reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Ryzce: kuchařka i fotoatlas prvotřídní kvality

 
celý článek | Renata Petříčková | přečteno: 30078x 2015.11.02

Tchýně!

 
celý článek | Darina Adámková | přečteno: 30411x 2013.07.01

Pozvánka: MAMINY CUP 2013

 
celý článek | Admin | přečteno: 30082x 2013.05.09

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Vřesy a vřesovce pro krásný podzim i zimu

 
Vřesy a vřesovce pro krásný podzim i zimu

Vřesy a vřesovce většinou nerozlišujeme, vše je to zkrátka „vřes“. V angličtině dokonce existuje jen jeden název pro oba druhy rostlin. Jenže z botanického hlediska se liší, a to znamená nejen různé nároky na pěstování, ale hlavně dobu kvetení.

A to už je velmi zajímavé, protože můžete mít kvetoucí podzim či zimu. Nebo obojí.

 

Rostliny oblíbené a univerzální

Vřesy a vřesovce jsou vděčné rostlinky. Můžete je pěstovat na záhonech, v truhlících, jsou skvělou hrnkovou rostlinou, která se hodí jako dárek snad pro každou příležitost. A v zahrádce si poradí s jakoukoli kvalitou půdy.

Jak je rozeznáte?

VŘES

Nejrozšířenější je asi vřes obecný, který poznáte podle růžových kvítků. V přírodě jej najdete na horách i v podhůří a v jehličnatých lesích. Existuje množství vyšlechtěných kultur, takže v zahradnictví snadno koupíte rostlinku s bílými, karmínovými či žlutozelenými kvítky. Vřes má dvoumilimetrové čtyřčlenné květy uspořádané do hroznů. Rozvíjejí se od druhé poloviny léta do září.     

                                                                                                   

VŘESOVEC

Vřesovec se od vřesu liší skladbou květů a jejich velikostí. Jsou zhruba dvakrát větší než u vřesu a měří až ½ centimetru. U vřesovce, který je na trhu nabízen nejčastěji, se květy objevují od ledna do dubna, jde tedy o ryze zimní rostlinu, která vám určitě zvedne náladu během pošmourného počasí.

Na výběr je řada odrůd, které se liší barvou i tvarem drobných květů. Vřesovec je ještě lepší pro pěstování než vřes, nemá nároky na půdu s vysoce kyselým pH, která vyhovuje vřesům.

Pěstování

Oba druhy rostlin se řadí mezi polokeře, takže je tvoří dřevnatá část a mladé výhonky s květy. Abyste jich měly co nejvíc, rostlinu po odkvětu asi o 1/2 až 1/3 sestřihněte. Tedy, vřesy ještě před začátkem zimy nebo v předjaří, vřesovce v květnu.

                                                                

Vřesy i vřesovce potřebují dostatek vláhy. Protože rostou tak, že kryjí půdu, často si ani nevšimnete, že půda pod nimi je úplně suchá. Navíc mají jen velmi mělké kořeny, a tak nemohou čerpat živiny ze spodních vrstev půdy. Nejlepší je vysadit rostliny na místo, kde je vzdušná vlhkost, tedy například v blízkosti jezírka, nebo je prostě občas postříkejte vodou z rozprašovače.

Při všech požadavcích na vláhu totiž oba typy rostlin potřebují také přímé slunce. Na stinném místě vám sice porostou také, ale budou řídké a málo pokvetou.

                                                               

Krásné truhlíky právě teď!

Do kvetoucích podzimních truhlíků si zasázejte spíš vřesy, které jsou vyšlechtěné do celé řady barev, a tak váš záhonek na okně či balkoně bude nádherně svěží! Ještě lépe bude vypadat, pokud vřesy zkombinujete s jinými květinami podzimu, jako je například libavka poléhavá se stálezelenými okrouhlými listy a barevnými plody. Další vhodnou rostlinkou je kostřava sivá s jemnými květy a modrošedými listy, jejichž barva skvěle doplní rozmanitost vřesů.                                                               

Vřesy se často v podzimních truhlících kombinují také s okrasnou kapustou. Pokud zvolíte tuto variantu, budete potřebovat truhlíky prostornější, nejlépe oválné. Pojmou více substrátu a vody, takže vřesy nezačnou zasychat. Ideální jsou samozavlažovací nádoby, které vřesům zajistí dobrou výživu a vy je snadno po odkvětu přesadíte do záhonu na zahrádku.

Nebudeme předbíhat, ale vřesovce stihnete krásně zkombinovat i s prvními jarními cibulovinami a dalšími posly jara. Skvěle se hodí například k narcisům!


 

 

 

2020.11.10 | Jana Brandtlová | přečteno: 30084x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: vřes podzim dekorace

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Nemáte parkovací senzory? Parkujte od teď pohodlně.

Parkovací senzory se zvukovou signalizací se staly nedílnou součástí mnoha nových vozů. Ke klasickým senzorům se navíc s...
 
celý článek | Lea Kubová | 2019.10.31 | přečteno: 30105x

Víte, jak si můžete pomoci při PMS a bolestivé menstruaci?

S bolestivou menstruací a premenstruačním syndromem se potýká někdy každá žena. Jelikož je ale každé tělo jiné, některé ...
 
celý článek | Admin | 2022.05.31 | přečteno: 30278x

Vybíráme bavlněné látky na tvorby doplňků do dětského pokoje

Která žena nebo dívka má v sobě tvořivého ducha a zhlédla se v šití, ta si v sočuasné době přijde na své. Pryč je doba, ...
 
celý článek | Nina Albertová | 2022.07.26 | přečteno: 30109x

Seriál o grilování: 7. díl – Grilujeme ryby a mořské plody

Ryby by měly být nedílnou součástí našeho jídelníčku. Obsahují prospěšné omega-3 mastné kyseliny, kvalitní bílkoviny ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.05.18 | přečteno: 30124x
 

Portál pro ženy