newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak nejlépe zvládnout alkoholové opojení a ranní kocovinu?

 
Jak nejlépe zvládnout alkoholové opojení a ranní kocovinu?

Sotva skončila doba vánočních večírků a ve zdraví jsme oslavili Silvestr, už je v plném proudu plesová sezóna. Do toho občas nějaká oslava narozenin, páteční večírek s kolegy nebo setkání s přáteli. Příležitostí k přípitku alkoholickými nápoji tak je pořád víc než dost.

 

 

„Alkohol je metla lidstva, ale zametat se musí“. Tak zní známý vtípek, který při bujarých oslavách nejednou zazní. Většina z nás neodolá dát si skleničku alkoholu s přáteli, pokud k tomu zrovna nemá vážný důvod. Pití alkoholu je věc vcelku běžná a dá se říct, že i neškodná, když se k ní přistupuje s rozumem a mírou. Dopřát si pár skleniček na chuť a náladu je fajn, bohužel se občas stane, že člověk neuhlídá svou míru a po opilosti následuje nepříjemná kocovina. Jaké pravdy a mýty provází pití alkoholu? A opravdu něco pomůže rychleji vystřízlivět a zvládnout lépe kocovinu?

Jak se moc neopít?

Každý už určitě slyšel, že se má před odchodem na večírek pořádně najíst a to nejlépe něčeho mastného a tučného. S plným žaludkem se totiž člověk tolik neopije. A je to pravdou, i když jen částečně. Jídlo opilost nezmenší, ale oddálí její nástup. Alkohol se do krve vstřebává prostřednictvím žaludku a tenkého střeva, a když mají tyto orgány dost práce se zpracováním potravy, alkohol musí počkat. Největší opilost tak nepřijde za půl hodiny, ale třeba až za několik hodin, tedy nejspíš až po konci večírku, kdy už budete ve své posteli.

Co pomůže rychleji vystřízlivět?

Napadá vás silná černá káva, procházka na čerstvém vzduchu nebo studená sprcha? Bohužel ani jedno z toho střízlivění neurychlí. Ano, budete se chvíli cítit lépe, protože se tělu vrátí na čas více energie, hladinu alkoholu to ale nijak neovlivní. Jeho odbourávání chce čas a to se nedá nijak ošálit. A u té kávy si dejte obzvlášť pozor, protože odvodňuje a to povede k ještě větší bolesti hlavy při ranní kocovině. Pili jste celý večer jen jeden druh alkoholu, abyste se vyhnuli velké opilosti? Nejspíš to také moc nepomohlo, alespoň podle hladiny alkoholu v krvi. Ale dobrou zprávou je, že váš žaludek nebude díky tomu možná druhý den tolik protestovat, jako kdybyste míchali různé druhy nápojů.

Jak nejlépe zvládnout kocovinu?

Probudili jste se po bujaré noci a nyní je vám mizerně? Hlavu máte jako střep, žaludek na vodě a bolí vás celý člověk? Kocovina je bohužel téměř jistým následkem každé větší opilosti. Jak moc silná bude, to závisí na mnoha faktorech. Nejlepším lékem na ni je dostatek čisté vody. Tělo je dehydrované a potřebuje dodat vláhu. Přidejte do sklenice také šumivý vitamín C nebo vymačkejte citrón, to vám pomůže. Naopak určitě nesahejte po dalším alkoholu. Sice se říká, že se člověk nejlépe napraví tím, čím se zkazil, ale je to pověra. Dalším panákem kocovinu jen oddálíte, nevyhnete se jí!

 

2017.02.22 | Martina Limbergová | přečteno: 30149x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: alkohol zdraví kocovina opilost rady tipy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Čtenářský deník, díl 5.

Jsem tak trošku ve skluzu s psaním tipů a recenzí pro čtení, už mám tři knížky přečten v zásobě a ještě jse...
 
celý článek | Meridene | 2014.10.03 | přečteno: 30069x

Mateřství aneb patent na rozum

Vždycky jsem nesnášela povýšené řeči kamarádek maminek typu: „To pochopíš, až budeš mít děti“, nebo &bdqu...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2013.06.24 | přečteno: 30026x

Nebraňte se rychlovkám

Většinou jsou to muži, kdo by si alespoň čas od času rádi dopřáli rychlou akci bez dlouhé předehry. Prostě šaty dolů ...
 
celý článek | Lea Kubová | 2014.03.03 | přečteno: 30158x

Jak vybrat plenky pro vaše novorozené miminko?

Maminky v očekávání prvního miminka často neví, kde jim hlava stojí. Ke všem změnám, kterými vaše tělo prochází před vám...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.07.01 | přečteno: 30068x
 

Portál pro ženy