reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Po dětech ještě krásnější

 
celý článek | Kateřina Pořízová | přečteno: 30166x 2014.07.08

spinning

 
celý článek | Aneta Vlkanová | přečteno: 30197x 2014.01.25

Řekněte to pomocí květin a barev

 
celý článek | Kamila Kovářová | přečteno: 30094x 2013.04.07

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Seriál o grilování: 8. díl – Grilovaná zelenina jako zpestření i hlavní chod

 
Seriál o grilování: 8. díl – Grilovaná zelenina jako zpestření i hlavní chod

Zelenina bývá u grilování často brána jen jako celkem nepodstatná obloha k masu. To se obvykle nakrájí kousek okurky, papriky, přidá se listový salát, rajče a je hotovo. Jako příloha se pak často jen uvaří nebo v troubě opečou brambory. Proč si ale nepřipravit senzační lahůdky v podobě grilované zeleniny různých druhů? Je škoda tuto možnost opomíjet. Grilování zeleniny je poměrně snadné a výsledek jistě stojí za to.

 

 

Zelenina je zdravá, dokáže odlehčit jídlo a dodat tělu potřebnou vlákninu, proto by u grilovací hostiny neměla chybět. Kromě zmiňované oblohy nebo třeba zeleninového salátu existuje spousta možností, jak ji připravit chutně i přímo na svém grilu. Nebojte se experimentovat a zkoušet různé druhy zeleniny. Možná tak objevíte dosud neznámé chutě, které si zamilujete.

Jaká zelenina se dá grilovat?

Výběr je opravdu velmi široký. Klasikou jsou brambory, cuketa, žampiony nebo paprika. Na gril se ale hodí i rajčata, lilky, patisony, cibule, celer, mrkev, chřest, kukuřičné klasy, kedlubny, fazolové a hráškové lusky. Zeleninu kupujte vždy čerstvou a dejte si záležet při jejím výběru. Lilek a cuketu volte menší, ty jsou chuťově lepší. Stejně tak mrkev bude sladší, pokud je menší. Cibule je chutnější v bílé variantě a tady volte spíše větší kusy, aby se lépe krájela na silnější kolečka. Papriky jsou nejlepší žluté, oranžové nebo červené, zelené bývají často nahořklé. Ale samozřejmě záleží na chuti strávníků, někdo má právě tuto chuť radši.

Jak se zelenina připravuje?

Tady hodně záleží na druhu, takže se nedá příliš paušalizovat. Co ale platí napříč vším je, že zeleninu je potřeba připravit až před samotným grilováním, aby si zachovala svou čerstvost. Nakrájejte ji na stejně velké kousky a jen je zlehka potřete nebo pokapejte kvalitním olejem. Přidat můžete bylinky podle chuti. Opatrně zacházejte se solí, u některých druhů zeleniny by vytáhla příliš vody. Lilek a cuketu nezapomeňte nechat chvíli nakrájené ležet a pak je otřít papírovou utěrkou, roní hodně šťávy. Vynikající je také zelenina plněná různými směsmi, například sýrovými nebo vaječnými. K tomu jsou přímo ideální například žampiony či rajčata.

Jak dlouho trvá grilování?

Jakmile máte zeleninu připravenu, můžete ji dát na gril. Nejlepší je fáze, kdy už jsou uhlíky pokryté vrstvou popela. Tak se bude zelenina grilovat poměrně rychle, ale ne na prudkém žáru, který by ji spálil. Aby se nepřipálila, potřete rošt směsí vody a oleje. Zelenina by se měla grilovat jen nezbytně dlouhou dobu, aby se nevytratily všechny vitamíny. Menší kousky a měkké druhy, například žampiony, jsou hotové už zhruba za 7-12 minut, krátkou dobu se griluje také předvařená zelenina, té stačí obvykle něco málo přes 15 minut. U větších kusů, například půlek cibule nebo rajčat bude doba přípravy možná ještě o něco delší. U celých brambor pak může jít i o tři čtvrtě hodiny. Jakmile se na zelenině vytvoří typická hnědá mřížka od roštu a je měkká, můžete ji dát na talíř. U menších kousků je potřeba vzít na pomoc grilovací tál nebo aluminiové tácky. Výborná je také zelenina připravovaná v alobalu, kde se pěkně propeče.

S čím grilovanou zeleninu podávat?

Možností je více. Můžete ji použít jako předkrm nebo přílohu k masu, kdy celé menu odlehčí a přidá mu zajímavou chuť. Skvěle se hodí také na přípravu salátu. Salát z grilované zeleniny je vynikající přílohou i hlavním jídlem. A můžete ji podávat jen tak bez masa jako hlavní menu. Nejlépe se k ní hodí studené omáčky a dipy, jako příloha pak třeba celozrnné pečivo, když už je připravené jídlo tak zdravé. A ještě jeden tip – perfektní je s grilovanými sýry. Této kombinaci prostě nikdo neodolá, tomu věřte.

 

Čtěte také předchozí díl seriálu:  Grilujeme ryby a mořské plody

2016.05.21 | Martina Limbergová | přečteno: 30097x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: seriál grilování zelenina na grilu

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Mušle slávky – mořská lahůdka, kterou stojí za to si vychutnat

Těšíte se na léto, dovolenou u moře a božskou chuť mořských plodů? Nečekejte a vychutnejte si středomořskou kuchyni kdyk...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2023.04.13 | přečteno: 30544x

Ráda šijete nebo plánujete začít?

Byť je nabídka obchůdků i řetězců široká, a navíc nám své služby nabízejí nejrůznější řemeslníci, stále větší počet z ná...
 
celý článek | Admin | 2019.05.28 | přečteno: 30197x

Jak začít sportovat a přitom se nezničit V – čas nebo vzdálenost?

Výhoda běhání spočívá v tom, že patří mezi přesně měřitelné sporty. Výkon běžce nezávisí na názoru rozhodčích ja...
 
celý článek | Eliška Anna Kubičková | 2014.04.13 | přečteno: 30312x

Seriál o grilování: 10. díl – Jak se správně starat o gril?

Grilování je skvělou zábavou, ale přináší i nezbytné povinnosti. Na co se nesmí zapomínat? Na důkladné čištění a údrž...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.05.27 | přečteno: 30143x
 

Portál pro ženy