reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Jak na chrápání? Oddělenými ložnicemi

 
celý článek | Martina Limbergová | přečteno: 8273x 2013.07.17

Svatohubertské slavnosti na zámku Loučeň

 
celý článek | Admin | přečteno: 8195x 2014.10.28

Pozvánka: MAMINY CUP 2013

 
celý článek | Admin | přečteno: 8611x 2013.05.09

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Uvařte si skvělý domácí punč

 
Uvařte si skvělý domácí punč

K atmosféře Vánoc pro mnohé neodmyslitelně patří vůně a chuť punče. Horký alkohol, ovocná šťáva, ovoce a další suroviny tvoří lahodnou směs, která zahřeje, uvolní a potěší všechny smysly.

 

 

Na každém vánočním trhu nechybí stánek s tímto nápojem a neustálé fronty hovoří o jeho oblíbenosti. Pokud by jste si ho ale raději vychutnali v teple svého domova, zkuste si uvařit vlastní domácí punč. Není to nijak složité a ani ingredience nejsou náročné. Punčů existuje mnoho druhů, stačí si jen vybrat podle své chuti. My vám přinášíme několik rozličných receptů z bílého vína, červeného vína i tvrdého alkoholu. A nechybí ani nealkoholická varianta pro ty, kteří nemohou nebo nechtějí pít alkohol.

 

Vánoční punč

- 150 ml rumu

- 500 ml bílého vína

- 800 ml vody

- 280 g cukru

- 2 citróny

- 2 pomeranče

Z jednoho citronu a pomeranče vymačkáme šťávu. Vodu s cukrem, citrónovou a pomerančovou šťávou přivedeme k varu, pak přilijeme bílé víno a rum a opět přivedeme k varu. Do předem připravených a nahřátých silnostěnných sklenic punč rozlijeme a sklenice ozdobíme plátkem pomeranče a plátkem citrónu.

 

Citrusový punč

- 750 ml slabého černého čaje

- 200 g cukru

- 1 citrón

- 3 pomeranče

- kousek celé skořice, 2 hřebíčky

- 500 ml červeného vína

- 200 ml rumu

Do hrnce nalijeme čaj, přidáme cukr, šťávu z citrónu a pomerančů, kůru z půlky citrónu, skořici a hřebíček a 5 minut povaříme. Potom přecedíme, přilijeme víno a znovu zahřejeme až k varu. Odstavíme a přilijeme rum. Podáváme v nahřátých sklenicích.

 

Jablečný punč

- 1 jablko

- kousek skořice, 2 badyány, 4 hřebíčky

- 4 lžíce javorového sirupu ( můžeme nahradit medem)

- 150 ml calvadosu

- 250 ml jablečného čaje se skořicí

- 150 ml jablečné šťávy

- 250 ml vody

Jablko omyjeme, osušíme, vypíchneme jádřinec a nakrájíme na tenké plátky i se sloupkou. Čaj promícháme s 250 ml vody, jablečnou šťávou, kořením a plátky jablek a na malém ohni asi 10 minut povaříme. Pak do horkého nápoje vmícháme javorový sirup a calvados. Punč i s kořením rozlijeme do 4 vysokých sklenic a můžeme podávat.

 

Zázvorový punč

- 3 lžičky sypaného černého čaje

- kousek kořeně zázvoru ( stačí 3 cm)

- 600 ml vody

- 200 ml rumu

- 200 ml červeného vína

- 4 lžičky medu

pomerančová šťáva, cukr a plátky pomeranče na ozdobu sklenic

Černý čaj zalijeme 600 ml vroucí vody a 3 minuty necháme louhovat. Kořen zázvoru oloupeme, nastrouháme najemno a vymačkáme šťávu. Vylouhovaný čaj přecedíme. Přidáme rum, víno, několik kapek zázvorové šťávy a med a směs zahřejeme (nevaříme). Okraje šálků navlhčíme pomerančovou šťávou a ponoříme do mističky s cukrem. Hrnky opatrně naplníme horkým punčem a dozdobíme hvězdičkami z oloupaného pomeranče.

 

Pomerančový punč

- 400 ml pomernčové šťávy

- 400 ml vody

- 100 ml koňaku

- celá skořice, několik hřebíčků

- pomeranč a máta na ozdobu

Vodu svaříme s kořením, přilijeme pomerančovou šťávu, dolijeme do horkých sklenic s koňakem a ozdobíme pomerančem a mátou.

 

Šípkový nealko punč

- 1-2 lžičky drcených šípků (dá se nahradit šípkovým čajem)

- 500 ml vody

- 200 ml pomerančového džusu

- 1 lžíce citrónové šťávy

- 4 lžíce medu

Drcené šípky přelijeme vroucí vodou, přikryjeme, necháme aspoň 15 minut odstát a přecedíme přes husté sítko nebo plátýnko. Pak do čaje přidáme pomerančový džus, citrónovou šťávu a zahřejeme. Při podávání dochutíme medem.

 

Jablečný nealko punč

- 900 ml jablečného moštu

- 3 lžíce medu

- 1 vanilkový cukr

- kousek skořice, 12 hřebíčků

- 2 jablka

Med a vanilkový cukr rozmícháme v moštu, přidáme kousek skořice a jablka – v každém je zapíchnuto 6 hřebíčků. Uvedeme do varu, pak přidáme nastrouhanou pomerančovou kůru a vaříme asi 5 minut.

 

Zpříjemněte si pečení vánočního cukroví a další sváteční přípravy sklenkou dobrého punče a hned vám půjde vše lépe od ruky:) Přejeme vám dobrou chuť a krásný zbývající advent.

 

Foto: http://www.freedigitalphotos.net/

 

2013.12.13 | Martina Limbergová | přečteno: 9282x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Vánoce punč alkohol svátky

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jaké bude Vaše novoroční předsevzetí?

Rok 2017 se pomalu chýlí ke konci a my začínáme přemýšlet nad tím, co se nám podařilo, na co jsme pyšní a co jsme naopak...
 
celý článek | Petra Zápotočná | 2017.12.28 | přečteno: 231x

Listopad očima pranostik

Listopad, i poslední list ze stromu spad... nebo to snad pranostiky vidí jinak? ...
 
celý článek | Katka Mikulášková | 2016.11.02 | přečteno: 8377x

Zdravé svačiny pro školáky

Správná výživa je zásadní pro udržení zdraví našich dětí. Nedostatek základních živin vede nejen k nemocem, ale může ...
 
celý článek | Vendula Králová | přečteno: 8316x

Jaro ve znamení stylové a pohodlné módy

  Krásné jarní počasí přímo vybízí k dlouhým procházkám a rodinným výletům, stejně tak jako k pobytu v ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.04.02 | přečteno: 8392x
 

Portál pro ženy