newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Cukroví, kam se podívám

 
Cukroví, kam se podívám

Od chvíle, kdy jsem se seznámila se svým mužem, už uplynulo hodně vody. A protože tomu bude za měsíc přesně deset let, co jsme se poprvé potkali, a taky že se blíží konec roku, cítím potřebu trochu rekapitulovat.

 

 

Ta chuť srovnávat tehdy a nyní se prvně ozvala v sobotu. Byla stříbrná a u nás doma omamně voňavá. Vanilka, skořice, jmelí, citronová kůra, svařené víno a medové perníčky. Z trouby jsem právě vyndavala dvanáctý plech s šestým druhem cukroví a vzpomínala na Vánoce, kdy jsem svému nejdražšímu pekla poprvé.

Zvolila jsem zázvorníčky a vzala si na ně z práce jeden den volna. Upekla jsem hromadu srdíček, všechna tvrdá jak chleba pro králíky. Byla jsem opilá zklamáním a taky (to především :-)) bílým vínem. Zachránil to nejdražsí, když přinesl vrtačku, do každého srdce vyvrtal díru, já pak navázala pentle, abychom si se zázvorníky aspoň ozdobili stromek a tím jsme celou šlamastyku s pečením uzavřeli. Tenkrát mě objímal a sliboval, že jednou se to naučím.

Měl pravdu, ale že to trvalo!

Mezitím vším, než jsem letos pekla cukroví dokonce na zakázku a vydělala si tím i nějakou korunu, se nám narodily děti a já se musela poprat s vařením, s nevyspáním, s přebalováním i konejšením. Občas jsme se pohádali a pak toho hrozně litovali, často jsme se milovali a pak z toho žili. Bylo toho hodně a najednou se roky nasčítaly do první společné dekády. Nějak tomu nemůžeme uvěřit, ale je to jako s tím mým cukrovím – jeden plech za druhým, jeden kousek za dalším a ani se nenaděješ – cukroví všude, kam se podíváš.

Úplně stejně, nenápadně a přirozeně, svět nejdražšího splynul s tím mým. Jeden den za druhým. Bylo to o radosti a občas i o výdrži. Možná proto si toho tak moc vážím. Kéž by i dalších deset let bylo tak voňavých!

 

Foto: http://www.freedigitalphotos.net/

2013.12.18 | Beáta Matyášová | přečteno: 30659x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: vztahy láska Vánoce cukroví

 
archiv

Nejzajímavější články

 

155 receptů živé stravy. Gurmánská kuchařka od Růženy a Andrease

Možná jste už o živé stravě (raw food), ledacos slyšeli a četli. Tato kuchařka se od ostatních liší tím, že nabízí jí...
 
celý článek | Admin | 2015.05.22 | přečteno: 30912x

Těhotenské testy

Nejspíše se již většina z vás setkala s rádoby „pomocníkem“ – těhotenským testem, ať už o...
 
celý článek | Veronika Tvarůžková | 2016.04.12 | přečteno: 30689x

Dobrodruh, který se zúčastnil Mistrovství světa v Adventure race

  Pavel Paloncý je sice šumperským rodákem, ale potkat ho "doma" je téměř nadlidský úkol. Neustále...
 
celý článek | Petra Hegedüšová | 2012.12.30 | přečteno: 30750x

Jak se dostat do formy po Vánocích, nejen do svatebních šatů

Také máte výčitky z toho, co jste všechno snědla přes Vánoce? Máte pár kil nahoře a už teď si lámete hlavu, jak to sh...
 
celý článek | Ing. Pavlína Kalamárová | 2014.01.17 | přečteno: 30652x
 

Portál pro ženy