newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Seriál o grilování: 7. díl – Grilujeme ryby a mořské plody

 
Seriál o grilování: 7. díl – Grilujeme ryby a mořské plody

Ryby by měly být nedílnou součástí našeho jídelníčku. Obsahují prospěšné omega-3 mastné kyseliny, kvalitní bílkoviny a mnoho důležitých minerálů, například jód. Navíc dobře ochucené a připravené jsou skutečnou lahůdkou, na které si pochutnáte. V létě je ideální připravit si ryby na grilu, tak totiž chutnají přímo senzačně. A zpestřit svou hostinu můžete i mořskými plody. Jak na to?

 

Jaké ryby se grilují?

Ugrilovat se dá prakticky jakákoliv ryba, záleží na vaší chuti. Nejčastěji se připravují pstruzi, makrely, lososi, tuňáci nebo tresky, ale určitě si pochutnáte například i na sardinkách, candátu, pražmě, mořském vlku nebo kaprovi. Menší ryby, jako jsou sardinky, pstruzi nebo makrely, je nejlepší grilovat vcelku, aby se jejich maso nerozpadalo. Tomu zabrání i ponechání kůže, hlavy a ploutví. Větší ryby, například losos, kapr nebo mečoun, se připravují jako filety. Tolik se nerozpadají, i když i s nimi je třeba manipulovat co nejméně a velmi opatrně. Maso z tuňáka se pak griluje podobně jako hovězí steak v silnějších plátcích a podává se jen zlehka propečený.

Ryba čerstvá nebo mražená?

Určitě volte vždy tu čerstvou. Zmrazením se poruší svalová vlákna a maso se bude při přípravě nepříjemně rozpadat. Navíc dlouho zmražená ryba nikdy nechutná tak výborně jako ta čerstvě ulovená. Jak ale v obchodě poznat, že jde opravdu o kvalitní a co nejčerstvější kousek? Oči nesmí mít zakalené, ale vypouklé a průhledné, žábra musí mít červenou až fialovou barvu, světle růžová nebo našedlá je špatně. Kůže pak musí být lesklá a napjatá.

Jak rybu před grilováním připravit?

Rybu není třeba připravovat dlouho dopředu. I pokud ji chcete marinovat, stačí ji naložit jen několik hodin dopředu. Ryby mají svou specifickou chuť, kterou by byla škoda přebít kořením, dejte si proto pozor na jeho množství v marinádě. Bohatě stačí rybu těsně před položením na gril osolit, vložit do ní i na ni bylinky, zakápnout citrónovou šťávou a potřít lehce olejem. Pokud si nejste jisti, jak přesně na to, pomohou vám recepty na grilování ryb, kterých je na internetu k mání spousta.

Jak postupovat u grilu?

Rybu nechce v lednici až do doby, kdy ji chcete dát na gril. Není moc vhodné ji pokládat přímo na rošt, ke kterému by se přichytila a při otáčení se mohla rozpadnout. Pokud nemáte jinou možnost, tak alespoň rošt nejdříve potřete olejem. Jinak je nejlepší rybu připravovat ve speciálním držáku na ryby, kde je pevně uchycena a snadno se otáčí, nebo na aluminiovém tácku. Často se také používá alobal, ze kterého se vytvoří kapsa a do ní se ryba umístí. Po uzavření se kapsa teplem nafoukne a ryba v ní se tak spíše dusí, díky tomu si zachová šťavnatost. Samotné grilování trvá poměrně krátce a rybu je potřeba často otáčet, pokud ji tedy nepřipravujete v alobalu.

Na gril se skvěle hodí i mořské plody

Milujete chuť mořských plodů všech druhů? Pak si dopřejte takovou malou přímořskou hostinu i na své zahradě. Kromě chutných ryb si můžete podobně připravit i různé mořské plody, které jídlo výborně zpestří. Ugrilovat se dají krevety, garnáti, chobotničky, olihně, sépie, ale i langusty, humři, krabi či mušle. Záleží jen na tom, co vám chutná. Příprava je podobná jako u ryb. Mořské plody je potřeba důkladně očistit a pak buď marinovat (opět stačí jen na několik hodin i méně), nebo až těsně před přípravou ochutit citrónem, solí, případně bylinkami a potřít kvalitním olivovým olejem. Samozřejmě každý z mořských plodů má svá specifika. Například chobotnice se negriluje syrová, ale předem uvařená, jinak by byla tuhá. Krevety a garnáty je zase potřeba nejdříve oloupat. Nejlepší je najít si nějaký recept k přípravě přímo vybrané speciality, kterou si chcete dopřát.

Pokud jste se ještě nikdy nepouštěli do grilování ryb a mořských plodů, zkuste je letos zařadit do jídelníčku. Uvidíte, že si opravdu pochutnáte.

 

Čtěte také předchozí díl seriálu: Jak správně grilovat maso?

2016.05.18 | Martina Limbergová | přečteno: 30127x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: seriál grilování ryby mořské plody

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Aerobic is not dead

Aerobik nezmizel z povrchu zemského, přestože jeho původní podobu v režii Jane Fondové už byste nenašli. Aerobik se, ...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.04.03 | přečteno: 30096x

Proč je důležité nosit v létě sluneční brýle?

Sluneční paprsky jsou na jednu stranu blahodárné, přispívají ke tvorbě vitamínu D a k lepší náladě, na druhé straně však...
 
celý článek | Nina Albertová | 2020.03.16 | přečteno: 30132x

Dobroty bez kalorií

Zhubnout potřebuje "kdekdo"... Ale to ještě neznamená, že si nemůžete dopřát sladkosti a dobroty, i když tyhle jsou velm...
 
celý článek | Potvora Fintivá | 2014.04.05 | přečteno: 30142x

Proč je vitamin D tak důležitý?

Vitamin D podporuje imunitní systém a také napomáhá silným kostem. Tělo ho dokáže získávat ze slunečního záření za předp...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.12.26 | přečteno: 30220x
 

Portál pro ženy