newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Zrádná pšenice

 
 

Pokud jste někdy neodolali pokušení spráskat večer sladkou buchtu, jistě jste se druhý den necítili zcela ve své kůži, ale asi o tři kila těžší. Je to proto, že na vás přes noc zapracovala pšenice. V případě, že byste takto pokračovali pár dní, kil by se jistě nasbíralo víc. O to horší je fakt, že výživová hodnota pšenice je na úrovni mrazu.

Většina z nás pobyla nějaký čas v cizině, ať už v rámci dovolené, studijního pobytu nebo pracovní stáže. A většině z nás chyběla nejvíc ze všeho jedna potravina. Chleba. Dokonce víc než rohlíky. Ten se nevyrovná bagetkám, croissantům ani dalšímu pečivu, které se v cizině prodává. Těšíme se vždy na poctivý český chleba. Problém je, že v dnešní době, jako spousta věcí, bohužel ani ten chleba příliš poctivý není.

Naši předkové žili z chleba denně, tak proč ne my? Protože, stejně jako téměř vše, je i podoba dnešní pšenice upravena. Zisk je na prvním místě. Je doslova napěchovaná lepkem, který škodí daleko více lidem, než dříve. Je to náhoda?

Pomoc nenalezneme ani v tolik propagovaném celozrnném pečivu. Stejně jako u pšenice dojde k nafouknutí břicha, případně jeho bolestem, útlumu (sbohem, milá koncentrace) a udržování zbytečných kil navíc. Vynechání pšenice pomáhá také v prevenci i léčbě kardiovaskulárních chorob.

Konzumace pšenice způsobí, že budete jíst jako nezavření. všimněte si, kolik koláčků jste schopni zkonzumovat a jak máte stále a stále ještě na něco chuť. To vás pšenice nabádá, abyste jedli dál. Výsledek v podobě nadváhy až obezity na sebe nenechá dlouho čekat.

Pokud bychom bez pečiva nemohli vydržet a hledali k němu vhodnou alternativu, můžeme vyzkoušet žitný chleba. I zde se nachází lepek, ale ne v tak nebezpečné podobě jako v pšenici. Nemusíte si jej zrovna péct ve vlastní domácí pekárně, bývá k sehnání v pekárnách i supermarketech. I když je určitě dobré vyzkoušet různé druhy, některé mají nahořklou chuť a špatně se krájí. Jiné byste na první pohled od běžného chleba nepoznali, a dokonce i chuťově je daleko jemnější a lepší. Takže si pochutnáte a navíc uděláte i něco pro své zdraví (i když i zde samozřejmě platí pravidlo umírněnosti, žito kalorie nevypálí).

Pokuste se na týden vynechat pšenici a posuďte, jak se budete cítit. A pak i to, zda se k ní vrátíte (opět můžete porovnat s předchozím stavem).


 

foto: www.freedigitalphotos.net

| přečteno: 30305x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: výživa, zdraví, dieta

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Dotáhněte rozdělanou práci díky hudbě

Potřebujete dokončit dlouho rozpracovaný úkol? Dobrým motivátorem může být správně zvolená hudba. Svěřte se do rukou apl...
 
celý článek | Nina Albertová | 2020.05.25 | přečteno: 30193x

Pražský concept store Orel & Friends podporuje české řemeslníky. V prodejně nově seženete i originální kousky modrotisku.

Pražský concept store Orel & Friends, který se nachází v Nerudově ulici, s potěšením oznamuje, že po vládou nařízené...
 
celý článek | Nina Albertová | 2020.05.20 | přečteno: 30167x

Skryté okno: Pavučina lží a temných tajemství, která vás vtáhne do děje

Rachel Abbottová patří mezi spisovatele, na jejichž nové knihy se vždy velmi těším. A nezklamala mne ani její nejnovější...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.03.20 | přečteno: 30090x

Albert nabízí rozvoz potravin i magazín s mnoha recepty

Čas je vzácná a neobnovitelná komodita, a proto je škoda investovat ho do bloudění po uličkách v supermarketu. V současn...
 
celý článek | Nina Albertová | 2022.07.29 | přečteno: 30257x
 

Portál pro ženy