newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jaké máte možnosti při výběru koberců do bytu?

 
Jaké máte možnosti při výběru koberců do bytu?

V moderních domácnostech se dnes stále častěji uplatňují plovoucí podlahy a dlažby, koberce se tak přeci jen dostávají lehce do pozadí. Přesto se jistě najde mnoho bytů a rodinných domů, v nichž jejich majitelé upřednostní na podlahy právě koberce. Přinášejí do domova určitý designový prvek, navíc působí příjemným, teplým dojmem. Je ale třeba zvolit vhodný typ. Pozor byste si rovněž měli dát na to, jak velký koberec do dané místnosti zvolíte, respektive jak husté a dlouhé bude mít chlupy.

 

Proč vůbec zvolit koberce?

Když se do vybraných místností položí vkusné koberce, dokážou je hodně zútulnit. Zkrátka přispějí k tomu, že byt vypadá opravdu jako sídlo, kde někdo trvale bydlí. Někomu mohou vadit „studené“ podlahy, na nichž jsou pouze dlažby, linolea, parkety, potažmo jiné varianty krytin, a to včetně těch plovoucích. Po koberci se navíc pohybuje příjemně, bez problémů můžete v bytě chodit bez jakékoliv obuvi, aniž by vás studila chodidla. Je pravdou, že se o koberce musíte pravidelně starat, péče o ně je přeci jen trochu náročnější. Základem je pravidelné vysávání alespoň jednou až dvakrát týdně. Několikrát do roka se pak hodí vysávání na mokro, které je účinné v boji s parazity, prachem a zaschlou špínou. Obzvláště důležité je na toto myslet, když do pokojíku svých ratolestí zakoupíte dětské koberce. V případě, že nemáte k dispozici vlastní vysavač na mokré sání, nemusíte zoufat. V každém menším městě naleznete minimálně jednu firmu, která se touto problematikou zabývá a zajistí vám profesionální vyčištění koberce. Cena se zpravidla pohybuje od několika set korun výše, a to v závislosti na velikosti a aktuálním stavu daného bytového doplňku.

Rozměry

Dříve byly nejčastěji používané metrážové koberce. V prodejnách jste si vybrali konkrétní model. Ten jste si pak nechali naměřit dle rozměrů místnosti, do níž jste jej plánovali umístit. Celoplošné koberce jsou však dnes na ústupu. V mnoha případech představují atraktivnější variantu takzvané kusové koberce. Mohou mít třeba jen metr na šířku a metr na délku. Působí pak především jako vkusný doplněk do místnosti. Ideální je jejich umístění ke vstupním dveřím pokoje, případně třeba do středu místnosti, leckdy je bytoví architekti doporučují také pod konferenční stolek apod. V kvalitních obchodech a e-shopech najdete kusové koberce mnoha velikostí, nehledě na značné množství barevných variací.

 

Výška chlupů

U koberce hraje poměrně zásadní roli hustota tkaní a také výška chlupů. Zde myslete na to, že v místnostech, kde je intenzivnější pohyb, tedy kupříkladu v obývacím pokoji, je z hlediska životnosti a údržby praktičtější volit koberce s nižšími chlupy. Snadněji se pak z nich vysává prach a různé drobné i větší nečistoty. Také dětské koberce by z těchto důvodů měly být spíše méně husté a vysoké. Modely s delšími chloupky se naopak skvěle hodí třeba do ložnice, do níž dodají onen zmíněný hřejivý pocit od nohou. Finální rozhodnutí samozřejmě záleží na každém majiteli.

Okrasné koberce

V posledních letech se staly hitem nejen klasické kusové a celoplošné koberce. Někteří majitelé domácností si pořizují například pravé perské koberce. Ty mohou být umístěné nejen na podlaze, ale klidně také na stěnách. Vzhledem k tomu, že se vždy jedná o originální, ručně tkané koberce, mají nejen své kouzlo, ale také hodnotu. Ne náhodou tyto kousky patří k poměrně drahému a ceněnému zboží. Perské koberce se dokonce někdy považují za investiční příležitost, neboť o ně bývá značný zájem mezi sběrateli. Na koberci tak vlastně v průběhu času můžete vydělat zajímavou finanční částku. Je samozřejmě nezbytné se o něj dokonale starat, aby neztratil své původní vlastnosti a vzhled.

 

2023.05.03 | Nina Albertová | přečteno: 30333x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: domácnost domov bydlení podlahy koberce

 
archiv

Nejzajímavější články

 

5 tipů na krásné podzimní boty

Sandálky je třeba vyměnit za tenisky a polobotky. Podzim se blíží, s ním i nižší teploty a sychravé počasí. Přizpůsobte ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.09.07 | přečteno: 30289x

Recenze nákupu bytového textilu a metráže na Goldea.cz

Goldea.cz je česká firma vyrábějící bytový textil v českých dílnách. Kromě šitých výrobků nabízí také velkou nabídku lát...
 
celý článek | Admin | 2020.08.31 | přečteno: 30150x

Víte, jestli dýcháte správně a proč je to tak důležité?

Dýchání je pro nás naprosto přirozené. Tak nějak předpokládáme, že dýcháme správně, vždyť jde o vrozený reflex. Co by se...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.01.10 | přečteno: 30054x

Dámské hodinky skladem za výborné ceny

  V případě, že hledáte nové dámské hodinky, určitě se podívejte na delux.cz, kde najdete obrovské množství...
 
celý článek | Admin | 2015.03.10 | přečteno: 30120x
 

Portál pro ženy