reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Podvod jménem Xenergie?

 
celý článek | Mgr. Petra Králová | přečteno: 30779x 2014.06.06

Velikonoce mého dětství

 
celý článek | Martina Limbergová | přečteno: 30649x 2014.04.19

Výlety na Jižní Moravě

 
celý článek | Petra Zápotočná | přečteno: 30743x 2018.06.19

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Seznamte se, Stévie

 
Seznamte se, Stévie

Říká se jí také sladká tráva nebo medové lístky a její celé jméno zní Stevia rebaudiana, nebo-li Stévie sladká. Rostlinka je to skoro až zázračná a vědět o ní by měli hlavně lidé, kteří milují sladkou chuť, jak už její název napovídá.

 

 

Stévie dorůstá výšky zhruba kolem 50 cm, má malé zelené lístky a drobné bílé květy. Původem pochází z Jižní Ameriky, kde ji už v dávných dobách používali místní kmeny. A k čemu? Mimo jiné například k slazení maté. Stévie totiž obsahuje sladivé látky, které jsou 30x sladší než bílý řepný cukr. Extrakt z některých částí rostliny může být dokonce 300x sladší než stejné množství řepného cukru.

A proč je toto sladidlo lepší než obyčejný cukr? Nemá prakticky žádné kalorie, mohou ho tedy směle používat lidé držící redukční diety. Také nepřispívá ke kazivosti zubů jako cukr, ale naopak obsahuje látky, které pomáhají ničit tyto bakterie. Velmi vhodné je pro diabetiky, nezvyšuje hladinu cukru v krvi, naopak ji pomáhá udržovat v rovnováze.

Přes všechny svoje klady měla stévie docela trnitou cestu až do našich domácností. Dlouhou dobu byl v USA i Evropě zakázán její dovoz a prodej z důvodu neprokázané bezpečnosti. Na základě anonymního udání a jediné pochybně vedené studie tak měla stévie na mnoho let utrum, přestože se jinde ve světě, třeba v Japonsku, používala již několik desítek let bez problémů. Až v roce 2006 Světová zdravotnická organizace povolila její prodej jako potravinového doplňku. V Evropské unii byla potom v roce 2011 schválena jako přídatná látka do potravin, její označení je E960.

Dnes si ji domů pořídíte jako sladidlo v práškové podobě nebo tabletkách. K dostání je v lékárnách, zdravých výživách či v některých obchodech s potravinami. Sladidlo je vhodné prakticky na cokoliv, ať už k slazení nápojů nebo na pečení moučníků. V bylinkářství nebo ve zdravé výživě seženete i stévii v sušené formě. Tu užijete například při přípravě sypaného čaje, kdy ji vylouhujete společně s čajovými lístky. Pozor na množství, opravdu je velmi sladká.

Stévii si ale můžete i sami vypěstovat. Na jaře jsou ve velkých květinářství k mání tyto rostlinky. Vhodné je umístit ji přes léto ven, protože to není pokojová rostlina a při pěstování doma obsahuje menší množství sladivé látky steviósy. Na zimu ji musíme ale přesunout domů. Pokud ale nemáte tuto možnost, stačí jí vybrat místo na parapetu, kde bude mít dostatek světla, tepla a vzduchu. Lístky podle potřeby zastřihujeme a rostlina obráží znovu. Z jedné dospělé rostliny získáme až 0,5 kg sladkých lístků. Ty používáme čerstvé, sušené nebo mražené.

Stévie je skvělá alternativa, když si nechceme odpustit příjemně sladkou chuť nápojů a potravin, jenže bychom cukr z nějakého důvodu neměli používat.

 

Foto: zdroj - own photo, autor - Sten Porse

2013.07.12 | Martina Limbergová | přečteno: 30771x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zdravá výživa bio potraviny zdravý životní styl hubnutí

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Třešňový sad

  Byl pozdní večer - první máj - večerní máj - byl lásky čas…   Pracovní volno, den s...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.05.01 | přečteno: 30877x

Od předkrmu po dezert: Průvodce plánováním nezapomenutelného svatebního menu

Plánování svatby zahrnuje celou řadu důležitých rozhodnutí. Jedno z nich má ale zvláštní schopnost zanechat v hostech hl...
 
celý článek | Lea Kubová | 2024.11.04 | přečteno: 516x

Proč na sebe nejsem milejší?

Jako každé ráno i to dnešní vedou mé první kroky z ložnice do předsíně, kde nemohu minout velké zrcadlo. Stojím tam p...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.02.18 | přečteno: 30674x

Bylinky v kuchyni IV. - jak zacházet s bylinkami?

Bylinky jsou aromatické rostlinky, které dodávají jídlu nejen bohatou chuť, ale i neodolatelnou vůni a překrásnou barvu....
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.06.23 | přečteno: 30888x
 

Portál pro ženy