovní podprsenky

Správně si zvolit sportovní podprsenku není zrovna jednoduchá věc, proto jsme pro vás, čtenářky internetového magazín...
 
celý článek | Admin | 2013.04.19 | přečteno: 30359x

Kompozitní a keramické fazety „no prep” bez broušení zubů

Mezi moderní stomatologické metody umožněné vývojem nových materiálů a technologií patří i stále vyhledávanější zubní fa...
 
celý článek | Lea Kubová | 2020.02.24 | přečteno: 30606x

Trápí vás nějaké problémy? Najděte cestu ke spokojenosti s pomocí psychoterapie a hypnózy

Chybí vám energie kvůli nespavosti? Přepadají vás úzkosti? Nedaří se vám kvůli nízkému sebevědomí navazovat zdravé vztah...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2022.03.16 | přečteno: 30311x
 

Portál pro ženy