reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Jezdíte rádi na návštěvy?

 
celý článek | Meridene | přečteno: 30752x 2014.07.31

Parfemace v kosmetice

 
celý článek | Jana Burešová | přečteno: 30897x 2017.08.31

Anti-aging v průběhu věků

 
celý článek | Jana Brandtlová | přečteno: 30820x 2021.12.09

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Znáte je všechny? Průvodce exotickým ovocem

 
Znáte je všechny? Průvodce exotickým ovocem

Doby, kdy tropické ovoce v českých obchodech zastupoval možná tak ananas a mandarinky, už dávno minuly. Současný výběr je víc než bohatý, ale nikdo už vám nepomůže rozluštit, o jaké ovoce se to vlastně jedná. A jestli najdete odvahu jej koupit a ochutnat. A jak se vlastně konzumuje? Jaké jsou jeho zdravotní přínosy?

 

Na trhu už dnes najdeme desítky exotických plodů, jejichž tvary a názvy mnohdy ani pořádně neznáme. Exotické ovoce je rozhodně plné vitamínů a minerálů a kromě zpestření zdravého jídelníčku může svým vzhledem také ozdobit váš stůl či posloužit jako chutná dekorace.

Vyznat se v jednotlivých druzích tohoto ovoce ovšem není zas tak úplně snadné, takže jak si vybrat to správné?

Seznamte se

Jackfruit (Chlebovník)

Bývá označován za největší a nejchutnější ovoce na světě, a to díky úctyhodné váze dosahující několika kilogramů. Pochází z Indie a často se využívá jako náhražka masa ve vegetariánské kuchyni. Má velmi silnou slupku s drsnými výběžky a jedlou dužinu nasládlé chuti. Chlebovník lze jíst syrový i tepelně upravený, hodí se do dezertů i slaných jídel. Obsahuje vitamíny C a B a draslík.

                                                                

Kumquat

Svou velikostí 2 až 4 cm patří toto ovoce mezi nejmenší citrusové plody. Chutí se blíží mandarince a citronu, konzumují se však celé plody, tedy i se slupkou. Nejedlá jsou semena, ta se vyhazují. Jde o pěknou dekoraci, součást salátů nebo vynikající kombinaci s mase,. Plody mají vysoký podíl vlákniny a samozřejmě vysoký obsah vitamínu C.

                                                                

Rambutan

Rambutan je považován za jeden z nejcennějších druhů ovoce jihovýchodní Asie. Kulaté plody velikosti ořechu mají na povrchu měkké červené ostny. Pod nimi a silnou slupkou se ukrývá rosolovitá sladkokyselá dužina, která chutí připomíná liči. Plody můžete jíst syrové nebo opět coby součást salátů. Hodí se při podpoře hubnutí, jelikož jde o nízkokalorické ovoce – obsahuje 80 % vody.

                                                                

Cherimoya

Plody této rostliny bývají považovány za ty nejlahodnější na světě. Ovoce má srdcovitý tvar a šupinatou slupku, kterou lze snadno uvolnit od dužiny. Cherimoya obsahuje množství semen, která se nejedí, ale dají se jednoduše vyjmout. Dužina je měkká, šťavnatá a chutí připomíná směsici jahod, ananasu a banánu. Konzumuje se syrová, ale lze ji použít jako součást sladkých jídel, do zmrzlinových dezertů, marmelád a džemů.

                                                                

Pitahaya

Známá též jako „dračí ovoce“ je plodem kaktusu, který se vyznačuje velkými voňavými květy. Slupka s šupinatými ostny je nejedlá, konzumuje se dužina plná černých malých semínek. Plody mají jemnou nasládlou chuť – i zde jde o něco mezi melounem a kiwi jako u kiwana. Pitahayu můžete vydlabat lžičkou, přidat do dezertů a koktejlů. Obsahuje kombinaci vlákniny, vitamínů a minerálů, které pomáhají se zažíváním.

                                                                

Karambola

Toto ovoce pochází z jihovýchodní Asie a zaujme neobvyklým hvězdicovitým vzhledem. Chuť připomíná směsici jablka, švestky a citrusů a plod obsahuje velké množství vitamínu C a vlákniny. Karambolu nemusíte loupat, stačí ji zbavit hnědých vnitřních žeber, omýt a nakrájet. Výjimečný a hezký tvar hvězdice skvěle vynikne v salátech.

                                                                

Nadměrné konzumace plodů by se měli vyhnout lidé, kteří mají potíže s ledvinami, protože obsahují velké množství kyseliny šťavelové.

Kiwano

Takzvaný rohatý meloun nebo divoká okurka pochází z Afriky a pozor – řadíme ho mezi zeleninu! Tuhá slupka s krátkými trny jedná rozhodně není, konzumuje se pouze rosolovitá, sytě zelená dužina, jež chutí připomíná kombinaci melounu a kiwi. Plod můžete rozkrojit a vnitřek jíst přímo lžičkou nebo jej použít do salátů či sladkých i slaných jídel. Kiwano obsahuje množství antioxidantů, vitamíny A a C, draslík a hořčík.

                                                                                                                               

Salak

Zde se pro změnu setkáváme s tzv. „hadím ovocem“ a pochází z palem jihovýchodní Asie. Tyto plody jsou podobné fíkům a slupka červenohnědé barvy připomíná dračí kůži. Dužina je rozdělena do tří dílů a má lehce navinulou, sladkokyselou chuť. Před konzumací je potřeba salak oloupat a zbavit tvrdého semene uvnitř, které též není jedlé. Plody si vychutnáte jak za syrova, tak i jako součást salátů a dezertů.

                                                                

Teď už směle můžete vyrazit za exotikou ovocných chutí. Víte, co za mnohdy nemalé peníze můžete očekávat. Zpestřit si jídelníček a obohatit možnosti zdravé stravy – není nač čekat!

 

2022.10.22 | Jana Brandtlová | přečteno: 31708x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: ovoce exotické ovoce zdraví přínosy pro zdraví

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Kdo nesedí před plátnem - není Čech, aneb fandovství po česku

Také patříte do té skupiny lidí, která po většinu roku sotva ví, že existuje nějaký sport s názvem „hokej&...
 
celý článek | Kateřina Poláchová | 2014.05.15 | přečteno: 30644x

Ženské kruhy

Ženy jsou duše citlivé a vnímavé. Neberme to jako handicap, užívejme si své empatie jako daru. Naše ženství nám dává ...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.04.04 | přečteno: 30811x

Křestní jména aneb Zajímavý svět jmen

Zajímavý svět opravdu tvoří sama o sobě křestní jména. Vyvíjejí se, inspirují se velikány i filmovými postavami, podléha...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.01.14 | přečteno: 31314x

MÁK – POTRAVINA PRO ZDRAVÍ I KRÁSU

Mák setý je rostlina s dlouhou tradicí a jeho semena se u nás používají při výrobě pečiva i jako náplň do sladkých moučn...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.10.01 | přečteno: 30866x
 

Portál pro ženy