newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Domácí sametové likéry pro slavnostní chvíle

 
Domácí sametové likéry pro slavnostní chvíle

 

K Vánocům patří kromě cukroví a dobrého jídla i skvělé pití. Také neodoláte sametově jemným sladkým likérům? Pak si je zkuste udělat samy doma.

 

 

 

Klasický vaječňák, výborný likér s příchutí karamelu či kokosový a kávový likér, ty všechny si můžete připravit během chvíle doma. Jejich výroba je snadná a chuť výborná. Takový likér v pěkné lahvi navíc může být i skvělým dárkem pod stromeček, který potěší vaše blízké. Pochutnejte si s námi, na zdraví!

 

Vaječný likér

½ litru mléka

250 g moučkového cukru

6 žloutků

1 vanilkový cukr

1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (Salko)

200 ml rumu

 

Mléko nechte přejít varem a zase zchladnout. Mezitím vyšlehejte do pěny žloutky s oběma cukry a poté ke směsi přidejte Salko, převařené mléko a rum. Toho může být i víc, pokud chcete vaječňák s větším řízem.

Z této dávky získáte asi 1 litr vaječného likéru.

 

Karamelový likér (Domácí Baileys)

1 vanilkový puding

½ litru mléka

2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka (ideálně rovnou karamelové Salko)

½ litru rumu

 

Nejdříve si připravte karamelové slazené mléko a to tak, že necháte plechovky Salka 2 hodiny vařit ponořené ve vodě. Nechte je poté před otevřením vychladnout, jinak by vám mohlo při otvírání mléko z plechovky vytéct ven. Tuto část si můžete odpustit, pokud koupíte rovnou karamelové Salko. Dále uvařte puding podle návodu a nechte ho vychladnout za občasného promíchání. Studený puding se Salkem mixujte a přilévejte postupně rum, až vznikne hladký likér.

Z této dávky získáte asi 1,5 litru karamelového likéru.

 

Kokosový likér

2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka (ideálně rovnou karamelové Salko)

2 plechovky neslazeného kondenzovaného mléka

200 g strouhaného kokosu

400 ml rumu ( nebo 200 ml rumu a 200 ml bourbonu či whisky pro lepší chuť)

 

Opět si nejdříve uvaříme plechovky Salka, pokud nemáme koupené karamelové mléko. Strouhaný kokos nasucho opražíme a zalijeme neslazeným kondenzovaným mlékem, přivedeme k varu a necháme povařit asi 5 minut. Mléko tak získá kokosovou příchuť. Obě vychladlá mléka slijeme a mixujeme, během toho přiléváme alkohol. Poté přecedíme, aby v likéru nezůstaly zbytky kokosu.

Z této dávky získáme asi 2 litry kokosového likéru.

 

Kávový likér

2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka

4 žloutky

1 vanilkový cukr

250 ml rumu (nebo 125 ml rumu a 125 ml whisky)

250 g cukru krupice

2 lžíce instantní kávy

4 lžíce vroucí vody

 

Instantní kávu dejte se lžící cukru do hrnku a zalijte horkou vodou. V míse ušlehejte do pěny žloutky, zbytek cukru krupice a vanilkový cukr. Poté vmíchejte kávu, slazené mléko a alkohol. Nechte odstát, dokud neopadne vytvořená pěna. Poté přeceďte do lahví.

Z této dávky získáte asi 1 litr kávového likéru.

 

P.S.: Máte-li raději dobrý punč, podívejte se na recepty v tomto článku.

 

Image courtesy of Tina Phillips at FreeDigitalPhotos.net

2014.12.16 | Martina Limbergová | přečteno: 30509x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: domácí likéry alkohol svátky

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Novinka v estetické medicíně: Do Česka dorazil přístroj, který vás omladí stejně jako plastická operace! A bez skalpelu!

Neinvazivní omlazující zákroky jsou u nás stále více populární. Nezaberou příliš času, nebolí a po jejich absolvování...
 
celý článek | Admin | 2016.07.18 | přečteno: 30147x

Nenechte si alergiemi kazit radost z přicházejícího jara

Jaro je tu, což je pro většinu lidí důvodem k radosti. Však je tak krásný pohled na znovu oživlou a rozkvetlou p...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.03.29 | přečteno: 30324x

Na nákupu v drogerii: Micelární vody

Micelárky, neboli micelární vody se stávají hitem v péči o pleť. Co je to vlastně micelární voda?? V po...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.03.26 | přečteno: 30152x

Muž na józe: procitnutí

Překvapilo mě, jak nekompromisně cvičitelka rozjela hodinu. Na podobném skupinovém cvičení jsem byl prvně a měl jsem ...
 
celý článek | Jan Kodl | 2013.02.12 | přečteno: 30051x
 

Portál pro ženy