newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Dejte sbohem jarní únavě!

 
Dejte sbohem jarní únavě!

I když venku to tak nevypadá, tak se nám kvapem blíží jaro. Na jaře ožívají stromy, květiny i někteří živočichové, ovšem na většinu z nás padne strašák jara - jarní únava. Po dlouhé a tmavé zimě, je potřeba znovu nastartovat organismus. Mám pro Vás pár typů, jak se této úlohy co nejlépe zhostit. 

 

I když venku to tak nevypadá, tak se nám kvapem blíží jaro. Na jaře ožívají stromy, květiny i někteří živočichové, ovšem na většinu z nás padne strašák jara - jarní únava. Po dlouhé a tmavé zimě, je potřeba znovu nastartovat organismus. Mám pro Vás pár typů, jak se této úlohy co nejlépe zhostit. 

1. Poslujte imunitní systém

Jako jedna z nejúčinnější, ale pro většinu lidí také nejnepříjemnější metodod je otužování. Ale pro ty co mají rádi teplo naštěstí existují i jiné účinné metody, mezi které patří například užívání sirupu z echinacei, konzumace hlívy ústřičné, pití bylinných čajů. Kromě těchto alternativních možností můžete užívat i enzymy, ovšem balení 800 tablet stojí asi 2 500 korun a užívá se jich několik denně.

2. Čerpejte energii ze slunce a ryb

Jarní únava je mimo jiné spojena i s nedostatkem slunečního záření a tudíž nedostatku vitaminu D. Ten nepřímo ovlivňuje naši náladu tím, že podporuje tvorbu hormonu serotoninu, takzvaného hormonu štěstí.  V prvních slunečních dnech se proto pohyujete pokud možno co nejvíce venku, nebo alespoň na chvíli nastavte tvář sluníčku doma za oknem. 

Výborným zdrojem vitaminu D jsou i ryby, ty by měly být na našem jídelníčku zařazeny minimálně jedenkrát týdně. 

3. Vyhněte se stresu

Stres organismus velmi zatěžuje, samozřejmě nejen na jaře, ale na jaře je velmi stresující například přechod na letní čas, z něhož bývá ze začátku spousta lidí navená. Na zahnání stresu nejlépe působí pobyt na čerstvém vzduch, sport nebo cvičení doma. Můžeme využít alternativní způsoby - akupunktura, akupresura, jóga a podobně. 

4. Změna jídelníčku

V supermarketech při pohledu do regálů se zeleninou to sice moc představitelné není, ale zkuste do svého jídelníčku zařadit více zeleniny. Dělejte si různé saláty a pokuste se celkově odlehčit všechna jídla. 

5. Dodržujte pitný režim

Nejen vitamíny, ale i voda je důležitá pro správnou funkci organismu. Každý člověk by měl denně vypít minimálě 2 litry tekutin, nejlépe vody nebo neslazeného čaje. 

6. Sex

Ano, správně, jaro je čas lásky a jaro také v mnoha lidech vyvolává touhu po nových milostných zážitcích,  takže i proti jarní únavě se dá "bojovat" příjemně. 

2013.03.18 | Kamila Kovářová | přečteno: 30052x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zdraví jarní únava rady a tipy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Koupání na vlastní zahradě? Proměňte letos sen ve skutečnost

Je únor a studené počasí venku tedy láká spíše schovat se do tepla svého domova a uvařit si hrnek horkého čaje. Pojďm...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.02.15 | přečteno: 30059x

Dřevěné postele s úložným prostorem jako skvělá volba do každé ložnice

Pro většinu z nás znamená každý den kromě radostí i mnoho povinností a starostí, které unaví. Není proto nic lepšího ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.08.21 | přečteno: 30560x

Trápí Vás suché a popraskané paty?

Pokud jste odpověděli ano, pak rozhodně nejste sami. Problém se suchou, drsnou a popraskanou kůží na patách trápí vel...
 
celý článek | Admin | 2014.06.27 | přečteno: 30097x

Sedmero rad pro bylinkovou zahrádku za oknem

Toužíte mít čerstvé bylinky pořád po ruce, ale nevlastníte zahradu, kde by se daly úspěšně pěstovat? Nevadí. Voňavým ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.03.22 | přečteno: 30138x
 

Portál pro ženy