reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Tchýně!

 
celý článek | Darina Adámková | přečteno: 30411x 2013.07.01

Dubaj – trochu jiná dovolená

 
celý článek | Admin | přečteno: 30195x 2015.11.09

POPRASKANÉ KOUTKY - JAK VZNIKAJÍ A CO S NIMI

 
celý článek | Tereza Nechvílová | přečteno: 30945x 2018.11.18

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Znáte je všechny? Průvodce exotickým ovocem

 
Znáte je všechny? Průvodce exotickým ovocem

Doby, kdy tropické ovoce v českých obchodech zastupoval možná tak ananas a mandarinky, už dávno minuly. Současný výběr je víc než bohatý, ale nikdo už vám nepomůže rozluštit, o jaké ovoce se to vlastně jedná. A jestli najdete odvahu jej koupit a ochutnat. A jak se vlastně konzumuje? Jaké jsou jeho zdravotní přínosy?

 

Na trhu už dnes najdeme desítky exotických plodů, jejichž tvary a názvy mnohdy ani pořádně neznáme. Exotické ovoce je rozhodně plné vitamínů a minerálů a kromě zpestření zdravého jídelníčku může svým vzhledem také ozdobit váš stůl či posloužit jako chutná dekorace.

Vyznat se v jednotlivých druzích tohoto ovoce ovšem není zas tak úplně snadné, takže jak si vybrat to správné?

Seznamte se

Jackfruit (Chlebovník)

Bývá označován za největší a nejchutnější ovoce na světě, a to díky úctyhodné váze dosahující několika kilogramů. Pochází z Indie a často se využívá jako náhražka masa ve vegetariánské kuchyni. Má velmi silnou slupku s drsnými výběžky a jedlou dužinu nasládlé chuti. Chlebovník lze jíst syrový i tepelně upravený, hodí se do dezertů i slaných jídel. Obsahuje vitamíny C a B a draslík.

                                                                

Kumquat

Svou velikostí 2 až 4 cm patří toto ovoce mezi nejmenší citrusové plody. Chutí se blíží mandarince a citronu, konzumují se však celé plody, tedy i se slupkou. Nejedlá jsou semena, ta se vyhazují. Jde o pěknou dekoraci, součást salátů nebo vynikající kombinaci s mase,. Plody mají vysoký podíl vlákniny a samozřejmě vysoký obsah vitamínu C.

                                                                

Rambutan

Rambutan je považován za jeden z nejcennějších druhů ovoce jihovýchodní Asie. Kulaté plody velikosti ořechu mají na povrchu měkké červené ostny. Pod nimi a silnou slupkou se ukrývá rosolovitá sladkokyselá dužina, která chutí připomíná liči. Plody můžete jíst syrové nebo opět coby součást salátů. Hodí se při podpoře hubnutí, jelikož jde o nízkokalorické ovoce – obsahuje 80 % vody.

                                                                

Cherimoya

Plody této rostliny bývají považovány za ty nejlahodnější na světě. Ovoce má srdcovitý tvar a šupinatou slupku, kterou lze snadno uvolnit od dužiny. Cherimoya obsahuje množství semen, která se nejedí, ale dají se jednoduše vyjmout. Dužina je měkká, šťavnatá a chutí připomíná směsici jahod, ananasu a banánu. Konzumuje se syrová, ale lze ji použít jako součást sladkých jídel, do zmrzlinových dezertů, marmelád a džemů.

                                                                

Pitahaya

Známá též jako „dračí ovoce“ je plodem kaktusu, který se vyznačuje velkými voňavými květy. Slupka s šupinatými ostny je nejedlá, konzumuje se dužina plná černých malých semínek. Plody mají jemnou nasládlou chuť – i zde jde o něco mezi melounem a kiwi jako u kiwana. Pitahayu můžete vydlabat lžičkou, přidat do dezertů a koktejlů. Obsahuje kombinaci vlákniny, vitamínů a minerálů, které pomáhají se zažíváním.

                                                                

Karambola

Toto ovoce pochází z jihovýchodní Asie a zaujme neobvyklým hvězdicovitým vzhledem. Chuť připomíná směsici jablka, švestky a citrusů a plod obsahuje velké množství vitamínu C a vlákniny. Karambolu nemusíte loupat, stačí ji zbavit hnědých vnitřních žeber, omýt a nakrájet. Výjimečný a hezký tvar hvězdice skvěle vynikne v salátech.

                                                                

Nadměrné konzumace plodů by se měli vyhnout lidé, kteří mají potíže s ledvinami, protože obsahují velké množství kyseliny šťavelové.

Kiwano

Takzvaný rohatý meloun nebo divoká okurka pochází z Afriky a pozor – řadíme ho mezi zeleninu! Tuhá slupka s krátkými trny jedná rozhodně není, konzumuje se pouze rosolovitá, sytě zelená dužina, jež chutí připomíná kombinaci melounu a kiwi. Plod můžete rozkrojit a vnitřek jíst přímo lžičkou nebo jej použít do salátů či sladkých i slaných jídel. Kiwano obsahuje množství antioxidantů, vitamíny A a C, draslík a hořčík.

                                                                                                                               

Salak

Zde se pro změnu setkáváme s tzv. „hadím ovocem“ a pochází z palem jihovýchodní Asie. Tyto plody jsou podobné fíkům a slupka červenohnědé barvy připomíná dračí kůži. Dužina je rozdělena do tří dílů a má lehce navinulou, sladkokyselou chuť. Před konzumací je potřeba salak oloupat a zbavit tvrdého semene uvnitř, které též není jedlé. Plody si vychutnáte jak za syrova, tak i jako součást salátů a dezertů.

                                                                

Teď už směle můžete vyrazit za exotikou ovocných chutí. Víte, co za mnohdy nemalé peníze můžete očekávat. Zpestřit si jídelníček a obohatit možnosti zdravé stravy – není nač čekat!

 

2022.10.22 | Jana Brandtlová | přečteno: 30628x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: ovoce exotické ovoce zdraví přínosy pro zdraví

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Týden ve Skotsku-druhá část

Skotsko je velmi krásná, velmi bohatá a velmi deštivá země, takže ani jeden velmi pěkný týden se nedá obsáhnout do je...
 
celý článek | Lucie Martincová | 2014.09.02 | přečteno: 30143x

Koriandr a chilli papričky - součást asijské kuchyně

Je několik potravin bez kterých se asijská kuchyň neobejde. Protože máme začátek května, tak si představíme koriandr,...
 
celý článek | Vendula Králová | přečteno: 30018x

Potraviny, které nás zahřejí

Léto skončilo, dny se zkracují, ubývá sluníčka a zejména se výrazně ochladí. Až dorazí podzimní plískanice, je velmi ...
 
celý článek | Vendula Králová | přečteno: 30072x

Vše potřebné pro cyklistiku

Během jízdy na kole se nejen dokážete maximálně unavit, ale zároveň i načerpat mnoho duševních sil. Na rozdíl od mnoha j...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.08.24 | přečteno: 30167x
 

Portál pro ženy