reklama 1 v magazínu pro ženy

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

V ZIMĚ HROZÍ NEDOSTATEK VITAMÍNU D

 
V ZIMĚ HROZÍ NEDOSTATEK VITAMÍNU D

Mnoho z nás pociťuje v zimě větší únavu a špatnou náladu, protože je brzy tma a sluníčko nesvítí tak často, jak bychom si přáli. A právě v zimních měsících jsme nejvíce ohroženi nedostatkem vitamínu D, jelikož jeho hlavním přirozeným zdrojem pro člověka je sluneční záření. Pokud vám tento vitamín chybí, vaše imunita je oslabená a to způsobuje v zimě častější nemocnost než v létě.

 

Skupinu látek označovanou jako vitamín D objevil v roce 1922 americký biochemik Elmer McCollum. Vitamín D je důležitý pro udržování správné hladiny fosforu a vápníku v našem těle. Odborníci odhalili jeho výskyt téměř ve všech tkáních v těle a zjistili, že dokáže regulovat velké množství genů.

V poslední době je mu věnována pozornost, protože bylo prokázáno, že dostatečné množství vitamínu D v těle pomáhá předcházet osteoporóze, některým závažným onemocněním jako například cukrovce, rakovině, mrtvici, vysokému krevnímu tlaku, Alzheimerově chorobě nebo může zpomalit proces stárnutí.

Nedostatek vitamínu D ohrožuje nejvíce děti, u kterých způsobuje vážnou poruchu tvorby kostí, známou jako křivici či rachitidu. V minulosti byla označována jako nemoc z chudoby způsobená nedostatečným příjmem důležitých živin. Byly zavedeny masové programy ve školách, kdy děti dostávaly rybí tuk. Nemoc se projevuje zahnutými nohami, křivou páteří, opuchlými zápěstími nebo častými zlomeninami.

Projevy nedostatku vitamínu D

  • deformace kostí
  • krátkozrakost
  • vypadávání a hnisání zubů
  • oslabení imunity
  • svalová slabost
  • časté zlomeniny
  • podrážděnost, pesimismus, špatná nálada

Vitamín D v potravinách

Kromě sluníčka jsou dobrým zdrojem vitamínu D tučné ryby, především losos, tuňák, pstruh, makrela nebo úhoř. Jedna porce lososa (150 – 200 g) by měla pokrýt denní doporučenou dávku vitamínu D. V našich podmínkách jsou snadnější, levnější a stejně účinnou variantou konzervy – sardinky, šproty či sledě.

V potravě jej dále najdeme v hovězích játrech, sýrech, houbách, vejcích a mléce. Pokud nejste milovníkem těchto potravin, pak lze vitamín D užívat také v tabletkách.

Rozhodnete-li se užívat doplňky stravy z lékárny, dbejte na správné dávkování, neboť i u tohoto vitamínu hrozí riziko při jeho nadměrném užívání. Může docházet k tzv. hyperkalcémii, což je nadměrné množství vápníku v krvi. Trvá-li dlouhodobě, dochází k usazování vápníku v měkkých tkáních a mohou se objevit ledvinové kameny.

 

2018.12.11 | Tereza Nechvílová | přečteno: 31413x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: vitamín D zdraví slunce ryby rybí tuk

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Letní bylinková zahrádka: Co nesmí chybět?

Léto je ideálním obdobím pro pěstování bylinek, a to i v momentě, kdy nemáte zahradu. Snadno si můžete vytvořit malou by...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2024.09.08 | přečteno: 31422x

Co mi zvedlo náladu

Některé dny se zdají už při prvním otevření očí předem zkažené, pak se ale stane něco, co Vám ho vylepší. Může to být...
 
celý článek | Meridene | 2014.03.27 | přečteno: 31405x

Tipy na dárky, které potěší a zároveň pomohou naší přírodě

Vánoce mají být především o setkání s blízkými, společně stráveném času, o lásce a dobrých skutcích. Co si ale budeme po...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2021.12.14 | přečteno: 31413x

Svatební listina snadno a rychle

Svatba je životním krokem, který by si měl zamilovaný pár náležitě užít. Místo toho jsou však přípravy svatebního dne...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.06.16 | přečteno: 31456x
 

Portál pro ženy