newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Strach a fobie z pavouků

 
Strach a fobie z pavouků

Tito drobní členovci v našich podmínkách nepředstavují prakticky žádné nebezpečí, a přesto je obrovské množství lidí, kteří se pavouků bojí. A zdaleka nejde jen o ženy. U některých lidí se dokonce rozvine psychické onemocnění, takzvaná arachnofobie, neboli panický strach z pavouků.

 

Jde jen těžko rozeznat hranici mezi strachem a fobií z pavouků. Většina lidí nevyhledává odbornou pomoc, a dokonce se jim daří svůj strach celkem dobře skrývat. Fobie se od strachu většinou odlišuje tím, že propuká již v raném věku, tedy v dětství. Také je pravděpodobné, že se projeví u těch dětí, které takové chování viděly u někoho v rodině nebo u jiných osob v blízkém okolí. Diagnostikuje se tehdy, je-li velmi častá, trvá delší dobu a ovlivňuje běžné fungování člověka.


                                                                     

Kdy se jedná o psychické onemocnění?

Zmíněná arachnofobie spadá mezi psychická onemocnění a spočívá v panickém a někdy až neovladatelném strachu z pavouků. Lidé trpící touto fobií se začnou chovat nepřiměřeně kdekoliv, kde je možný výskyt pavouků nebo kde jsou i viditelné známky jejich existence. Mnohdy je výrazně rozruší i pouhý rozhovor o pavoucích nebo obrázek tohoto osminohého tvora. Když už pavouka zahlédnou, postihne je panický šok, aniž by s ním museli být v těsné blízkosti.

                                                                     

Strach zakořeněný v genech

Na toto téma už proběhlo nespočet výzkumů. Jejich výsledky v první řadě ukazují, že strach přeci jen postihuje daleko častěji ženy než muže. Podle různých bádání za to může pradávné rozdělení mužů a žen z prehistorické společnosti. Muži se zde účastnili lovu a ženy se staraly o potomky. Musely se proto vyhýbat různým tvorům, třeba i hadům a pavoukům, kteří pro ně byly hrozbou. Z toho vyplývá jedna z teorií, že strach máme v sobě zakořeněný už od svých pra-pra-pra předků.

                                                               

Terapie je jedinou cestou

Jestliže trpíte pouze strachem, většinou s ním zvládnete bojovat sami. Jestli to ale už přerůstá do nezvladatelné fobie, která ovlivňuje i váš běžný život, je lepší vyhledat odbornou pomoc. Nejčastěji se doporučují různé podpůrné terapie. Mezi nimi dominuje expoziční terapie, při které vás terapeut postupně vystaví nepříjemným situacím, které se stupňují a ze kterých máte obavy. Pouze pomalé překonávání nepříjemných situací vás naučí čelit vašim strachům.

                                                                     
 

Nositel štěstí

Ne vždy je ale pavouk vnímaný jako něco negativního. V mnoha kulturách lidé věří, že tento malý členovec nosí štěstí za podmínky, že se spouští na pavučině dolů. To je bráno jako symbol štěstí, které se spouští z nebe. Jiné národy pro změnu věří, že je symbolem nenasytnosti, vytrvalosti či úspěchu. Dříve se i věřilo, že je prospěšný pro domácnosti jako hubitel hmyzu, který často přenáší nemoci.

                                                                     

Přesto zůstává tajemstvím, proč právě pavouk nám dělá v psychice takovou paseku. Ano, někomu vadí myši, hadi a další podobná zvířata, ale pokud zůstaneme v říši hmyzu, musíme se ptát, proč nepropadáme panice a ochromujícímu strachu třeba při pohledu na mravence.

 

2021.12.30 | Jana Brandtlová | přečteno: 30164x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: pavouk pavouci strach fobie psychika psychické potíže terapie

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Vyberte vhodné obalové materiály pro vaše zboží i zásilky

V naší nabídce najdete obalové materiály jako jsou kartony a krabice a tisíce různých obalových materiálů, palety, různá...
 
celý článek | Admin | 2020.11.17 | přečteno: 30066x

Partneři

Spolupracujeme s partnery: ...
 
celý článek | Superadmin | 2014.01.18 | přečteno: 31855x

Typy bonusů v online kasinech

Adrenalin, napětí, euforie z výhry, odreagování od stresu všedního dne. To vše nabízí online kasina, ve kterých si můžet...
 
celý článek | Admin | 2022.12.02 | přečteno: 30205x

Jaké barvy bot budou vládnout na svatbách tuto sezónu?

Chystáte se na svatbu v této sezóně a přemýšlíte, jaké barvy bot budou trendy a perfektní k Vašemu outfitu? Boty jsou ve...
 
celý článek | Nina Albertová | 2023.04.03 | přečteno: 30238x
 

Portál pro ženy