newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

V ZIMĚ HROZÍ NEDOSTATEK VITAMÍNU D

 
 

Skupinu látek označovanou jako vitamín D objevil v roce 1922 americký biochemik Elmer McCollum. Vitamín D je důležitý pro udržování správné hladiny fosforu a vápníku v našem těle. Odborníci odhalili jeho výskyt téměř ve všech tkáních v těle a zjistili, že dokáže regulovat velké množství genů.

V poslední době je mu věnována pozornost, protože bylo prokázáno, že dostatečné množství vitamínu D v těle pomáhá předcházet osteoporóze, některým závažným onemocněním jako například cukrovce, rakovině, mrtvici, vysokému krevnímu tlaku, Alzheimerově chorobě nebo může zpomalit proces stárnutí.

Nedostatek vitamínu D ohrožuje nejvíce děti, u kterých způsobuje vážnou poruchu tvorby kostí, známou jako křivici či rachitidu. V minulosti byla označována jako nemoc z chudoby způsobená nedostatečným příjmem důležitých živin. Byly zavedeny masové programy ve školách, kdy děti dostávaly rybí tuk. Nemoc se projevuje zahnutými nohami, křivou páteří, opuchlými zápěstími nebo častými zlomeninami.

Projevy nedostatku vitamínu D

  • deformace kostí
  • krátkozrakost
  • vypadávání a hnisání zubů
  • oslabení imunity
  • svalová slabost
  • časté zlomeniny
  • podrážděnost, pesimismus, špatná nálada

Vitamín D v potravinách

Kromě sluníčka jsou dobrým zdrojem vitamínu D tučné ryby, především losos, tuňák, pstruh, makrela nebo úhoř. Jedna porce lososa (150 – 200 g) by měla pokrýt denní doporučenou dávku vitamínu D. V našich podmínkách jsou snadnější, levnější a stejně účinnou variantou konzervy – sardinky, šproty či sledě.

V potravě jej dále najdeme v hovězích játrech, sýrech, houbách, vejcích a mléce. Pokud nejste milovníkem těchto potravin, pak lze vitamín D užívat také v tabletkách.

Rozhodnete-li se užívat doplňky stravy z lékárny, dbejte na správné dávkování, neboť i u tohoto vitamínu hrozí riziko při jeho nadměrném užívání. Může docházet k tzv. hyperkalcémii, což je nadměrné množství vápníku v krvi. Trvá-li dlouhodobě, dochází k usazování vápníku v měkkých tkáních a mohou se objevit ledvinové kameny.

 

| přečteno: 30199x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: vitamín D, zdraví, slunce, ryby, rybí tuk

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak si správně vybrat spodní prádlo?

Spodní prádlo někdy vypadá jako skutečná věda. Je jedno jestli jste žena nebo muž, zorientovat se na trhu tohoto zcela b...
 
celý článek | Lea Kubová | 2019.12.30 | přečteno: 30114x

Tipy a inspirace pro efektivní kapsulový šatník

Kapsulový šatník přináší jednoduchost, minimalismus a efektivitu do světa módy. Je to systém organizace, který se zaměřu...
 
celý článek | Nina Albertová | 2023.11.14 | přečteno: 553x

Pan Božský

  Každá z nás na něj během svého života narazí. Na muže, z kterého se nám rozklepou kolena, který zastíní vš...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2014.11.29 | přečteno: 30345x

NADMĚRNÉ POCENÍ: PROČ VZNIKÁ A JAK HO ŘEŠIT

Pot je přirozená ochrana lidského organismu – hydratuje pokožku, ochlazuje ji a pomáhá vyplavovat z těla škodlivé látky....
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.05.11 | přečteno: 30298x
 

Portál pro ženy