reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Nepálčata – šance dětem třetího světa

 
celý článek | Martina Limbergová | přečteno: 12652x 2014.04.25

1000 věcí

 
celý článek | Andrea Tomanová | přečteno: 12117x 2014.05.26

Listopad na zahradě

 
celý článek | Katka Mikulášková | přečteno: 12366x 2015.11.03

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Vyzkoušejte barvení vajec přírodními prostředky

 
Vyzkoušejte barvení vajec přírodními prostředky

 

Barvení vajec pro koledníky neodmyslitelně patří k velikonočním zvykům. Chtěly byste letos místo kupovaných barev vyzkoušet barvení přírodní cestou? Pak si přečtěte, jaké suroviny vám vytvoří požadované barvy vajec a jak se do toho pustit.

 

 

Nejlépe se dají obarvit bílá vajíčka, ale tmavší barvy bez problémů chytí i na ty světle hnědá. Vejce se barví vždy uvařená na tvrdo. Před tímto vařením je nechejte alespoň hodinu venku z lednice a před vložením do vroucí osolené vody je opláchněte v horké vodě z kohoutku. Do hrnce je pak vkládejte na kovové lžíci. Díky těmto opatřením zabráníte prasknutí skořápky. Vejce před samotným barvením zbavte mastnoty, nejlépe vám poslouží obyčejný ocet naředěný vodou.

Postup barvení

Do hrnce napusťte vodu, přiveďte ji k varu, přilijte několik lžic octa a přidejte surovinu podle požadované barvy. Vody by mělo být tolik, aby byla vejce ponořena kousek pod hladinou. Vařte je takto 15 – 20 minut. Můžete je pak nechat v odvaru stát i několik hodin, abyste získali sytější odstín, ale nezapomeňte je obracet.

Suroviny pro přírodní barvení – co vytvoří jakou barvu?

Žlutá – kari nebo kurkuma

Světle hnědá – slupky z cibule (jsou potřeba alespoň tři hrsti)

Tmavě hnědá – káva nebo černý čaj (deset polévkových lžic)

Růžová – slupky z červené cibule

Červená – červená řepa

Zelená – špenát, petrželová nať, kopřivy nebo tráva (opět alespoň tři až čtyři hrsti)

Modrá – listy červeného zelí

Fialová – neředěné červené víno (bohatě stačí obyčejný levný „krabičák“)

 

Obarvená vajíčka vypadají skvěle sama o sobě. Stačí je jen vyleštit hadříkem namočeným v oleji nebo kůží z neuzeného špeku, aby získaly krásný lesk. Můžete je ale i zdobit všemi možnými způsoby, jednoduše třeba nálepkami nebo navlékacími košilkami, které ve vroucí vodě k vejci přilnou.

 

Image courtesy of Mister GC at FreeDigitalPhotos.net

2015.03.27 | Martina Limbergová | přečteno: 12728x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Velikonoce tradice zvyky barvení vajec přírodní barvy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Belgický rýžový dort

Před pár lety jsem měla tu čest prožít pár dní v Bruselu. Kochat se místním koloritem a především ochutnávat jíd...
 
celý článek | Sabina Stehnová | 2013.03.04 | přečteno: 16747x

Čerstvé bylinky, které by neměly chybět v žádné kuchyni

Mnoho lidí nemá ve zvyku používat bylinky v kuchyni, ale mnoho jiných si ani nedokáže bez bylinek gastronomii představit...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2020.04.27 | přečteno: 830x

Vysoké Tatry - balzám pro duši i tělo

Konec roku se nachýlil a s ním vedle očekávání Vánoc přichází i touha po klidu a odpočinku. Únavu těla i mysli, která...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.12.16 | přečteno: 12753x

Nemůžeš, ale musíš

Každá máme svoje limity. Fyzické, mentální i časové. Přesto se je často snažíme ignorovat. Proč? Vždyť není všem dnům...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.04.09 | přečteno: 11760x
 

Portál pro ženy