newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Domácí sametové likéry pro slavnostní chvíle

 
Domácí sametové likéry pro slavnostní chvíle

 

K Vánocům patří kromě cukroví a dobrého jídla i skvělé pití. Také neodoláte sametově jemným sladkým likérům? Pak si je zkuste udělat samy doma.

 

 

 

Klasický vaječňák, výborný likér s příchutí karamelu či kokosový a kávový likér, ty všechny si můžete připravit během chvíle doma. Jejich výroba je snadná a chuť výborná. Takový likér v pěkné lahvi navíc může být i skvělým dárkem pod stromeček, který potěší vaše blízké. Pochutnejte si s námi, na zdraví!

 

Vaječný likér

½ litru mléka

250 g moučkového cukru

6 žloutků

1 vanilkový cukr

1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (Salko)

200 ml rumu

 

Mléko nechte přejít varem a zase zchladnout. Mezitím vyšlehejte do pěny žloutky s oběma cukry a poté ke směsi přidejte Salko, převařené mléko a rum. Toho může být i víc, pokud chcete vaječňák s větším řízem.

Z této dávky získáte asi 1 litr vaječného likéru.

 

Karamelový likér (Domácí Baileys)

1 vanilkový puding

½ litru mléka

2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka (ideálně rovnou karamelové Salko)

½ litru rumu

 

Nejdříve si připravte karamelové slazené mléko a to tak, že necháte plechovky Salka 2 hodiny vařit ponořené ve vodě. Nechte je poté před otevřením vychladnout, jinak by vám mohlo při otvírání mléko z plechovky vytéct ven. Tuto část si můžete odpustit, pokud koupíte rovnou karamelové Salko. Dále uvařte puding podle návodu a nechte ho vychladnout za občasného promíchání. Studený puding se Salkem mixujte a přilévejte postupně rum, až vznikne hladký likér.

Z této dávky získáte asi 1,5 litru karamelového likéru.

 

Kokosový likér

2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka (ideálně rovnou karamelové Salko)

2 plechovky neslazeného kondenzovaného mléka

200 g strouhaného kokosu

400 ml rumu ( nebo 200 ml rumu a 200 ml bourbonu či whisky pro lepší chuť)

 

Opět si nejdříve uvaříme plechovky Salka, pokud nemáme koupené karamelové mléko. Strouhaný kokos nasucho opražíme a zalijeme neslazeným kondenzovaným mlékem, přivedeme k varu a necháme povařit asi 5 minut. Mléko tak získá kokosovou příchuť. Obě vychladlá mléka slijeme a mixujeme, během toho přiléváme alkohol. Poté přecedíme, aby v likéru nezůstaly zbytky kokosu.

Z této dávky získáme asi 2 litry kokosového likéru.

 

Kávový likér

2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka

4 žloutky

1 vanilkový cukr

250 ml rumu (nebo 125 ml rumu a 125 ml whisky)

250 g cukru krupice

2 lžíce instantní kávy

4 lžíce vroucí vody

 

Instantní kávu dejte se lžící cukru do hrnku a zalijte horkou vodou. V míse ušlehejte do pěny žloutky, zbytek cukru krupice a vanilkový cukr. Poté vmíchejte kávu, slazené mléko a alkohol. Nechte odstát, dokud neopadne vytvořená pěna. Poté přeceďte do lahví.

Z této dávky získáte asi 1 litr kávového likéru.

 

P.S.: Máte-li raději dobrý punč, podívejte se na recepty v tomto článku.

 

Image courtesy of Tina Phillips at FreeDigitalPhotos.net

2014.12.16 | Martina Limbergová | přečteno: 31791x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: domácí likéry alkohol svátky

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Věci, které se ve školách neučí

Možná vám to přijde jako poněkud staromódní téma. Všem je nám jasné, že na některé životní situace školní osnovy neexist...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2020.11.07 | přečteno: 30836x

Praktické tipy pro ženy, jak zvládnout údržbu auta bez stresu a problémů

Vzhledem k tomu, že historie automobilů sahá až do 17. století, se automobilový průmysl většinou orientoval na muže. I d...
 
celý článek | Lea Kubová | 2023.10.20 | přečteno: 1359x

Tipy a inspirace pro efektivní kapsulový šatník

Kapsulový šatník přináší jednoduchost, minimalismus a efektivitu do světa módy. Je to systém organizace, který se zaměřu...
 
celý článek | Nina Albertová | 2023.11.14 | přečteno: 1546x

Zuzka Light - krátké workouty, rychlé výsledky

Zuzka Light patří k nejvýraznějším osobnostem světového fitness trenérství. Proslavila se především svými krátkými, a...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2014.08.15 | přečteno: 31067x
 

Portál pro ženy