newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Krása splétání uzlů opět ožívá

 
Krása splétání uzlů opět ožívá

Ruční technika splétání provázků za pomoci uzlů byla v minulosti spíše praktickou záležitostí. V poslední době se dostává do povědomí jako oblíbený koníček při tvorbě módních doplňků. Stačí trochu zručnosti a můžete tvořit nádherné dekorace nejen do domácnosti.

 

Co je to technika Macramé

Jedná se konkrétně o techniku drhání, při které splétáte uzly, aniž byste k tomu potřebovali jehlice nebo háčky. Vystačíte si s obyčejnými provázky, se speciální přízí na Macramé, a především s vlastníma rukama. Důležitá je trocha zručnosti a znalosti, jak různé uzly motat, aby vám vznikaly různé tvary a jejich zajímavé kombinace. Jedná se ale o jednu z nejjednodušších technik.

                                                                     

Jak začít s Macramé

V dnešní době seženete nespočet barev a moderních materiálů. Vystačíte si dokonce i s obyčejným provázkem, bavlnou, kůží či hedvábím. Na trhu ale najdete i speciální příze určené pro Macramé, které jsou kvalitní, lehké a přitom pevné. Nicméně umění Macramé nestojí na zvoleném materiálu, ale na technice uzlování. Tvořit proto můžete třeba i z tkaničky od bot.

                                                                     

Na stůl si připravte provázky (přízi), nůžky, metr, úchyt ke splétání, zvolte si vzor a techniku uzlování (na internetu najdete nepřebernou inspiraci dekorací i technik vázání), a případně vyberte i korálky s průvlekem či jiné ozdoby, pokud je budete chtít použít.

  1. Najděte si něco, co vám poslouží jako úchyt (nejčastěji se využívá tyčka, dřívko, kroužek). Můžete začít trénovat i na tužce.
  2. Nejdříve uvažte počáteční upevňovací uzel.
  3. Postupně splétejte jednotlivé uzly za sebe (pomocí techniky, kterou si vyberete), čímž začnou vznikat zajímavé tvary a ozdobné krajky.

Různé druhy uzlů

Podstatou je naučit se vázat dva základní uzly, a to plochý a žebrový. Opakováním a kombinováním v různých směrech a pod různými úhly tak tvoříte různé variace, které připomínají dekorativní krajku. Až se budete zlepšovat, můžete přidávat další varianty uzlů – mezi ty jednodušší patří například čtvercový, střídavý poloviční a Josefínský uzel. Je jich ale daleko více, některé jsou jednodušší a jiné složitější na vázání. Záleží na vaší znalosti a zručnosti vázání.

                                                                     

Inspirace je nekonečná

Výhodou je, že s trochou zručnosti si můžete sami vyrobit různé praktické předměty, jako jsou podtácky, náramky, batůžky, kabelky, ale i různé bytové dekorace na zeď. Je jen na vás, jakou techniku zvolíte a čím začnete. Přidejte i korálky, čímž si vytvoříte zcela originální dílo.

                                                                     

2022.02.09 | Jana Brandtlová | přečteno: 30362x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: makramé drhání uzly splétání uzlů provázek bavlnka korálky

 
archiv

Nejzajímavější články

 

SŮL NAD ZLATO ANEB ZNÁTE JE VŠECHNY?

Solit či nesolit? Diskutabilní téma. Přestože jsou různé alternativy v rámci dochucení pokrmů, je však mít na paměti, že...
 
celý článek | Kateřina Lulková | 2019.04.21 | přečteno: 30164x

Zážitková agentura ESENNCE.cz slaví

A má k tomu důvod.  V prestižní soutěži českého internetu ShopRoku se stala vítězem kategorie Dárky a zážitky. A...
 
celý článek | Nikol Mohoritová | 2016.06.02 | přečteno: 30105x

Dámská zimní obuv

Nerada necháváte nakupování sezónního oblečení na poslední chvíli a ráda máte nachystáno vše dostatečně dopředu? Září je...
 
celý článek | Admin | 2014.09.28 | přečteno: 30263x

Sklenice plná radosti

Každý den bychom si měli užít naplno. To je krásná pravda. Nový rok 2015 ale pro velkou řadu lidí v mém a možná i vaš...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.02.10 | přečteno: 30284x
 

Portál pro ženy