newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak vám barvy ovlivňují život?

 
Jak vám barvy ovlivňují život?

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak vám barvy ovlivňují život? Existuje celá škála oblastí, kde se využívají barvy. Barvy nám pomáhají rozeznávat různé podněty a dokáží ovlivnit naše myšlení, přijímání informací a jejich interpretaci. Pojďme si tedy ukázat jednotlivá odvětví, kde se barvy využívají a jak na nás působí!

 

Reklamy 

Barvy v reklamách tvoří klíčovou složku. Několik let se již marketingový průmysl soustředí na to, jaké barvy mají na zákazníky vliv a podněcují je ke koupi produktu. Marketingové agentury vědí, že barva nese jistou informaci, proto reklamy jsou vyráběny tak, aby upoutaly pozornost, k čemuž se často používají výrazné barvy a jejich kombinace. Díky tomu se můžeme lépe soustředit na prezentovaný produkt. Obvykle v potravinovým odvětví jsou voleny barvy v kombinaci červené a žluté, tedy agresivnější barvy. Důraz je také dáván na kontrast. Ze zvědavosti se můžete podívat na loga jednotlivých firem a podívat se jaké kombinace barev používají a jak na vás jejich loga působí.

Oblečení

Všimli jste si podle čeho vybíráte své oblečení? Jedno z důležitých kritérií bude určitě barevnost. Barva našeho oblečení o nás něco vypovídá a lidé kolem nás to vnímají. Není náhoda, že většina našeho šatníku tvoří oblečení jedné barvy, která je naše nejoblíbenější. Například když chceme upoutat pozornost, oblečeme si červenou. Pro jemnost a dívčí look volíme růžovou, naopak černá zvyšuje atraktivitu. Barvy, které nosíme se podílejí na tom, jakou představu si o nás druzí utvoří a jak nás budou hodnotit. 

Domov

To, jak si zařídíme interiér domu či bytu je klíčové. Náš domov má být útulný, pohodlný a mělo by to být místo, kde se cítíme dobře. Proto se snažíme sladit všechny detaily do kombinace určitých barev. Nábytek, dekorace a zdi by k sobě měly ladit. Každý má domov zařízený jinak, u někoho se můžeme cítit dobře hned ve chvíli, kdy vejdeme do dvěří. Jedním z těchto důvodů může být barevné ladění bytu. Velkou roli zde má třídění barev na teplé a chladné. Barvy jako žlutá, červená se řadí mezi barvy teplé. Modrou, zelenou považujeme jako studené. Důležitou část rovněž tvoří světlé a tmavé odstíny barev. Obvykle se volí přirozeně světlejší odstíny, které působí lépe na lidskou psychiku.

Léčení

Již ve starých civilizacích Egypta nebo Indie lidé věděli, že barvy působí na lidské vnímání, myšlení a emoce. Dodnes se používají terapie spojené s barvami, které jsou zařazovány spíše do alternativní medicíny. Procedura se dá často vyzkoušet ve wellness centrech. Tato metoda je často spojována s koupelemi, kde se nastaví pomocí speciálních odstín podle libosti. Červený odstín zahřeje, zvyšuje sebevědomí, energetizuje, povzbuzuje. Zelená naopak uklidňuje a navozuje pocit harmonie. Modrá zvyšuje soustředění a koncentraci.

 

Nyní už máme podvědomí o tom, jakou barvy hrají roli a jakým způsobem je vnímáme. V dalším článku se více zaměříme na konkrétní interiér a funkci barev v něm.

 

2018.01.30 | Petra Zápotočná | přečteno: 30107x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: barvy psychologie barev

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Červenám se? No a co...?

Stydlivost, červenání, rudnutí. Řeknete si: boj s větrnými mlýny. Záležitost, která vás provází odmalinka. Vybavíte s...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.08.08 | přečteno: 30365x

Zlozvyky, za které se nemusíte omlouvat

Každý máme nějaký svůj zlozvyk nebo zlozvyky. Obvykle komplikují život nám samým či našemu okolí. Co se dá o zlozvycích ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.12.09 | přečteno: 30157x

Neschopnost dosáhnout erekce může být zabijákem vztahu

Láska se většinou neobejde bez sexu, ale k tomu je bezpodmínečně potřeba obou partnerů. K plnému prožití pohlavního styk...
 
celý článek | Lea Kubová | 2019.04.13 | přečteno: 30145x

Spánek je nejlepší kamarád

Po čem většina dospělých jedinců touží? Vyspat se do růžova. Dostatek spánku máme spojen s dostatkem energie na celý den...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.04.29 | přečteno: 30199x
 

Portál pro ženy