newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Vřesy a vřesovce pro krásný podzim i zimu

 
Vřesy a vřesovce pro krásný podzim i zimu

Vřesy a vřesovce většinou nerozlišujeme, vše je to zkrátka „vřes“. V angličtině dokonce existuje jen jeden název pro oba druhy rostlin. Jenže z botanického hlediska se liší, a to znamená nejen různé nároky na pěstování, ale hlavně dobu kvetení.

A to už je velmi zajímavé, protože můžete mít kvetoucí podzim či zimu. Nebo obojí.

 

Rostliny oblíbené a univerzální

Vřesy a vřesovce jsou vděčné rostlinky. Můžete je pěstovat na záhonech, v truhlících, jsou skvělou hrnkovou rostlinou, která se hodí jako dárek snad pro každou příležitost. A v zahrádce si poradí s jakoukoli kvalitou půdy.

Jak je rozeznáte?

VŘES

Nejrozšířenější je asi vřes obecný, který poznáte podle růžových kvítků. V přírodě jej najdete na horách i v podhůří a v jehličnatých lesích. Existuje množství vyšlechtěných kultur, takže v zahradnictví snadno koupíte rostlinku s bílými, karmínovými či žlutozelenými kvítky. Vřes má dvoumilimetrové čtyřčlenné květy uspořádané do hroznů. Rozvíjejí se od druhé poloviny léta do září.     

                                                                                                   

VŘESOVEC

Vřesovec se od vřesu liší skladbou květů a jejich velikostí. Jsou zhruba dvakrát větší než u vřesu a měří až ½ centimetru. U vřesovce, který je na trhu nabízen nejčastěji, se květy objevují od ledna do dubna, jde tedy o ryze zimní rostlinu, která vám určitě zvedne náladu během pošmourného počasí.

Na výběr je řada odrůd, které se liší barvou i tvarem drobných květů. Vřesovec je ještě lepší pro pěstování než vřes, nemá nároky na půdu s vysoce kyselým pH, která vyhovuje vřesům.

Pěstování

Oba druhy rostlin se řadí mezi polokeře, takže je tvoří dřevnatá část a mladé výhonky s květy. Abyste jich měly co nejvíc, rostlinu po odkvětu asi o 1/2 až 1/3 sestřihněte. Tedy, vřesy ještě před začátkem zimy nebo v předjaří, vřesovce v květnu.

                                                                

Vřesy i vřesovce potřebují dostatek vláhy. Protože rostou tak, že kryjí půdu, často si ani nevšimnete, že půda pod nimi je úplně suchá. Navíc mají jen velmi mělké kořeny, a tak nemohou čerpat živiny ze spodních vrstev půdy. Nejlepší je vysadit rostliny na místo, kde je vzdušná vlhkost, tedy například v blízkosti jezírka, nebo je prostě občas postříkejte vodou z rozprašovače.

Při všech požadavcích na vláhu totiž oba typy rostlin potřebují také přímé slunce. Na stinném místě vám sice porostou také, ale budou řídké a málo pokvetou.

                                                               

Krásné truhlíky právě teď!

Do kvetoucích podzimních truhlíků si zasázejte spíš vřesy, které jsou vyšlechtěné do celé řady barev, a tak váš záhonek na okně či balkoně bude nádherně svěží! Ještě lépe bude vypadat, pokud vřesy zkombinujete s jinými květinami podzimu, jako je například libavka poléhavá se stálezelenými okrouhlými listy a barevnými plody. Další vhodnou rostlinkou je kostřava sivá s jemnými květy a modrošedými listy, jejichž barva skvěle doplní rozmanitost vřesů.                                                               

Vřesy se často v podzimních truhlících kombinují také s okrasnou kapustou. Pokud zvolíte tuto variantu, budete potřebovat truhlíky prostornější, nejlépe oválné. Pojmou více substrátu a vody, takže vřesy nezačnou zasychat. Ideální jsou samozavlažovací nádoby, které vřesům zajistí dobrou výživu a vy je snadno po odkvětu přesadíte do záhonu na zahrádku.

Nebudeme předbíhat, ale vřesovce stihnete krásně zkombinovat i s prvními jarními cibulovinami a dalšími posly jara. Skvěle se hodí například k narcisům!


 

 

 

2020.11.10 | Jana Brandtlová | přečteno: 30072x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: vřes podzim dekorace

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Vychytávky, jak se zbavit zápachů v kuchyni

Asi každé z nás vadí, když se kuchyní rozlézají různé zápachy, ať už z přípravy večeře, odpadkového koše nebo ledničky. ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.01.26 | přečteno: 30319x

Jak ochránit své boty před nepřízní sychravého počasí?

Podzim je období sychravého a deštivého počasí, s tím se nedá nic dělat. Jednou z věcí, která tím však značně trpí, j...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.09.19 | přečteno: 30070x

Jak pěstovat rýmovník

Rýmovník je atraktivní a vděčná rostlinka, kterou by měl mít doma opravdu každý. Tato pokojovka neobyčejně zkrášlí in...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.07.09 | přečteno: 30897x

Podzim jako stvořený k tvoření

Není nad to, vytvořit si nějakou pěknou dekoraci vlastníma rukama. Navíc tak můžete dle libosti neustále měnit vzhled je...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2020.09.28 | přečteno: 30121x
 

Portál pro ženy