newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

CHCETE ZLEPŠIT SVŮJ ŽIVOT? POŘIĎTE SI DOMÁCÍHO MAZLÍČKA!

 
CHCETE ZLEPŠIT SVŮJ ŽIVOT? POŘIĎTE SI DOMÁCÍHO MAZLÍČKA!

Neustále kolem sebe slyšíme, jak je důležité myslet pozitivně, užívat si života a zbytečně se nestresovat. Psychika úzce souvisí s tělesným zdravím a náš čas je drahocenný, proto bychom měli být ve svém životě spokojení. Lidé neustále hledají způsoby, jak toho dosáhnout a zlepšit svůj život. A právě domácí mazlíček může být jedním ze způsobů, jak učinit váš život bohatší.

 

 

V čem nám může domácí zvíře pomoci? Zde je několik pozitiv:

 

1. NUTÍ VÁS K POHYBU – ať už se jedná o pravidelné procházky či zajišťování potřebné péče o zvíře, vyburcuje vás to k pravidelné aktivitě, což zvýší vaši kondici. Pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu má pozitivní vliv na srdce a krevní tlak, pomůže vám při hubnutí a díky vyplaveným endorfinům budete mít lepší náladu.

 

2. REDUKUJÍ STRES – bylo zjištěno, že mazlením a hlazením domácího mazlíčka se vyplavuje hormon oxytocin, který pomáhá zmírnit stres a přispívá k uvolnění. Už při pouhém pohledu na něj mozek vylučuje chemické látky (dopamin, serotonin), které pomáhají při depresi a úzkosti.

 

3. DĚLAJÍ NÁM SPOLEČNOST – žádný člověk není rád sám a domácí mazlíček může být alternativou, jak vyřešit osamělost. Díky svému zvířátku se můžete seznámit s novými lidmi a získat mnoho přátel.

 

4. PŘINÁŠEJÍ LÁSKU – zvířata poskytují bezpodmínečnou lásku, čekají na vás a radují se z vašeho příchodu, dávají životu smysl, naplňují potřebu starat se o někoho, pečovat, varují před nebezpečím a ochraňují vás.

 

5. POSILUJÍ IMUNITU – některé studie poukazují na to, že blízkost zvířete v raném věku snižuje riziko vzniku alergie nebo astmatu a také, že kontakt s mazlíčky posiluje imunitní systém, pomáhá vypořádat se s bolestí či traumaty.

 

6. UČÍ NÁS ZODPOVĚDNOSTI – to oceníte, zejména máte-li děti: péče o zvíře je učí povinnostem a disciplíně.

 

 

Terapeutické účinky byly zjištěny i u dětí s poruchami učení či autistického spektra, komunikace se zvířaty jim pomáhá navozovat kontakt, být klidnější a soustředěnější, mírní negativní chování. Děti se více smějí a snáze komunikují, pozitivní výsledky byly také u lidí trpící Alzheimerovou chorobou. Zkrátka domácí mazlíček přináší radost do vašeho života, činí ho bohatším a díky tomu ho může i prodloužit.

 


 

2019.02.23 | Tereza Nechvílová | přečteno: 30111x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zdraví psychika domácí zvíře výhody

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jaké barvy teplákových souprav budou letět tohle léto?

Tepláková souprava je nestárnoucí klasika, která je vhodná na všechny příležitosti. Nemusí být jenom na sportovní a...
 
celý článek | Nina Albertová | 2022.05.24 | přečteno: 30126x

Naučte se, jak správně vybrat nové bydlení a na co si dát pozor

Hledáte nový byt, který bude větší a ve správné lokalitě se vším potřebným? V takovém případě se vám mohou hodit následu...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.06.01 | přečteno: 30179x

VYZNEJTE SE V BARVÁCH ČOČKY – JAK A ČÍM SE OD SEBE LIŠÍ?

Je toho hodně známo o prospěšnosti luštěnin, mezi které náleží právě čočka. K dostání je však hned několik barevných dru...
 
celý článek | Kateřina Lulková | 2019.03.29 | přečteno: 30104x

Ukliď si v sobě a pak kolem sebe?

Známe to všechny. Vyčistit si hlavu potřebujeme. Vymést všechna zákoutí, kde se hromadí špína a prach. Je to stejný j...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.04.17 | přečteno: 30101x
 

Portál pro ženy