newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Dancehall

 
Dancehall

Pojďme se trochu uvolnit a pohoupat v tanečním rytmu dancehallu. Ten má své kořeny v reaggae, tedy stylu, který je spojen s Jamajkou, sluncem a pohodou. I když se dancehall textově zabývá temnějšími stránkami lidského života a vyznačuje se poměrně svižným tempem, jako tanec představuje stále zábavu a příjemný způsob odreagování. 

 

Dancehall je jedním ze stylů streetdance. Ačkoliv mnohým z nás při vyslovení tohoto zastřešujícího pojmu vytane na mysl skupina teenagerů oděná v o dvě čísla větším oblečení, nenechme se mýlit. Dancehall je vhodný i pro dospělé. Na open class jsem zahlédla i nadšené čtyřicátnice a rozhodně nevypadaly při tanci nepřiměřeně, některé naopak s přehledem strčily do kapsy své o více než polovinu mladší kolegyně.

Vedle pohodového reggae je dancehall ovlivněn i africkými tanci (kdo je někdy zkoušel, ví, v jak proklatě rychlém rytmu jsou).

Přestože to nemohu sama objektivně posoudit, obecně se tvrdí, že dancehall je momentálně velmi oblíbený způsob tance v klubech. Faktem je, že se jej můžete naučit ve stále rostoucím množství tanečních škol pro veřejnost a jak s tím pak naložíte je čistě na vás. Někteří mohou oslňovat na diskotékách, jiným může stačit, když se pobaví na lekci. Každopádně lze dancehall vřele doporučit.

Muži se celkově příliš nehrnou do účasti na tanečních kurzech, i proto je dancehall především doménou žen. I proto se v tomto tanci vyskytuje velká spousta vyzývavých pohybů, houpání v bocích, krouživé pohyby pánví, potřásání pozadím atd. Samozřejmostí ale je, jako u všech druhů tanců, vyjadřování emocí, práce s prostorem, v němž se tanečník (tanečnice) nachází.

První setkání s dancehallem provází často potíže s uvolněním těla. Přece jen nejsou dancehallové pohyby záležitostí, s níž se každý den setkáváme. Pokud tedy netrávíme dny i noci v již zmíněných klubech. Což si může málokdo dovolit.

Dancehall dle mého názoru představuje příjemný únik z každodenní reality. A protože opakování dělá z amatérů mistry, po zvládnutí základů a získání sebejistoty v typických dancehallových pohybech jistě dospějeme do stádia, kdy se budeme cítit naprosto přirozeně i těch nejnepřirozenějších pózách. O dobrém pocitu z pohledu do zrcadla v tanečním sále, kde se vaše postava náhle záhadně nezmítá v křeči, ale s lehkostí pohybuje na parketu, nemluvě. 

 

Image courtesy by Stock Image at FreeDigitalPhotos.net

2015.01.29 | Mgr. Daniela Krejčí | přečteno: 30101x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: tanec hudba volný čas

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Erotické prádlo - inspirace pro žhavý večer

Máte ve své sbírce spodního prádla také kousky, které se nehodí k běžnému nošení, ale jsou určeny přímo do vaší ložni...
 
celý článek | Lea Kubová | 2014.07.05 | přečteno: 30342x

Smoothie pro zdravou snídani i podporu imunity

Smoothie je zdravá snídaně, svačina i rychlé občerstvení pro načerpání energie a podporu imunity kdykoli během dne. Ovoc...
 
celý článek | Nina Albertová | 2020.10.21 | přečteno: 30094x

Kabelky, které padnou ke každému outfitu. Inspirujte se v Itálii!

Bez kabelky se nikam nehneme. Máme v ní vše zkrátka okamžitě při ruce. Je naším pomocníkem všude na cestách a muže rády ...
 
celý článek | Admin | 2019.06.29 | přečteno: 30196x

Jak zařídit ložnici, abyste měli kvalitní spánek?

Každý potřebuje místnost určenou k odpočinku a obnově a dobře navržená ložnice vám takový prostor poskytne. Ložnice je n...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.11.08 | přečteno: 30055x
 

Portál pro ženy