
Nepřehlédněte
Michaela K. (26 let): Mohu se zbavit svého pesimismu?

newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Čaj je mnohem víc než jen čaj

Čaj je jeden z nejstarších a nejoblíbenějších nápojů. Jeho konzumace ale zdaleka nepřináší jen zahřátí a lahodnou chuť, čaj dokáže být také velmi prospěšný pro naše zdraví a celkovou fyzickou i duševní pohodu.
Víc než nápoj
Dát si šálek čaje je pro většinu z nás úplně běžné, a ani se nad tím nepozastavujeme. Přitom skutečný svět čajů nabízí mnohem víc. Chuť a vůně každého z nich se významě liší v závislosti na tom, zda pochází z Indie, Srí Lanky, Keni, Číny nebo dalších čajových velmocí. A pití čaje může být stejně barvitým zážitkem jako ochutnávání národních gastronomických specialit.
Dejte mu čas
Základním pravidlem je čaj správně spařit a nespěchat. V závislosti na druhu je důležité mu dopřát čas, aby se jeho chuť mohla plně rozvinout. Většina černých čajů vyžaduje vroucí vodu, ideálně filtrovanou, a tedy zbavenou všech nečistot a chlóru. Teplota 100 °C platí pro čaj sáčkový i sypaný, zároveň však není vhodné ji opakovaně převařovat. Vytrácí se z ní totiž velké množství kyslíku a nálev je pak matný a chuťově plochý.
Sypaný čaj se nejlépe vyluhuje, pokud se zalije v konvičce či šálku předem vyhřátém horkou vodou, přikrytý pokličkou nebo podšálkem. Opravdu je důležité nespěchat, nestačí, když se výluh zabarví. Každý čaj potřebuje svůj čas a na konci procesu je důležité ještě ho dobře promíchat.
Jaký si vyberete?
Čaj se vyrábí z lístků keře Camellia sinensis a mezi jeho hlavní 3 druhy patří černý, zelený a oolong.
Černý čaj
Je nejrozšířenější a nejčastěji konzumovanou komerční odrůdou zejména v západních zemích. Po sklizni se lístky ošetřují při konstantní teplotě a vlhkosti. Během tohoto procesu se přírodní sloučeniny v čaji oxidují, což způsobuje ztmavnutí lístků.
Zelený čaj
Získává se tak, že se zabrání přirozenému procesu oxidace. Hned po sklizni jsou lístky vystaveny teplu prostřednictvím páry nebo suchého tepla, čímž se zpomalují enzymatické procesy. Tímto způsobem si lístky zachovávají charakteristickou zelenou barvu.
Čaj Oolong
Je mezistupněm mezi zeleným a černým čajem, protože podléhá oxidaci jen částečně. Jeho barva je mírně do červena a žluta. Komerčně se tento čaj může označovat také jako červený čaj. Nezaměňujte jej ale s čajem rooibos, který se získává z listů rostliny Aspalathus linearus.
Benefity pití čaje
V závislosti na druhu čaje či směsí má jeho pití mnoho výhod pro naše zdraví.
1. Kofein v čaji zrychluje metabolismus a dodává energii
Hned několik nezávislých studií věnujících se pití čaje ukázalo, že může dočasně zrychlit metabolismus – čili proces, při kterém tělo mění na energii to, co sníte a vypijete. Kofein, který většina čajů obsahuje, navíc obecně stimuluje proces tvorby tepla v těle a tím pádem i výdej energie.
Kofein obsažený v čaji také povzbuzuje a bystří smysly. Zelený i černý čaj obsahují aminokyselinu L-teanin, která zlepšuje poznávací schopnosti a náladu.
2. Antioxidační účinky
Zelený i černý čaj obsahují také flavonoidy. Jedná se o skupinu fytonutrientů, které pomáhají bojovat proti oxidačnímu stresu v těle. Tyto přírodní rostlinné sloučeniny navíc přispívají i ke zdravému fungování mozku a kardiovaskulárního systému.
3. Příznivě působí na srdce
Pokud konzumujete stravu bohatou na ovoce a zeleninu, za blahodárné účinky na zdraví srdce vděčíte mimo jiné výše zmíněným flavonoidům. Ke správnému fungování kardiovaskulárního systému navíc přispívají i teaflaviny, které najdete zejména v černém čaji.
4. Čaj je skvělým doplňkem pitného režimu
Otázka, zda pití kofeinových nápojů spíše tělo neodvodňuje, se řeší poměrně často. Pravdou je, že malé množství kofeinu vodu z těla nevypudí. Nicméně, základem by měla být voda.
A určitě dávejte pozor na čaje upravované – třeba čaje ledové. Obyčejný čaj neobsahuje cukr ani kalorie, ale čajové nápoje dostupné na trhu často obsahují velké množství přidaného cukru a dalších látek, které s čajem a jeho přínosy pro tělo, zdaleka nemají nic podobného a působí spíše škodlivě
Poslat článek
Tisk
Štítky: čaj černý čaj zelený čaj oolong výroba čaje chuť čaje vůně čaje příprava čaje správná příprava čaje druhy čaje zdravotní přínosy