reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Jak se zbavit octomilek?

 
celý článek | Martina Limbergová | přečteno: 30734x 2020.10.22

Cizrna - proč jíst luštěniny?

 
celý článek | Vendula Králová | přečteno: 30650x 2012.12.18

Bez čeho se neobejdu?

 
celý článek | Meridene | přečteno: 31005x 2014.09.26

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Připravte si výborné cappuccino jako pravý barista

 
Připravte si výborné cappuccino jako pravý barista

Jemné espresso a nadýchaná mléčná pěna. Tak vypadá pravé italské cappuccino. Připravte si ho v pohodlí domova. Poradíme vám, jak na to.

 

Pravé italské cappucino

Cappuccino je espresso s našlehanou mléčnou pěnou. V Itálii se pije pouze ráno k snídani. Během dne byste si měli dát už jen čistou černou kávu.

Jak vypadá pravé cappucino

Základem cappuccina je 30 ml espressa a přibližně 120 ml našlehaného mléka. Teplota mléka by neměla přesáhnout 65 °C. Při vyšší teplotě se mění struktura bílkovin a s tím i chuť. Povedou pěnu poznáte tak, že je rovná, hladká a bez bublin.  Pozor, na ortodoxní cappuccino nepatří topping, skořice ani kakao.

Kvalitní espresso jako základ cappuccina

Připravit pravé a lahodné espresso je trochu umění. Výsledná káva by měla mít karamelovou nebo oříškovou barvu a perfektní konzistenci. Pokud je vaše espresso řídké a vodnaté, někde se při přípravě stala chyba. Chuť a vůně jsou plné a vyvážené. A samozřejmě je espresso výborné i bez cukru a bez mléka. Pro přípravu espressa se výborně hodí například káva Brasil Santos.

Příprava dokonalého espressa

Nejdříve si připravte espresso.

  • Do páky kávovaru vložte 7 gramů dobře namleté kávy.
  • Kávu dobře rozprostřete po celém povrchu páky.
  • Stlačte kávu tamperem co nejvíce rovně.
  • Páku nasaďte na hlavu kávovaru a pevně utáhněte.
  • Zapněte výdej vody a pod trysku vložte nahřátý šálek.
  • Přibližně za 25 vteřin budete mít v šálku 30 ml kávy.

Napěnění mléka

Nyní se pustťe do přípravy mléčné pěny.

  • Zhruba do poloviny nerezové konvičky nalijte mléko.
  • Krátce profoukněte trysku napěňovače.
  • Trysku ponořte do mléka pod úhlem 45 stupňů, přibližně centimetr pod okraj tekutiny.
  • Mléko napěňte přibližně na teplotu 65 °C.

Pokud není napěňovač součástí vašeho kávovaru, využijte french press, spirálový zpěňovač mléka na baterie nebo elektrický napěňovač mléka.

Do hrnku s kávou opatrně přidejte napěněné mléko a pochutnejte si na vlastnoručně vyrobeném cappuccinu. Mňam!

Latte art

Možná už jste se s tím také setkali. Na mléčné pěně vám barista vykouzlil obrázek například ve tvaru srdce nebo květiny. Tomuto umění se říká Latte (mléko) art (umění). Krásná dekorace je příjemným bonusem, ale není nezbytná. Pamatujte, že důležitější je kvalitní cappuccino s výbornou pěnou.

 

Kávová zrna z mnoha koutů světa nabízí například pražírna kávy Napajedla. Vyzkoušejte je pro přípravu domácího cappuccina, pochutnáte si.

 

2021.02.23 | Lea Kubová | přečteno: 30983x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Káva cappuccino italská káva kavárna espresso

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Paralelní vztahy

Jeden člověk a dva milostné vztahy. Jak dlouho jde žít v klamu? Jak dlouho je možné unést svou vinu? A můžeme touto z...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.04.06 | přečteno: 30879x

Jak získat úžasně smyslné rty rychle a jednoduše?

Plné rty jsou symbolem ženskosti a smyslnosti. Vypadají sexy a na muže působí jako magnet, o tom není pochyb. Bohužel...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.12.10 | přečteno: 30741x

Posilněte si imunitu, během chladnějších dnů ji budete potřebovat

Jakmile se začnou dny zkracovat a teploty postupně klesají stále níž a níž, začne své nedočkavé růžky vystrkovat nachlaz...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.12.09 | přečteno: 1064x

Cesta Asombroso a oblíbené produkty Osmanyho Laffity

Asombroso, značka světoznámého návrháře kubánského původu Osmanyho Laffity, vznikla v roce 2018. Klíčem k ní byl sen o p...
 
celý článek | Nina Albertová | 2023.10.19 | přečteno: 1155x
 

Portál pro ženy