reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Autem z půjčovny z Prahy do Vídně a zpět

 
celý článek | Admin | přečteno: 30795x 2014.06.20

Když barvy léčí

 
celý článek | Jana Brandtlová | přečteno: 30748x 2020.10.13

Jaký dárek pro muže vybrat?

 
celý článek | Lea Kubová | přečteno: 31070x 2021.10.13

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak jíst, abychom se vyhnuli nafouknutému břichu?

 
Jak jíst, abychom se vyhnuli nafouknutému břichu?

Máte po jídle často nafouknuté břicho? Trápí vás nepříjemný tlak v něm? Pak by to chtělo přehodnotit svůj jídelníček a zkusit změnit některé stravovací návyky. Nemusí to být ani žádné zásadní změny, a přesto ucítíte úlevu. Na co si dávat pozor? A co vám naopak prospěje?

 

Pozor na nadýmavé potraviny

Každý asi ví, že po luštěninách, květáku nebo zelí může čekat nafouklé břicho a vyšší plynatost. Mezi nadýmavé potraviny ale patří například i brokolice, kukuřice, cibule, česnek, papriky, švestky, jablka či hrušky. Zkuste si tyto potraviny vždy vhodně tepelně upravit, to zlepší jejich stravitelnost. Způsobit nadýmání mohou i umělá sladidla a sycené nápoje. A mezi strašáky oprávněně patří také čerstvé bílé pečivo a kynuté potraviny.

Omezte sladké, smažené a tučné pokrmy

Nejen, že jsou tato jídla vesměs nezdravá, ale také se špatně tráví. Výsledkem často bývá právě břicho jako nafukovací balón. Další dobrý důvod, proč tato jídla ve svém běžném jídelníčku omezit na minimum, ne?

 

V jednoduchosti je úleva

Kdo by neznal klasického španělského ptáčka a čočku na kyselo s párkem? Nebo si raději dáte zdravý zeleninový salát s vejcem a sýrem? Pokud však trpíte na nadýmání, všechna tato jídla vám pravděpodobně udělají zle. Kombinují totiž více druhů bílkovin a to není pro zažívání dobré.  Maso, vejce a sýr by se neměly v pokrmech objevovat zároveň. Dodržujte pravidlo jednoho druhu bílkovin v každém jídle, pomůže to zlepšit vaše trávení. Dobrá není ani kombinace ovoce a zeleniny, to až na výjimky (mrkev + jablko) také pravděpodobně způsobí potíže.

S dezertem počkejte

Dát si po obědě sladkou tečku v podobě zákusku je sice lákavé, ovšem následné problémy s trávením a nafouknutým břichem za to nestojí. Raději si dezert odpusťte nebo si jej dejte až na odpolední svačinu. Stejně tak ovoce nejezte hned po obědě, ale nejdříve po 2 hodinách.

Vsaďte na koření a bylinky

Při tepelné úpravě nadýmavých potravin nezapomeňte přidat koření, které tuto vlastnost zmírní. Patří mezi ně především římský kmín, saturejka, majoránka a libeček. Při potížích s plynatostí si pak uvařte fenyklový, heřmánkový nebo mátový čaj, uleví se vám.

 

2017.03.28 | Martina Limbergová | přečteno: 30756x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zdraví zažívání stravování jídelníček nafouknuté břicho špatné trávení

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Nejčastější chyby při hubnutí

Pokud se už nějakou dobu snažíte zhubnout, ale vaše výsledky stále nestojí za řeč, pravděpodobně něco děláte špatně – to...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.09.27 | přečteno: 30850x

Soutěž: Vyhrajte jeden ze 3 poukazů na měsíc cvičení v klubu EXPRESKA

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme všem výhercům! ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.03.13 | přečteno: 30733x

Obývací pokoj podle Feng - shui 2. díl

V předešlém článku jste se dozvěděli spoustu informací o materiálech vhodných do obývacího pokoje a také o dispo...
 
celý článek | Katka Mikulášková | 2015.09.08 | přečteno: 30744x

Jalovec je stále oblíbenější rostlinou pro široké využití v zahradách

Jalovec je stále oblíbenější rostlinou pro široké využití v zahradách. Tato obliba je dána jak jeho krásným a všestranný...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2023.04.13 | přečteno: 30866x
 

Portál pro ženy