reklama 1 v magazínu pro ženy

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

V ZIMĚ HROZÍ NEDOSTATEK VITAMÍNU D

 
V ZIMĚ HROZÍ NEDOSTATEK VITAMÍNU D

Mnoho z nás pociťuje v zimě větší únavu a špatnou náladu, protože je brzy tma a sluníčko nesvítí tak často, jak bychom si přáli. A právě v zimních měsících jsme nejvíce ohroženi nedostatkem vitamínu D, jelikož jeho hlavním přirozeným zdrojem pro člověka je sluneční záření. Pokud vám tento vitamín chybí, vaše imunita je oslabená a to způsobuje v zimě častější nemocnost než v létě.

 

Skupinu látek označovanou jako vitamín D objevil v roce 1922 americký biochemik Elmer McCollum. Vitamín D je důležitý pro udržování správné hladiny fosforu a vápníku v našem těle. Odborníci odhalili jeho výskyt téměř ve všech tkáních v těle a zjistili, že dokáže regulovat velké množství genů.

V poslední době je mu věnována pozornost, protože bylo prokázáno, že dostatečné množství vitamínu D v těle pomáhá předcházet osteoporóze, některým závažným onemocněním jako například cukrovce, rakovině, mrtvici, vysokému krevnímu tlaku, Alzheimerově chorobě nebo může zpomalit proces stárnutí.

Nedostatek vitamínu D ohrožuje nejvíce děti, u kterých způsobuje vážnou poruchu tvorby kostí, známou jako křivici či rachitidu. V minulosti byla označována jako nemoc z chudoby způsobená nedostatečným příjmem důležitých živin. Byly zavedeny masové programy ve školách, kdy děti dostávaly rybí tuk. Nemoc se projevuje zahnutými nohami, křivou páteří, opuchlými zápěstími nebo častými zlomeninami.

Projevy nedostatku vitamínu D

  • deformace kostí
  • krátkozrakost
  • vypadávání a hnisání zubů
  • oslabení imunity
  • svalová slabost
  • časté zlomeniny
  • podrážděnost, pesimismus, špatná nálada

Vitamín D v potravinách

Kromě sluníčka jsou dobrým zdrojem vitamínu D tučné ryby, především losos, tuňák, pstruh, makrela nebo úhoř. Jedna porce lososa (150 – 200 g) by měla pokrýt denní doporučenou dávku vitamínu D. V našich podmínkách jsou snadnější, levnější a stejně účinnou variantou konzervy – sardinky, šproty či sledě.

V potravě jej dále najdeme v hovězích játrech, sýrech, houbách, vejcích a mléce. Pokud nejste milovníkem těchto potravin, pak lze vitamín D užívat také v tabletkách.

Rozhodnete-li se užívat doplňky stravy z lékárny, dbejte na správné dávkování, neboť i u tohoto vitamínu hrozí riziko při jeho nadměrném užívání. Může docházet k tzv. hyperkalcémii, což je nadměrné množství vápníku v krvi. Trvá-li dlouhodobě, dochází k usazování vápníku v měkkých tkáních a mohou se objevit ledvinové kameny.

 

2018.12.11 | Tereza Nechvílová | přečteno: 31414x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: vitamín D zdraví slunce ryby rybí tuk

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Pomáhejte s námi těm, kteří to potřebují. Je to snadné!

Je hodně těch, kteří potřebují pomoc druhých. Spousta z nich jsou malé děti, kterým osud rozdal do vínku špatné karty. J...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.01.21 | přečteno: 31430x

Koberce a alergie na prach

Máte doma alergika? A nevíte, jakou podlahovou krytinu pořídit? Přemýšleli jste nad kobercem, ale nevíte, zdali je vhodn...
 
celý článek | Admin | 2017.10.09 | přečteno: 31438x

Zrádná pšenice

Slyšeli jste někdy pojem pšeničný obličej nebo pšeničné břicho? V prvním případě se jedná o oteklý obličej, v druhém ...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.02.24 | přečteno: 31429x

Darujte investiční zlato jako hodnotnou pozornost

Při vymýšlení ideálního dárku je dobré zohlednit hned několik různých faktorů. V první řadě jde o cenový strop, jaký mát...
 
celý článek | Lea Kubová | 2021.09.07 | přečteno: 31417x
 

Portál pro ženy